Pet savjeta da vam mozak ostane aktivan kroz ljeto

Neka vam mozak ostane u formi do početka faksa!

Morske radosti

Ljeto je vrijeme zasluženog odmora. Puštanja mozga na pašu, reklo bi se. Potrebno je to vrijeme iskoristiti za najbolji mogući odmor u kojemu vaš mozak ipak nešto radi, kako na jesen ne biste učili kako se pravilno drži kemijska!

Nakon što ste požurili završiti sve seminare i pristupiti završnim ispitima na prvim rokovima, stiglo je i ljeto. Vrijeme kada svaki student može odahnuti (makar do rujanskih rokova).

Sunce, more, kupanje u jezeru, odlični vikendi, ali i sve one serije i filmovi koje niste stigli pogledati tijekom semestra. Ne znate je li bolje leći na plažu i pratiti odbojkaše, ili se zavući u sobu pod klimu i uživati u novim ili reprizama starih serija.

Onda, dok se niste ni odmorili kako treba, kreće novi semestar. Prvi dan nakon pauze dolazite na fakultet i čini vam se da ste zaboravili kako se piše, čita i uči. S obzirom da razumijemo točno kakav je to osjećaj, donosimo vam pet savjeta o tome kako kako sačuvati aktivnost mozga tijekom ljeta, da slučajno ne upadnete u kolotečinu i zaboravite da slijedi jesen i nove skripte.

Couch potato - Simpson
 
Couch potato, FOTO: www.6yka.com

Knjigu u ruke i u hlad!

Nije čitanje samo ono kada maratonski prevrćete knjige noć prije ispita. Čitanje je uživanje. Sada imate priliku pročitati najbolje knjige na tržištu, ili se vratiti nekoj vama dragoj i proživjeti radnju ispočetka.

Čitanje za osobni gušt ne samo da poboljšava vaš vokabular već i razumijevanje onoga što piše, gramatiku i daje mnogo dobrih ideja za pisanje. Pretvorite svako lijepo mjesto u knjižnicu. U blizini vam je bazen? Zgrabite luftić i knjigu te dok se sunčate uživajte u opuštajućoj literaturi. Odlična ideja jest i da provjerite hoće li uskoro neka knjiga biti adaptirana u film, tako možete pročitati knjigu i nestrpljivo čekati kako će to izgledati na velikom ekranu.

Ako ste za ljubiće, uzmite Nicholasa Sparksa, The Notebook ili P.S I love you, Last song ili Dear John,i pročitajte knjige koje ostavljaju bez riječi, a zatim predahnite uz njihove ekranizirane verzije uz sladoled. Ako vam nije do ljubića, uvijek možete iskopati DC Comics stripove i čekati hoće li Suicide Squad ispuniti očekivanja s papira.

Cure čitaju
 
Uživanje i čitanje. FOTO: Mirna Barač/Studentski.hr
 

Naučite novi jezik

Shvatili ste da znanje stranih jezika koje ste učili u osnovnoj ili srednjoj više nije na razini komunikacije? Slučajno ste pogledali putopis o Brazilu? Naučite jezik!

Toliko je besplatnih aplikacija na pametnim mobitelima i web aplikacija pomoću kojih ćete novi jezik savladati u osnovi. Primjerice Duolingo, kao besplatna aplikacija za iOS i Android, omogućuje vam igranje igrica pomoću kojih zapravo učite jezik.

Učenje stranog jezika je svakako odličan način da vaš mozak ostane usredotočen na umnu aktivnost, a dok on radi punom parom - vi se zabavljate! 

Mozgalice

Ne morate svaki dan provoditi nekoliko sati uz teške križaljke ili Sudoku. Dovoljno je uzeti Scrabble, posložiti ga na stol i pozvati prijatelje. Najbolje je ubaciti i kakve oklade za pobjednike, kako biste još više aktivirali um na razmišljanje i pobjedu.

Riješite povremeno neku zagonetku, mozgalicu ili memory puzzle. Zabavno je i kada ste sami i kada ste u društvu. U oba slučaja mozak je aktiviran i razvija pamćenje i logiku. Nakon nekoliko križaljki iznenadit ćete se koliko vam zapravo dobro idu.

Scrabble
 
FOTO: Flickr
 

Vratite se na početak

Sjećate li se kada ste bili djeca u osnovnoj školi i dobivali nagrade samo zato što ste pažljivo slušali ili zapamtili važnu činjenicu? Možda ste sada iskusni student, ali ne bi škodilo osvježiti te navike.

Izbrusite svoje davno izgubljene lekcije uz pomoć aplikacije Elevate. Aplikacija je dizajnirana tako da vam pomogne ponovno postići osnovne vještine potrebne u svakoj učionici. Nalazi se i na App Storeu i Google Playu, a zaradila je nadimak „osobni trener za mozak“. Ne zvuči loše? Dozvoljava vam da izaberete vještinu na kojoj želite raditi i izrađuje osobni program za poboljšanje.

Isključite se!

Čuli ste to nekoliko tisuća puta, ali zbilja se s vremena na vrijeme potrebno isključiti. Potreban vam je dan bez tehnologije, podne bez mobitela, jutro bez kompjutora - usredotočite se na aktivnost koja vas zanima, bilo to čitanje knjige, opuštanje u hladu uz limunadu ili jednostavno odmaranje bez ikakve tjelesne i psihičke potrebe.

Isključite se iz online svijeta kako biste dobro upoznali sebe, odmorili se i posvetili se sebi, jer sada to možete. Opušteno, dok ne krene novi semestar. 

Nikako se ne zaboravite opustiti. Stres i brige oko novih rokova, kolokvija i seminara, doći će jako brzo. Iskoristite ljeto što više možete. Priuštite si putovanje, vikend-odmor sa prijateljima, romantične večeri sa partnerom.

Dozvolite si sve ono što niste stigli kako bi u novu akademsku godinu krenuli opušteni i spremni za nove izazove. Pritom ne dozvolite da vam se mozak toliko odmori, nego ga aktivirajte na način koji vam najbolje odgovara. Čovjek se nekada iznenadi koliko nauči radeći samo ono što voli.

Stoga, križaljke u ruke i pravac plaža

Komentari na članak

Vezani članci

Motivacija

Usredotočivanje na učenje

Jednostavne tehnike kojima ćete poboljšati koncentraciju

Najteže je smiriti misli baš onda kada nam je koncentracija najpotrebnija. Ovi jednostavni savjeti povećat će vašu produktivnost i inspirirati vas za nove ideje.

Glasanje (izbori), naslovna

Jezična razmatranja aktualnih događaja

Jesmo li glasali ili smo se glasali?

U hrvatskome jeziku, „glasati“ i „glasati se“ dva su različita glagola. To, vjerujem, ne treba dodatno objašnjavati; nije kvantna fizika. Pa smo tako od nedoumice treba li reći „glasovati“ ili „glasati“ došli i do razlike između glagola „glasati“ i „glasati se“. Joj, ovaj hrvatski – komplicirana li jezika.

Gostovanje Snežane Radojičić u Info zoni

Gostovanje Snežane Radojičić u Info zoni

„Ja sam žena koja živi svoj san; živim slobodno i nomadski, pišem i živim od pisanja”

Književnica Snežana Radojičić na predstavljanju nove knjige u Info zoni podijelila je brojne anegdote s putovanja i otkrila kako putovati svijetom s pet eura dnevno.

desk

Sezona učenja

Bezbrižan prolaz preostalih kolokvija nadohvat ruke

Važnije je učiti učinkovito nego učiti puno. To nije lagan zadatak, posebno kad stres i obaveze pokucaju na vrata. Stoga vam otkrivamo neobične trikove kako što bolje i kvalitetnije učiti.

Post Erasmus

Back To Reality

VIDEO: Preživite povratak s Erasmusa na najbezbolniji način!

Najbolji semestar ikad! U stranom si gradu i, zajedno s još nekolicinom tebi predragih ljudi iz svakog kutka svijeta, vodiš novi samostalni život ... Imaš novu malu obitelj s Erasmusa. Baš kad pomisliš da će taj „najbolji-semestar-ikad“ zauvijek trajati, probudiš se i zadnji je dan Erasmusa.