Jednostavni savjeti

Kako se riješiti knjiga ako ste pravi knjiški moljac

https://pixabay.com/en/book-read-old-literature-pages-1659717/

Naši praktični savjeti pomoći će vam riješiti se knjiga koje vam nisu neophodne, a za koje naprosto nemate više mjesta u svojemu domu.

Za istinske knjigoljupce odvajanje od knjiga koje su sakupili u svojoj kolekciji može biti veoma teško, pa i traumatično. No, nažalost, ponekad okolnosti zahtijevaju da svojim papirnatim suputnicama pronađemo novi dom. Ako se selite ili jednostavno više nemate mjesta na policama, naši savjeti olakšat će vam proces smanjivanja broja knjiga.

Prvi je korak osvještavanje kako knjige nisu samo papir i riječi ispisane na njemu već imaju i snažnu emocionalnu komponentu. Neke su darovi voljenih osoba, neke ste čitali u važnim trenutcima u životu, a neke jednostavno toliko volite da im se uvijek iznova vraćate. Naravno, svaki ljubitelj pisane riječi na svojim policama ima i knjiga koje su kupljene s namjerom da ih se jednom pročita, ali nikako da dođu na red.

Neki će reći kako je odvajanje od knjige jednako teško kao i prekid odnosa, bilo s prijateljem ili s voljenom osobom. Zato je važno da svaku od knjiga koje posjedujete procjenjujete zasebno, jednu po jednu. Zapitajte se koje osjećaje u vama pobuđuje ta knjiga i želite li je zaista u svom prostoru. Ako niste sigurni, možda tu knjigu možete odložiti na odlaznu hrpu.

Sljedeće važno pitanje koje se morate zapitati jest hoću li ikada ponovno pročitati tu knjigu. Budite iskreni i ako je odgovor ne, zašto je ne bi donirali knjižnici ili nekoj udruzi kako bi donijela radost nekom drugom čitatelju? Na kraju krajeva, knjige su stvorene da ih se čita.

Ako shvatite da određenu knjigu želite ponovno pročitati, dolazi možda i najteži dio. Vrlo je lako zadržati takvu knjigu da vam se nađe pri ruci, no, ne zaboravite, mnogo knjiga dostupno je u vašoj lokalnoj knjižnici. Neki su primjerci zaista važni, kao prva i rijetka izdanja, potpisani primjerci ili darovi od dragih ljudi, no većinu knjiga možete pronaći u knjižnici.

Zadnji i veoma važan korak: ponovite cijeli proces ispočetka. Maknite knjige koje ste već odlučili donirati izvan vidokruga i ponovno procijenite sve knjige koje ste odlučili zadržati. Nakon prvog kruga eliminacije često se dogodi da osoba počne razmišljati jasnije i racionalnije pa se nađe još koja knjiga koja može naći novog vlasnika. A vi tada dobijete još mjesta za nove i uzbudljive naslove.

Komentari na članak

Vezani članci

Posao

Fizičko zdravlje

Saznajte kako izbjeći mnoge posljedice dugoročnog sjedenja

Sjedenje je postalo ogroman zdravstveni problem jer zbog modernoga načina života narušava naše zdravlje.

Pružanje utjehe

Prijateljstvo i proces tugovanja

Kojim riječima NE utješiti tugujućeg prijatelja?

Tekst objašnjava zašto uobičajene fraze poput „znam kako se osjećaš", „to je božja volja", „ako bilo što trebaš, tu sam" ili „bit će bolje" u većini slučajeva nisu prikladne riječi utjehe u procesu tugovanja.

Novi paviljoni na Savi

Minimalizam, urednost i malo mašte

Savjeti za uređenje studentskih soba

Nekoliko savjeta za uređenje malih studentskih soba.

LinkedIn

Internet bez granica

Na LinkedInu nađite posao vaših snova

Saznajte kako još bolje iskoristiti svoj profil na LinkedInu te koji programi mogu pomoći da vam informacije o poslu na ovoj mreži dolaze izravno na e-mail adresu.

Hrana i učenje

Važnost pravilne prehrane

Zdravim namirnicama protiv stresa u vrijeme ispitnih rokova

Zbog mnogo obaveza studenti uglavnom biraju nezdravu hranu koja negativno utječe na njihovo zdravlje. Iako se čini nemogućim, vrlo je jednostavno uspostaviti pravilnu prehranu. Zato pronađite malo vremena za pripremu zdravog obroka jer vaše će vam tijelo biti zahvalno i kvalitetnije ćete ispuniti svoje obaveze.