Nova astronomska otkrića

Nastavlja se potraga za devetim planetom našeg solarnog sustava

Zvjezdano nebo

Deveti planet trebao bi se nalaziti na južnom nebu, neposredno iza Plutona.

Astronomi Australskog nacionalnog sveučilišta traže pomoć u pronalaženju devetog planeta našeg solarnog sustava. Radni naslov traženog planeta je Deveti planet, a vjeruje se da bi se trebao nalaziti na južnom nebu, neposredno iza Plutona.

Planet se može pokušati pronaći na mrežnoj stranici Zooniverse koja pokazuje detaljne slike svemira koje prikazuju južno nebo. Astronomi se nadaju da će upravo u manje istraženom dijelu južnog neba pronaći deveti planet. Budući da slika južnog neba ima na tisuće, znanstvenici su pozvali javnost da zajedno s njima pokuša pronaći skriveni planet. Tvrde da se on sigurno nalazi na jednoj od mnogobrojih slika. Astronomi su obećali da će sretan nalaznik planeta imati ulogu u imenovanju istog. 

Znanstvenici trenutno proučavaju četiri nepoznata objekta koja su pronađena prilikom analize slika, a jedan od njih bi mogao biti skriveni deveti planet Sunčevog sustava, piše The Independent.

Komentari na članak

Vezani članci

Dismaland1

Banksy pomaže izbjeglicama iz Calaisa

Dijelovi atrakcije za turiste postat će sklonište izbjeglicama

Banksy, poznati britanski slikar grafita odlučio je pomoći izbjeglicama u Calaisu.

Za žene u znanosti 2016

Natječaj za stipendije

Stipendije od 5 tisuća eura namijenjene su hrvatskim znanstvenicama

Program "Za žene u znanosti" mnogo je više od tek financijske stipendije. Naime, on predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti.

Studenti Sestrinstva bogatiji za umijeće znanstvene komunikacije

Sveučilišni centar Varaždin

Studenti Sestrinstva bogatiji za umijeće znanstvene komunikacije

Velik odaziv studenata Sestrinstva zabilježen je na radionici "Umijeće znanstvene komunikacije" u Sveučilišnom centru Sjever. Organiziranje sličnih aktivnosti očekuje se i u budućnosti.

Novi studentski dom na Kampusu

Pomoć studentima

Otvoreno psihološko savjetovalište za splitske studente: Povjerljivo i diskretno

„Povjerljivost i diskrecija” osnovno je načelo rada savjetovališta – sve informacije razmijenjene tijekom savjetovanja u potpunosti su povjerljive i ostaju između studenta i profesorice.

Skylab

Na današnji dan

VIDEO: Amerikanci lansirali prvu uspješnu svemirsku postaju

Tijekom 700 sati provedenih iznad Zemlje posada je skupila brojne korisne podatke i kući donijela više od 175 tisuća solarnih fotografija.