Malo drugačiji pogled na geografiju

Karte koje će vas iznenaditi, nasmijati i začuditi

Američka mapa

Na geografiji su vas učili svašta, ali ovakve karte u atlasima sigurno niste susreli!

Na geografiji ste učili o granicama i vrstama tla, morali ste znati pronaći rijeke i gradove, odrediti geografsku širinu i klimatske zone, ali vas zasigurno nikad nisu učili ovakvim stvarima:

1. Politička karta Pangee.

Politička karta Pangee 

Politička karta Pangee, FOTO: eatrio.net 

Pangea je superkontinent koji je postojao prije razdvajanja tektonskih ploča, što je omogućilo kontinentima da poprime svoj današnji raspored na Zemlji. Ovako bi izgledao raspored današnjih zemalja da Pangea još uvijek postoji. (Hrvatska se nalazi desno od Alžira. Vidite talijansku čizmu? E, mi smo odmah pored!

2. Nesrazmjer gustoće naseljenosti.

Gustoća naseljenosti 

Gustoća naseljenosti, FOTO: valeriepieris/Reddit

Možda se čini nemogućim, ali u bijelome krugu doista živi više stanovnika nego izvan njega. Ako ste se brinuli da je planet prenapučen, sada možete odahnuti. Ima mjesta za sve nas. I onda još toliko.

3. Koliko pisama koristite?

Pisma u svijetu 

Pisma u svijetu, FOTO: Maximilian Dörrbecker/Wikimedia Commons 

Neki pišu s lijeva na desno, neki s desna na lijevo, neki od gore prema dolje. Neka pisma tek se razvijaju, neka su odavno nestala, a neka se koriste već tisućama godina. Koliko od ovih pisama možete prepoznati?

4. Zemlje koje Engleska nije napala.

Zemlje koje Engleska nije napala 

Zemlje koje Engleska nije napala, FOTO: Stuart Laycock/The Telegraph 

Znamo da su nekoć imali najveće carstvo na svijetu. No, jeste li znali da postoje samo 22 države koje Engleska nikada nije napala? Svetog Tomu i Principa treba pribrojati 21. zemlji prikazanoj na karti.

5. Tko to vozi lijevom stranom ceste?

Strana vožnje 

Strana vožnje, FOTO: Charts Bin

Ako ste se ikada zatekli u zemlji u kojoj se vozi lijevom stranom ceste, znate da to može biti poprilično zastrašujuće iskustvo, bilo da ste za volanom ili prelazite cestu i zaboravite da vrijedi pravilo desno-lijevo-desno, a ne obratno. U svijetu 76 zemalja, teritorija i oblasti vozi na lijevoj strani ceste, a za sve je krivo, pogađate, Britansko Carstvo.

6. Metrički sustav vs. što god to Amerikanci koriste za mjerenje.

Metrički sustav 

Metrički sustav, FOTO: Wikimedia Commons 

Sigurno ste se nekada zbunili pri susretu s nepoznatim mjernim jedinicama, poput inča, stopa ili milja. Samo tri zemlje na svijetu ne koriste općepriznati metrički sustav: Liberija, Mijanmar i, naravno, Sjedinjene Američke Države.

7. Sloboda medija.

Sloboda medija 

Sloboda medija, FOTO: Reporters Without Borders 

Reporteri bez granica prošle su godine proveli istraživanje o slobodi medija u svim zemljama svijeta. Zapanjujuće je malen broj onih država u kojima je situacija dobra, a još strašniji je broj onih u kojima je situacija vrlo ozbiljna, odnosno u kojima su mediji krajnje ograničeni.

8. Plaćeni porodiljni.

Porodiljni 

Porodiljni, FOTO: The New York Times 

Prije otprilike godinu dana The New York Times je objavio kartu dužine plaćenog porodiljnog dopusta u svijetu. Čak osam zemalja svijeta uopće nema plaćeni porodiljni, vjerojatno najšokantnije od njih su Sjedinjene Američke Države.

9. Turisti dobrodošli. Ili možda ne?

Najprijateljskije zemlje 

Najprijateljskije zemlje, FOTO: Daily Mail 

Opširno istraživanje World Economic foruma, između ostaloga, napravilo je poredak zemalja koje su najviše prijateljski nastrojene prema turistima. Ako želite da vas u stranoj zemlji dočekaju nasmiješena lica, svakako se zaputite na Island, Novi Zeland ili u Maroko. Želite li sačuvati živu glavu, izbjegavajte Boliviju, Venezuelu i Rusiju.

Naši susjedi Makedonci, Austrijanci i Bosanci također su se našli među deset najsrdačnijih zemalja, dok smo mi zauzeli 65. mjesto. Možda bi trebali poraditi na gostoprimstvu?

10. Svijet prema Amerikancima.

Europa prema Amerikancima 

Europa prema Amerikancima, FOTO: Yanko Tsvetkov/alphadesigner.com 

Yanko Tsvetkov izdao je knjigu naziva Atlas of Prejudice, koju sačinjavaju karte svijeta s ispisanim stereotipima i predrasudama koje svijet ima o određenim zemljama. Pogledajte što Amerikanci misle o Europi, a klikom na kartu i o ostatku svijeta.

11. A s koliko ste vi prvi put?

Prvi sex 

Prvi sex, FOTO: Charts Bin 

Prosječna dob u kojoj Hrvati gube nevinost je 17,3 godina. Na listi opet prednjače Islanđani koji „to“ prvi put naprave s 15,6 godina. Na začelju je Malezija s prosjekom od 23 godine Klikom na kratu pogledajte i prosjek ostatka svijeta.

12. Tko ima većeg (a tko manjeg)?

Veličina penisa 

Veličina penisa, FOTO: Target Map 

Pitanje koje mori mnoge (muškarce). Ova karta može vam ponuditi odgovore na sva pitanja o duljini (ili kraćini) penisa u svijetu. Hrvatski prosjek je 14,77 cm, a klikom na kartu možete provjeriti i ostale zemlje svijeta.

13. Tko ima najbujnije poprsje?

Veličina grudi 

Veličina grudi, FOTO: Target Map 

Možda ne toliko problematično pitanje kao prethodno jer je odgovor vidljiviji, ali zasigurno podjednako zanimljiva karta. Gdje žive najbujnije žene? Provjerite klikom na kartu.

14. Najčešća europska prezimena.

Najčešća prezimena

Najčešća prezimena, FOTO: Teepr/Reddit 

Koliko Horvata vi poznajete?

15. Najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Najpopularniji sportovi

Najpopularniji sportovi, FOTO: Bored Panda 

Ova karta samo dokazuje da nogomet doista jest najvažnija sporedna stvar na svijetu. Uz ovu kartu možete naučiti koji su sportovi najpopularniji u zemljama koje nemaju Ronalda, Beckhama ili Maradonu.

Komentari na članak

Vezani članci

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi

Interaktivna zabava za zagrebačke školarce u Backo Mini Expressu

Svim malim posjetiteljima koji odmaraju od škole nude se zanimljiv boravak i uživancija na Backo Mini Expressu kroz trosatnu zabavu, vožnje vlakova, poduku o željeznici i svemu što taj mali svijet nudi.

Street Life Zagrebački Velesajam

Vikend urbane zabave

Novi Zagreb ne spava: manifestacija „Street Life“ sljedeći vikend na Zagrebačkom Velesajmu

Na Zagrebačkom velesajmu 24. i 25. svibnja 2014. očekuje vas vikend urbane zabave i druženje uz bogat program – „Street Life“.

Savjet za Kolegu, Studentska udruga Pula

Koji je tvoj #SavjetZaKolegu?

Preporuči kolegama smještaj, dobru hranu, zabavu i fakultet u svom gradu

Svi studenti od sada mogu davati kolegama preporuke na jednom mjestu, u četiri najvažnije kategorije.

Back to the 80s

Back to the 80's u Book caffeu

Razbacajte se uz najveće pop, dance i funky hitove iz 80-ih

Ako vam je dosta narodnjaka, Pit Bulla, Rihanne i techno hitova, Book caffe (Hrvatske bratske zajednice 4) ima idealno rješenje za vas – novi zabavni program na kojem će vas DJ Saša Šoštarić Sale svake subote izuvati iz cipelica najluđim hitovima iz 80-ih i 90-ih.

Sveučilišne jadranske igre

Zabavno-sportski projekt

Riječki studenti pobjednici su Sveučilišnih Jadranskih igara

Na dubrovačkom bazenu Gruž održalo se prvo izdanje Sveučilišnih Jadranskih igara. Nakon borbe u pet disciplina najboljima su se pokazali studenti Sveučilišta u Rijeci.