LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Specijaliteti restorana Apetit City

Morska gastro rapsodija doselila u srce Zagreba i na vaš stol

Mladi Stjepan Bistrički i restoran Apetit City Zagreb su osvježili morskim specijalitetima. Neke od njih i sami možete napraviti pa vam donosimo nekoliko recepata.

Mladi Stjepan Bistrički i restoran Apetit City Zagreb su osvježili morskim specijalitetima. Neke od njih i sami možete napraviti pa vam donosimo nekoliko recepata.

Vrući ljetni dani lakši su uz osvježenja koja vežemo uz ovo najtoplije godišnje doba. Morski gastro specijaliteti nude svježinu i lakoću s kojom je ljepše i ugodnije živjeti. Zagrebačka gradska vreva seli se južnije, no od ovoga ljeta jug dolazi u Zagreb. Poznati restoran Apetit City i njegov mladi chef Stjepan Bistrički pripremili su pravo iznenađenje za sve one koji ostaju, ali i za sve brojnije goste koji će na ovaj način imati prilike kušati morske delicije u Masarykovoj ulici u srcu grada.

Nova ljetna karta Apetita ističe ribu i brojne ljetne specijalitete koje je kreativni Stjepan osmislio kako bismo ovoga ljeta i u kontinentalnom dijelu uživali kao da smo na moru. Svakodnevna svježa riba iz Jadranskoga mora pretočena je u riblji meni koji očarava i vodi nas na jedinstveno višeosjetilno putovanje morskim dubinama. Carpaccia od sabljarke ili orade, St. Jacques, domaći ravioli s gamberima, hrskava hobotnica ili pak neka tradicionalna jela možete pripremiti i vi prema Stjepanovoj recepturi.

Stjepan Bistrički jedan je od naših najcjenjenijih mladih kuhara koji je u posljednjih nekoliko godina postigao zapažene rezultate. Njegove su se gastro kreacije našle i u prestižnoj knjizi Riso Gallo, stoga on predstavlja nekoliko recepata i jela zbog kojih će vaše ljeto biti zanimljivije i ukusnije.

Foto: Filip Popović
 
Recepti:

1. Carpaccio od svježe orade/istarski tartufi

  • Potrebne namirnice: orada 600g / crni tartuf 20g / maslinovo ulje 80g / ulje od tartufa 40g / sol 
  • Priprema: Oradu očistimo, isfiletiramo i izvadimo kosti iz filea. Režemo na tanke listiće i slažemo na hladan tanjur. Začinimo solju, maslinovim uljem i uljem od tartufa. Naribamo svježi tartuf, dekoriramo, poslužimo hladno.

2. St. Jacques umak od agruma/pire od batata

  • Potrebne namirnice: St. Jacques 3 kom / naranča 1 kom / limun 1 kom / batat 400g / šećer 40g / maslac 100g / mlijeko 1dcl / ulje maslinovo 40ml / sol / papar 
  • Priprema: Prvo napravimo pire od batata i umak od agruma. Batat očistimo i stavimo kuhati u vodu. Kada je kuhan, propasiramo ga, dodamo mlijeko, maslac i začinimo. Umak napravimo tako da iscijedimo sok iz naranče i limuna, dodamo malo šećera i prokuhamo. St.Jacques očistimo i pečemo ga na maslinovom ulju, posolimo i serviramo na umak od agruma s pireom od batata. 

3. Brancin/mikro salata/majoneza agruma/goruščica

  • Potrebne namirnice: brancin 1600g / mrkva 50g / celer 50g / šparoge 40g / mix salata 80g / jaja 1 kom / ulje maslinovo 20ml / ulje suncokret 1dcl / senf 10g / limun 1 kom / gorušica sjeme 1 jušna žlica / riblji umak 1dcl / sol / papar
  • Priprema: Najprije napravimo majonezu od agruma tako da u posudu stavimo žumanjak, senf, limunov sok, sol i papar i dolijevamo suncokretovo ulje uz stalno miješanje. Povrće i salatu očistimo, narežemo na sitne rezance i začinimo majonezom. Brancin očistimo, isfiletiramo i odvojimo od kostiju, narežemo na četiri jednaka dijela. Pečemo ga na teflonskoj tavi na maslinovom ulju, kada je gotov, serviramo ga na mikro salatu i prelijemo ribljim umakom u koji smo dodali sjeme gorušice i prokuhali.

4. Domaći ravioli s gamberima bisque od škampa/grašak/gljive

  • Potrebne namirnice: gamberi 120g / mrkva 50g / tikvice 50g / celer 30g / sezamovo ulje 40ml / maslinovo ulje 10ml / bisque 1dcl / grašak 40g / gljive 40g / jaja 1 kom
  • Tijesto: brašno 150g / voda 60g / svinjska stabilizirana mast 5g / sol
  • Priprema: Najprije zamijesimo tijesto i pustimo ga da odleži. Dok tijesto odmara, naribamo mrkvu, celer i tikvice i popržimo na sezamovom ulju. Gambere ispečemo na maslinovom ulju, narežemo na sitnije kocke i pomiješamo s povrćem te začinimo. Razvaljamo tijesto, premažemo jajem i punimo ga sa smjesom. Raviole kuhamo u kipućoj vodi. Kada su gotovi, serviramo ih u duboki tanjur, prelijemo biskom od škampa i na njih stavimo pečene gljive i grašak.

5. File tune/ mladi špinat

  • Potrebne namirnice: file tune 800g / mladi špinat 250g / maslinovo ulje 50ml / češnjak 5g / sol / papar / aceto balsamico bijeli 40ml
  • Priprema: File tune izrežemo na četiri jednaka dijela, posolimo i stavimo peći na maslinovo ulje. Dok se tuna peče, jedan dio špinata blanširamo i začinimo maslinovim uljem, solju, paprom i s malo češnjaka, a drugi dio špinata napravimo na salatu s aceto balsamicom. Serviramo.

6. Riblja juha/Kornat

  • Potrebne namirnice: luk 250g / mrkva 200g / maslinovo ulje 1dcl / riba 500g / sol / papar
  • Priprema: Povrće očistimo, narežemo na sitne kocke i pirjamo na maslinovom ulju. Kada povrće uvene, zalijemo ribljim temeljcem ili vodom. Ribu očistimo i stavimo kuhati u juhu. Kada je riba gotova, izvadimo je van, očistimo, juhu izmiksamo i procijedimo. Začinimo i vratimo meso ribe u juhu.
FOTO: FILIP POPOVIĆ