Čitanje

Knjige koje ćete rado ponijeti sa sobom na plažu

Ljeto

U slučaju da ne znate što čitati, donosimo vam popis knjiga koje ćete rado ponijeti sa sobom na plažu.

Ljeto donosi brojne male radosti, a sve nas najviše veseli slobodno vrijeme. Tada napokon nesmetano možete uživati u dobrim knjigama! Donosimo nekoliko novih naslova, pravih ljetnih hitova kojima sigurno nećete moći odoljeti! 

Ti – Caroline Kepnes

Autorica Caroline Kepnes donosi nam roman Ti, jedan od najboljih prema izboru Suspense Magazinea. Zastrašujući roman o vremenu društvenih medija u kojem živimo.

Kad prelijepa studentica kreativnog pisanja ušeće u knjižaru u kojoj radi Joe Goldberg, on poslije učini što i svatko: potraži njezino ime na internetu. Samo je jedna Guinevere Beck u New York Cityju. Ima javni profil na Facebooku i neprestano objavljuje na Twitteru, otkrivajući Joeu sve što treba znati: Beck za prijatelje, diplomantica Browna s adresom u Bank Streetu i večeras izlazi u bar u Brooklynu – savršeno mjesto za slučajan susret. 

Joeova opsjednutost nije nimalo romantična, no Kepnes toliko duboko uvlači čitatelja u način na koji funkcionira njegov mozak da pomaknute primisli počinju graničiti sa stvarnošću. Ti je neodoljivo pitak roman o nemilosrdnoj i stravičnoj prijevari, a na Netflixu se emitira i istoimena serija koja je postigla ogroman uspjeh.  

Tvornica lutaka – Elizabeth Macneal

Tvornica lutaka Elizabeth Macneal očaravajuća je priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet. London. 1850. Kristalna palača upravo se gradi i u Hyde Parku, a u masi koja promatra spektakularnu gradnju susreće se dvoje ljudi. Za Iris, koja želi postati slikarica, to je tek nevažan, odmah zaboravljen trenutak, ali za Silasa, kolekcionara opčinjenog čudnim stvarima i ljepotom, on označava novi početak.

Kad slikar Louis Frost ponudi Iris da mu pozira kao model, ona pristane pod uvjetom da uz to dobije poduku iz slikanja. Njezin svijet naglo se širi i u njega ulaze umjetnost i ljubav. No Silas od onog susreta misli samo na jedno i njegova opsesija postaje sve mračnija.

Riječ je o knjizi koja će vas zasigurno privući svojom pričom, ali i svojom lijepom naslovnicom.

Nešto je u vodi – Catherine Steadman

Nešto je u vodi prvijenac je britanske spisateljice Catherine Steadman koji je poharao svjetske top-liste.

Erin je redateljica nadomak velikom profesionalnom uspjehu, a Mark naočit investicijski bankar pred kojim je svijetla budućnost. Čini se da imaju sve, a tad Mark izgubi posao i u njihovu savršenom životu pojavljuju se pukotine. Ali oni su odlučili uspjeti. Rezerviraju bračno putovanje iz snova i vjeruju da će se sve srediti – uostalom, imaju jedno drugo.

Na Bora Bori Mark odvodi Erin na ronjenje i oni nalaze nešto u vodi. Torbu punu novca. Drže to otkriće u tajnosti, no njihova odluka pokrenut će razoran niz događaja koji će ugroziti sve do čega im je stalo. 

Snaga osjetljivosti – Elaine N. Aron

Kako prepoznati, razumjeti i iskoristiti dar visoke osjetljivosti? Imate li žive snove? Je li vam životno važno provesti neko vrijeme u samoći? Smetaju li vam buka ili gužve? Govore li vam da ste sramežljivi ili osjetljivi? Ne brinite se, s vama je sve u redu. Vi ste samo visokoosjetljiva osoba. Takvi su ljudi često vrlo inteligenti i imaju povećanu senzornu, emocionalnu i psihičku osjetljivost. 

U ovoj ćete knjizi pronaći jednostavne i pouzdane testove koji će vam otkriti jeste li visokoosjetljiva osoba i u čemu je vaša posebnost. Naučite iskoristiti dar osjetljivosti da biste podigli svoje samopouzdanje i poboljšali sve vidove svog života. 

Zanimljiva je ovo literatura koja će vas zabaviti i pomoći vam da bolje upoznate i razumijete sebe, ali i ljude oko sebe.

Otrovne prijateljice – Susan Shapiro Barash

Knjiga za djevojke i žene koja otkriva tko su vam iskrene prijateljice za koje se vrijedi boriti, a od kojih se valja oprostiti. Prekid s prijateljicom katkad je teže preboljeti od kraja romantične veze ili razvoda. Prijateljice biramo same, kao što same odlučujemo s kim ćemo dijeliti tajne i povjeravati se, s kim se smijati, a s kim katkad i zaplakati. 

No što kad su ženska prijateljstva bolna, štetna ili čak otrovna? Knjiga istražuje različite tipove prijateljica te opisuje kako i zašto zaglavimo s onima najgore vrste i kako se možemo izvući iz takvih odnosa. 

Komentari na članak

Vezani članci

Prirok, Karolina i Tea

Kulturni projekt "Prirok pred publikom"

Studentice Tea i Karolina pokazuju da je književnost još živa među mladima

Četvrto druženje kulturnog projekta "Prirok" očekuje nas 8. prosinca u Koldingu. Tea Tekić podijelit će svoje postromantične stihove o stanicama srca i fermentiranim ulicama, dok će Karolina Zelenika ispričati priče o pravu na melankoliju, rubovima sadašnjosti i Platonu na kiši.

Stare knjige

Na današnji dan

Međunarodni dan arhiva u znaku Domovinskog rata

Danas u hrvatskim arhivima možete razgledati izložbe, poslušati predavanja, pogledati filmove te obnoviti znanje o Domovinskom ratu.

Bibliocikliranje

Bibliocikliranje

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta bibliocikliraju!

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu u rujnu će biciklima putovati od Zagreba do Splita u cilju promicanja čitanja i zdravog života.

Croatia Reads naslovna

Hrvatska postala prva Zona Besplatnog Čitanja na svijetu

„U aplikaciji Croatia Reads u budućnosti želim vidjeti i udžbenike, literaturu, znanstvene članke“

Pomoću aplikacije Croatia Reads, svi građani Hrvatske mogu potpuno besplatno čitati 100,000 knjiga te smo prvi u svijetu s projektom takvoga tipa. Od voditeljice projekta, Mirele Rončević, saznali smo kako će se on dalje razvijati.

Čitanje

Originalne verzije poznatih priča

Strava prije spavanja: koliko poznajemo dječje priče?

Ponekad ispričane priče nisu zapravo tako i zapisane ili su izmijenjene tijekom filmske adaptacije, stoga bismo trebali čitati lektire, a ne pogledati filmsku verziju.