Dašak skandinavske kuhinje

Kuhajte sa Studentskim: Jednostavan recept za finske cimet-rolice

Cimet

Blagdanima se svi veselimo, a tako i hrani koja je vezana uz njih. Ima li što ljepše od mirisa božićnih slastica? Donosimo vam recept za jednu baš posebnu koja dolazi sa sjevera Europe.

Tijekom blagdanskog razdoblja svoje domove volimo ukrašavati lampicama, božićnim drvcima i ukrasima, a kada je riječ o blagdanskom stolu, ni tu ideja ne nedostaje. Jedna od slastica koje se često prave u ovom razdoblju jesu cimet-rolice koje dolaze iz daleke Finske. Ovu slasticu, koja će vaš dom ispuniti mirisom cimeta i karameliziranog šećera, jednostavno je napraviti, a u nastavku donosimo recept.

Sastojci za tijesto:

1 šalica mlakog mlijeka

4 žice otopljenog maslaca

1 kvasac

½ šalice šećera

1 jaje

4 – 5 šalica glatkog brašna

Malo soli.

Sastojci za nadjev:

1/4 šalice otopljenog maslaca

¾ šalice smeđeg šećera ili šećera u prahu

2 pune žlice cimeta

Jaje ili maslac za premazivanje

Krupni šećer za posipanje (može i vanilin šećer).

Priprema:

  1. Maslac zagrijte na laganoj vatri da se otopi, u posudu dodajte i mlijeko, promiješajte i pustite da se malo ohladi.
  2. Sad su na redu suhi sastojci (brašno, kvasac, sol i šećer) – njih pomiješajte, dodajte jaje i toplo mlijeko te sastojke zamijesite.
  3. Ostavite tijesto da se odmori minimalno 40 minuta.
  4. U međuvremenu za nadjev u zdjelu dodajte maslac, šećer i cimet pa izmiješajte kako biste dobiti glatku smjesu.
  5. Kada tijesto odstoji, podijelite ga na dva dijela i svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnike.
  6. Tijesto premažite maslacem s cimetom i zarolajte u valjak (roladu). Zatim izrežite i zamotajte rolice i položite ih na papir za pečenje.
  7. Cimet-rolice prije pečenja premažite razmućenim jajetom, posipajte šećerom i pecite 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva.

Nadamo se da ćete uživati u ovoj zimskoj slastici, dobar tek!

Komentari na članak

Vezani članci

Vafli

Na današnji dan

Slatko-slani recepti za omiljene vafle koje možete isprobati u studentskoj kuhinji

Omiljena belgijska poslastica diljem svijeta danas slavi svoj dan. Donosimo vam, stoga, zanimljivosti i jednostavne recepte kojima se možete priključiti slavlju.

Uslikala Nikica

Povratak u djetinjstvo

Kuhajte sa Studentskim: Dobre stare šnenokle

Šnenokle ili paradižet austrijska je poslastica kao stvorena za božićno vrijeme. Otkrivamo vam jednostavan recept ove poznate slastice koja će vas svojim okusom na trenutak vratiti u djetinjstvo, a istovremeno spasiti vaš studentski budžet.

zastava

Isprobajte nešto novo

Upoznajte finsku kuhinju

Ako niste u mogućnosti priuštiti si put na neku destinaciju, priredite si kulinarski izlet. U daljnjem tekstu upoznajemo kuhinju i jela kojima se hrani i sam Djed Božićnjak.

Brzo i fino

Jednostavan recept za omiljenu slasticu

RECEPT: Studentski kolač s mnogo čokolade

Nema izvlačenja! I najveći mrzitelji kuhanja i pripremanja kolača ovu čokoladnu bombu mogu napraviti u potpunosti sami. Ne treba vam više od 10 minuta, a rezultatima ćete biti i više nego zadovoljni. Dobar tek!

Zobeni keksi

Kuhajte sa Studentskim

Brzo i jednostavno pripremite zdrave zobene keksiće

Jednostavni zobeni keksići s jabukom i medom kojima možete pokazati kulinarsku kreativnost.