Alexander von Humboldt

Najutjecajniji znanstvenik za kojeg vjerojatno niste čuli

Alexander von Humboldt i Aimé Bonpland u džungli u kolibi

Alexander von Humboldt i danas inspirira generacije mladih znanstvenika.

Friedrich Heinrich Alexander, barun von Humboldt, rođen je u Berlinu 14. rujna 1769. godine  

Bio je njemački prirodoslovac i istraživač, mlađi brat pruskog ministra, filozofa i lingvista Wilhelma von Humboldta. 

Poznat je i kao posljednji renesansni čovjek – on je utjelovljenje svega onog što je bilo poznato u znanosti i svijetu u njegovo vrijeme.

Alexander von Humboldt sam je sebe podučavao o svakoj tada poznatoj grani znanosti. Između 1799. i 1804. godine putovao je po Južnoj Americi koju je istražio i prvi je opisao sa znanstvenog gledišta. Uveo je nove metode za grafički prikaz informacija, postavio svjetski rekord u planinarstvu koji nitko nije srušio sljedećih 30 godina. 

Godine 1829. upustio se u istraživačku ekspediciju po Rusiji, prešao široko prostranstvo Ruskog Carstva od Neve do Jeniseja. U tom pothvatu uspio je ispraviti krive opće procjene visine srednjoazijske ravni i otkriti dijamante u ležištima zlata u Tjrali. Proglasio se jednim od najpoznatijih znanstvenika nakon što je pomogao definirati većinu današnjih prirodnih znanosti.

Humboldt je tražio smisao svijeta i njegove međusobne poveznice. Humanističke i prirodne znanosti govore dva potpuno različita jezika i često se čine neusmjerljive. U takvim okolnostima, Humboldt predstavlja težnju za sveobuhvatni poredak. On smatra da ako pogledamo dovoljno duboko, možemo pronaći zamršen temeljni sklad. Posljednja tri desetljeća svog života pisao je svoje najpoznatije djelo „Kosmos, u kojem je dao fizički opis svijeta. Jedan nedovršeni i četiri dovršena sveska o svim aspektima prirode bila su dovoljna kako bi Kosmos postao jedan od najambicioznijih znanstvenih djela.


Osvrćući se na svoje ambicije u djelu Kosmos, Humboldt je napisao:

– Glavni impuls kojim sam bio usmjeren ozbiljno je nastojanje da se shvati fenomen fizičkih objekata u njihovoj općoj vezi te predstavljanje prirode kao jedne velike cjeline, koju pokreću i animiraju unutarnje sile.

Kao rezultat svojih istraživanja Humboldt je opisao mnoge geografske pojave i prirodne vrste koje su dotada bile nepoznate Europljanima, a otkrivene vrste nazvane su prema njemu. Samo neke od njih su Spheniscus humboldti ili Humboldtov pingvin, Phragmipedium humboldtii ili orhideja te Quercus humboldtii ili južnoamerički hrast. Po njemu su nazvane i Humboldtova struja, rijeka Humboldt, Istočni i Zapadni Humboldtov lanac, mjesečevo more Mare Humboldtianum kao i asteroid 54 Alexandra.
 

Alexander von Humboldt, karta iz 1823. pokazuje inovacije izotermnih linija, koje povezuju točke iste prosječne temperature
 
Alexander von Humboldt, karta iz 1823. pokazuje inovacije izotermnih linija, koje povezuju točke iste prosječne temperature; FOTO: iflscience.com
 
 

Humboldtovo vjerovanje u jedinstvo svemira imalo je dalekosežne posljedice za razumijevanje čovječanstva. Nije vjerovao u, po njemu zastarjelu, podijelu na Stari i Novi svijet. Kroz njegove geološke, meteorološke i botaničke mape pokazao je kako i udaljeni dijelovi svijeta mogu biti toliko slični jedan drugome, više nego susjedu. Humboldt je bio više impresioniran sličnostima nego razlikama, bio je i gorljivi zagovornik slobode svih naroda

Kada je dobio odobrenje za svoja istraživanja, iskoristio ga je iz potpuno različitih razloga od ostalih Europljana koji su prvi posjetili iste nepoznate zemlje. Za razliku od njih, Humboldt je prvenstveno bio zainteresiran za istraživanje zemlje, njezine kulture i njezinih autohtonih stanovnika. Južnu Ameriku vidio je kao ključ za otkrića koja samo čekaju da budu otkrivena.

Alexander von Humboldt, rukopis iz 1817. prikazuje geografsku rasprostranjenost biljaka
 
Alexander von Humboldt, rukopis iz 1817. prikazuje geografsku rasprostranjenost biljaka; FOTO: APS Museum
 
 

Humboldt je podupirao mnoge znanstvenike i učio od istih, poput geologa Louisa Agassiza i oca organske kemije, Justusa von Liebiga. Vojskovođa Simon Bolivar o njemu je zapisao: – Humboldt je zapravo otkrio Južnu Ameriku jer su se njegova otkrića pokazala puno korisnijima nego ona svih osvajača. Charles Darwin opisao ga je kao najvećeg znanstvenog putnika koji je ikada živio. O njegovom utjecaju u Americi Emerson je napisao:

– On je jedan od onih čuda svijeta koji se pojave s vremena na vrijeme, kako bi nam pokazao mogućnosti ljudskog uma.

Humboldt je snažno utjecao i na pjesništvo Walta Whitmana, koji je držao primjerak Kosmosa na svom stolu kao inspiraciju za zbirku pjesama „Leaves of Grass”.

Svi ovi primjeri svjedoče o snazi Humboldtovog duha, koji i danas inspirira generacije mladih znanstvenika da izađu u svijet i otkriju njegove temeljne veze.

Alexander von Humboldt ostavio nam je apetit za istraživanje i avanturu, on potiče znanstvenike kako od svijeta treba napraviti jedan veliki laboratorij, kako bi svaki smisao i instrument bio znanosti dostupan na promatranje.

Alexander von Humboldt umro je u Berlinu 6. svibnja 1859. godine. Nakon Humboldtove smrti, njegovi prijatelji i kolege osnovali su Zakladu „Alexander von Humboldt” kako bi nastavili potporu mladim znanstvenicima. Prva stogodišnjica njegova rođenja proslavljena je 1869. s jednakom oduševljenošću u Starom i Novom svijetu, a brojni spomenici podignuti u njegovu čast, kao i novoistražena područja nazvana po njegovom imenu svjedoče o raširenosti njegove slave i popularnosti.

Komentari na članak

Vezani članci

pegisu

Jednostavnost je „u modi” čak i na Instagramu

Inspiracija s Instagrama: Profil koji prkosi Instagram trendovima

– Čovječe, ako mi oš nešto poklonit, pokloni, a ja ću to lipo fotografirat kraj nečega šta ja želim, kraj komada slanine ako mi se tako to prohtije – komentirala je svoje uvjete za instagramske suradnje Matea Mihaljević, promotorica ljepota BiH i vječna zaljubljenica u sitnice.

Film

Savršen filmski maraton

18 inspirativnih filmova koji vas neće ostaviti ravnodušnima

Ako vam nedostaje motivacije tijekom ovih ispitnih rokova ili tražite izgovor za zabušavanje, donosimo listu inspirativnih filmova koji će vas motivirati i potaknuti na pokret.

I can do this

TED inspiracija

Inspirativni TED razgovori za zdravlje, fitness i sreću

Vjerujemo da ste se puno puta našli u situaciji kada ne možete pronaći nimalo inspiracije kako biste se pokrenuli, zato smo vam pripremili TED razgovore koji će vam u potpunosti promijeniti mišljenje!

Nikola Kadoić

EDEN Young Scholar Award 2017.

Nikola Kadoić, asistent s FOI-ja, nagrađen za najbolji rad mladog znanstvenika

Sredinom lipnja u Švedskoj se održala konferencija EDEN, značajna za područje primjene ICT tehnologija u obrazovanju. Za njena trajanja prezentiran je rad FOI-jevog mladog znanstvenika čiji je rad proglašen najboljim.

Spavati goli

Znanstveno otkriće

Dokazano: Zatomljavanje bijesa znatno snižava kvalitetu sna

Studija koja je provedena na Sveučilištu Iowa State pokazala je kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem svojeg temperamenta ili su općenito pune ljutnje i frustracija imaju lošiju kvalitetu sna od osoba koje su generalno sretne.