Nova astronomska otkrića

Nastavlja se potraga za devetim planetom našeg solarnog sustava

Zvjezdano nebo

Deveti planet trebao bi se nalaziti na južnom nebu, neposredno iza Plutona.

Astronomi Australskog nacionalnog sveučilišta traže pomoć u pronalaženju devetog planeta našeg solarnog sustava. Radni naslov traženog planeta je Deveti planet, a vjeruje se da bi se trebao nalaziti na južnom nebu, neposredno iza Plutona.

Planet se može pokušati pronaći na mrežnoj stranici Zooniverse koja pokazuje detaljne slike svemira koje prikazuju južno nebo. Astronomi se nadaju da će upravo u manje istraženom dijelu južnog neba pronaći deveti planet. Budući da slika južnog neba ima na tisuće, znanstvenici su pozvali javnost da zajedno s njima pokuša pronaći skriveni planet. Tvrde da se on sigurno nalazi na jednoj od mnogobrojih slika. Astronomi su obećali da će sretan nalaznik planeta imati ulogu u imenovanju istog. 

Znanstvenici trenutno proučavaju četiri nepoznata objekta koja su pronađena prilikom analize slika, a jedan od njih bi mogao biti skriveni deveti planet Sunčevog sustava, piše The Independent.

Komentari na članak

Vezani članci

sexquestions

Znanost odgovara

Osam neugodnih pitanja o seksu – odgovoreno!

Usprkos tome što živimo u visoko moderniziranom svijetu koji nam olakšava potragu za svime što nas zanima, i dalje postoji nedovoljna upućenost u ljudsku seksualnost.

Program "Za žene u znanosti"

Nacionalni program

Pojedinačne stipendije od 5000 eura za mlade znanstvenice

Za postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja nagradit će se hrvatske znanstvenice koje nisu starije od 35 godina. Prijave na natječaj zaprimaju se do 8. prosinca.

Virtualna stvarnost u Klubu Zona

Virtualni svijet u Klubu Zona

Uspješno izvršeno još jedno putovanje u svemir

Brojni zainteresirani Splićani imali su priliku vidjeti u Klubu Zona koliko je široka primjenjivost tehnologije za virtualnu stvarnost. Nisu skrivali oduševljenje viđenim.

Galileo Galilei

Na današnji dan

Suđenje Galileju zbog heliocentrizma

Prije 383 godine rimska inkvizicija osudila je Galileja Galileija zbog vjerovanja u heliocentrizam, umjesto u geocentrizam, kako je propovijedala Katolička crkva. Galileo je priznao krivnju, no i izrekao povijesne riječi "Ipak se kreće!".

Tomislav Primorac

Intervju: Tomislav Primorac

Hrvatska strip scena ima budućnost: Pogledajte radove splitskog stripera

Tomislav Primorac student je računarske fizike na splitskom PMF-u. U slobodno vrijeme crta stripove i aktivno se bavi glazbom. Saznajte radi li se o striperu ili samo jednom crtaču stripa!