Rad na samome sebi

Otkrivamo najpoželjnije meke i tvrde vještine u životopisu i način kako ih steći

skills
FOTO IZVOR: https://unsplash.com/photos/GI1hwOGqGtE

Poslodavci ističu koje su meke i tvrde vještine danas najtraženije, a mi otkrivamo način kako ih steći još tijekom fakultetskih dana.

U potrazi ste za što boljim poslom, prijavili ste se na desetke natječaja, a nitko vas ne zove na razgovor? Možda pak tek razmišljate o zaposlenju, a ne znate je li vam životopis dovoljno iscrpan i imate li potrebne vještine koje vaš budući poslodavac traži? Zato smo mi tu da vam otkrijemo koje su to tzv. meke i tvrde vještine (soft and hard skillsnajtraženije u poslovnom svijetu u 2019. godini. 

Prisjetimo se prvo razlika između tih dviju grupa vještina. Naime, tvrde se vještine odnose na vašu sposobnost da obavite određeni zadatak (uključuju specijalizirana znanja i tehničke sposobnosti, poput razvoja softvera ili poreznog računovodstva), a meke su vještine temeljene na načinu na koji ih obavljate, primjerice kako se prilagođavate, surađujete ili donosite odluke. 

Tvrde su vještine često lakše definirane i mjerljivije su od onih mekih koje su prilično fleksibilne i odnose se uglavnom na vaše kognitivne sposobnosti. 

Očekivano, tehničke vještine zavladale su popisom, a pri samom vrhu nalaze se umjetna inteligencija, analitičko promišljanje, videoprodukcija, prevođenje te marketing društvenih medija. Kako bi se pojedine tvrtke istaknule, važni su im zaposlenici koji posjeduju i vještine poput novinarstva, računalne grafike i korporativne komunikacije. 

FOTO: LinkedIn Talent Blog/screenshot

No, čak i kandidati s iznimno razvijenim tvrdim vještinama trebaju meke vještine kako bi uspjeli u bilo kojoj od gore navedenih uloga. Zapravo, 57% poslodavaca smatra kako su upravo meke vještine važnije od onih tvrdih. 

Meke sposobnosti teže je procijeniti nego tehničke, ali postoje brojne taktike kako ovladati i njima. Bitno je konstantno raditi na sebi, usavršavati postojeće vještine i stvarati nove. 

Na vrhu piramide najtraženijih mekih vještina nalazi se kreativnost, što i nije tako začuđujuće. Organizacijama su potrebni inovativni ljudi koji konstantno dolaze do svježih ideja i rješenja problema. Slijede persuazija ili moć uvjeravanja, suradnja, prilagodljivost te time management ili upravljanje vremenom.

Kako biste obogatili svoje životopise i mekim i tvrdim vještinama potrebno je početi raditi na sebi već u prvim fakultetskim danima. Ako to još nije posao, neka bude volontiranje! Izbrusiti postojeće i razviti nove sposobnosti možete upravo u udruzi Studentski informativni kutak jer još kratko traje regrutacija članova. Žurno ispunite prijavu i pridružite nam se.

Komentari na članak

Vezani članci

Samoobrana

Samoobrana

VIDEO: Savjeti i vještine koje će vam pomoći da se obranite od napadača

Tijekom života usvajamo različite vještine koje su nam potrebne za uspjeh u našem osobnom i profesionalnom životu te često zaboravljamo kako je važno znati i spasiti vlastiti život. Stoga naučite kako se obraniti i zaštititi od različitih napada.

Kviz za regrutaciju

Regrutacija članova

Riješi kviz i u par klikova saznaj jesi li spreman za novo iskustvo i nove vještine

Želiš steći iskustvo i nove vještine te se okušati u nečemu novome, ali nisi siguran imaš li vremena i hoćeš li svoje obaveze znati dobro organizirati? Naš će ti kviz sigurno dati odgovore i na ta pitanja.

ESN Split

Regrutacija članova

ESN Split traži pojačanje za organizaciju evenata različitih tematika

Budući da splitski ogranak ESN-a redovito organizira događaje različitih tematika – od zabavnih i sportskih do edukativnih i kulturnih, potrebno je proširivanje timova za njihovu organizaciju. Iz tog se razloga traže entuzijasti spremni na aktivno volontiranje.

Maraton karijera

Maraton karijera

Kako izgleda proljetni trening budućih poslovnih maratonaca?

Zašto Maraton karijera? Zato što je studiranje jedna vrsta maratona, možda najdužeg i za neke najsporijeg, koji zahtijeva veliku dozu koncentracije umjesto kondicije, mnogo kofeinske tekućine umjesto vode te nekoliko izlazaka kako bi malo stali, uhvatili zrak i obrisali znoj s čela od učenja za kolokvije. Maraton karijera jer tko će bolje dati savjete mladim maratoncima nego oni koji su maraton studiranja davno istrčali, a sada su poznati šampioni, hvale i slave vrijedni.

Razgovor za posao

Pravi put do uspjeha

Iskažite se na poslovnim sastancima

Iako poslovni sastanci nisu omiljeni, oni su jedan od načina da ostvarite svoje ideje i izgradite željenu karijeru. Stoga, ne bojte se već zasjajte na slijedećem sastanku.