Razvoj poznate tvrtke

Microsoft – put od osnutka do danas

Word

U doba kada se sve pisalo na pisaćim mašinama ideja osobnog računala na vlastitom stolu bila je samo fikcija, ali Bill Gates i Paul Allen imali su viziju kojom su na kraju promijenili cijeli svijet.

Bill Gates po prvi puta iskoristio je ime Micro-soft (za mikroračunarski softver) u pismu Paulu Allenu 1975. godine Tvrtka se javnosti predstavila 13. ožujka 1986. godine, a danas je Microsoft multinacionalna korporacija za računalne tehnologije poznata diljem svijeta. Njihovi su najprodavaniji i najpoznatiji proizvodi operacijski sustav Microsoft Windows, Microsoft Office, Xbox te tražilica Bing. 

Prvi prekomorski prodajni centar otvorili su u Japanu, a prihod od te prodaje premašio je milijun dolara. Najveći uspon Microsoft je ostvario kada je IBM na tržište izbacio osobno računalo, IBM PC, koje je koristilo Microsoftov operacijski sustav i njegove programske jezike (Cobol, Basic i Pascal). S operacijskim sustavom Windows 1.0 predstavili su mnoge aspekte modernog operativnog sustava. On je uključivao padajuće izbornike, ikone i prozore za dijalog. Windows 2.0 imao je uključen kalkulator, Paint, sat i po prvi puta koriste se prečaci preko tipkovnice.

Windows 95 u prvih tjedan dana prodao je sedam milijuna primjeraka i imao je ugrađenu podršku za tada slabo poznat Internet. Zahvaljujući procvatu interneta, Windows 95 potaknuo je prodaju računala. U tom periodu Microsoft je vrijedio 620 milijardi dolara, a Bill Gates je zarađivao 114 dolara po sekundi. Microsoft i dalje dominira što se tiče osobnih računala, npr. Windows 10 sada se nalazi na 400 milijuna uređaja.  

Windows 1.0 (1985), Izvor: BT.com
 
Microsoft Office, drugi najpoznatiji proizvod Microsofta, prvi puta najavljen je 1988. godine Prva verzija sadržavala je Word, Excell i PowerPoint. Na početku, iako je Office sadržavao i PowerPoint i Excell, Microsoft Office 97 implementirao je najviše mogućnosti vezanih uz upravljanje tekstom. Office 2007 bio je prekretnica jer je donijela dvije bitne stvari: novi format dokumenta bazirane na kompresiranom XML-u pa tako dokumenti više nisu spremljeni kao .doc, nego .docx; druga stvar je potpuno izmijenjeno korisničko sučelje. Prvi Word imao je osnovne značajke, kao na primjer kurziv, podebljanje teksta, mijenjanje fonta i veličine teksta. Tek se 2003. uvela inačica za usporedbu teksta, a 2007. uveden je spellcheck. Word 2007 uveo je najviše novih inačica: nove dijagrame i tablice, mogao se dodati digitalni potpis ili crta za potpis te su se dokumenti mogli pretvoriti u PDF ili XPS format.

MS Word 1.0, Izvor: The Windows club

Vezano: 10 savjeta za korištenje Microsoft Worda koji će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme


U Office Word-u 97 postojao je mali asistent, poznat kao mala animirana spajalica. Taj asistent u Wordu 2003 morali ste sami upaliti, dok se u prijašnjim verzijama automatski pokretao. U PowerPoint verziji iz '97. na početku vam iskoči prozor na kojem možete birati želite li određeni predložak ili praznu prezentaciju. U verziji iz 2003. odmah dobivate prazan naslovni slajd.

Najnovija verzija Microsoft Office-a već ima hrpu inačica, a pravo je pitanje što nas još čeka u budućnosti. Jasno je da je odlučnost Billa Gatesa glavni razlog zbog kojeg je Microsoft jedna od najuspješnijih tvrtki ikad kojom je oblikovao suvremeni svijet tehnologije.   

Komentari na članak

Vezani članci

Microsoft Universal Mobile Keyboard

„Microsoft Universal Mobile Keyboard”

VIDEO: Microsoft predstavio novu tipkovnicu

Microsoft je predstavio novu tipkovnicu pod nazivom Universal Mobile Keyboard koja omogućava rad s Android, iOS i Windows uređajima.

Infografika, koliko velike kompanije zarade u 1 sekundi

Koliko velike kompanije zarade u 1 sekundi?

Google u 1 sekundi zaradi 697 dolara

U ovoj infografici možete vidjeti koliko velike kompanije zarade u samo jednoj sekundi.

Lijenčarenje

Besplatni programi kompanije Microsoft za nastavnike 21. stoljeća

Prilika hrvatskim učiteljima i nastavnicima za dodatno tehnološko obrazovanje

Programi nadilaze tradicionalnu softversku edukaciju i omogućavaju sudionicima da premoste jaz između brzine razvoja tehnologije i primjene u nastavi.

Windows7

Brza reakcija Microsofta

Greška kod ažuriranja Windowsa 7

Potkradena greška je izvor niza problema kao što su nemogućnosti i greške kod instalacije ili nadograđivanja drivera, isključivanja Windows Defendera i problemi s USB 3.0 driverima.

Laptop

Microsoft Office 365

Besplatni pristup Office 365 alatima za studente

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu dostupni su preko AAI@EduHr računa.