Iznenadit će vas odakle namirnice potječu

Neobično podrijetlo hrane

Pita s jabukama

Jeste li se ikada, jedući pržene krumpiriće i unaprijed se žaleći samome sebi kako vam baš i nisu trebali, usput zapitali zašto je njima dodan pridjev francuski?

Postoji velik broj pitanja koja nas povremeno zaintrigiraju, ali u tom smo trenutku prelijeni ili nemamo vremena pronaći odgovor. Na primjer, sigurno ste se, prilikom gledanja najdražeg filma ili serije, zapitali je li svima dobro poznata američka pita od jabuka zaista američkog podrijetla. U nastavku donosimo odgovor na to, ali i na još 6 neodogovorenih pitanja o podrijetlu svima dobro poznatih namirnica.

1. Makaroni i sir
Jedno od najdražih i tipičnih američkih jela nije tako američko. Prvi recept makarona i sira pronađen je u talijanskoj kuharici iz 13. stoljeća.

2. Kroketi
Nekima najdraži prilog iz menze potječe od francuske riječi croquer koja znači hrskati ili krckati. Vremenom se jelo raširilo i prilagodilo podnebljima pa tako kroketi mogu biti punjeni krumpirom, mesom ili ribom.

3. Prženi krumpirići
Pomfri, pommes frites, french fries, ovo megapopularno jelo obožavaju sve generacije. Iako u nazivu sadržavaju pridjev francuski, prženi krumpirići zapravo potječi iz Belgije. Legenda kaže da su ime dobili po američkim vojnicima s juga Belgije koji su ih francuskima zvali zato što se na jugu Belgije govori francuskim jezikom.

FOTO: Pixabay

4. Lisnato tijesto
Iako engleski naziv (danish pastires) implicira da mu je podrijelo dansko, lisnato su tijesto u Dansku zapravo donijeli austrijski pekari.

5. Pita od jabuka
Jedna od prvih asocijacija kada netko spomene Sjedinjene Američke Države zapravo nije američka. Prvi se put spominje u pjesmi britanskog pjesnika Roberta Greena. Prigodan početak spominjanja najdražeg deserta koji nam pravi baka.

6. Kroasan
Mnogima omiljeni desert kompliciranog imena, koji je netko (nećemo odati tko) pola života nazivao korosanama, prvi je put ispečen u Austriji. Francuska kraljica austrijskog podrijetla, Marija Antoaneta, donijela ih je na dvor gdje se počinju peći u obliku polumjeseca (croissants).

7. Vruća čokolada
Postoji li ljepši način od započinjanja jutra vrućom čokoladom? Postoji jedino ako je taj način trosatno izležavanje u krevetu. U međuvremenu, sljedeći put kada posegnete za vrućom čokoladom iz aparata za kavu, sjetite se da pijete meksički napitak. Meksikanci su kakao u ritualne svrhe miješali s vodom kako bi dobili energiju i moć. Nisu bili daleko od istine, zar ne?

FOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Pršut

Kulturna baština Hrvatske

Znate li nabrojati 12 jela hrvatske baštine?

Hrvatska agencija za hranu nabrojala je 12 jela čija priprema i proizvodnja spada u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Torta s Nutellom

Slatke kombinacije

Nekoliko recepata s Nutellom koje morate probati

Nutellu skoro svi mi volimo, a znate li da se ona može iskoristiti u svakakvim kombinacijama?

Tradicionalne uskrsne igre s jajima – pisanice

Najslađi Uskrs

Četiri recepta za savršeni uskrsni desert

Oduševite obitelj i prijatelje ovim četirima jednostavnim, brzim i ukusnim desertima.

e-si gladan Petra i Kristijan

INTERVJU: e-si gladan?

„Važno je imati svoju kreativnu priču koja te razlikuje od ostalih bezbroj „food“ virtualnih mjesta“

„On kuha, ona piše", stoji u opisu Facebook stranice e-si gladan?. Petra i Kristijan su se nedavno odlučili na pokretanje sadržaja na internetu koji se dotiče onoga o čemu jedan od njih najbolje zna, a to je hrana.

Liga prvaka

Zanimljivosti uoči finala Lige prvaka

Real Madrid najuspješniji je klub u povijesti Lige prvaka

Uoči finala Lige prvaka koje je na rasporedu u subotu 24. svibnja u Lisabonu, donosimo vam neke zanimljivosti o najpoznatijem, najgledanijem i najuzbudljivijem europskom klupskom natjecanju.