Savjeti

Kako napisati kvalitetnu molbu za posao

Prijava za posao

Kako napisati kvalitetnu molbu, kako zadovoljiti formu i na što je potrebno pripaziti, donosimo vam u članku.

Molba za posao čini osnovni dio svake papirologije koja se treba priložiti pri prijavi za posao i prvi je kontakt nezaposlene osobe s potencijalnim poslodavcem. Stoga je od izuzetne važnosti posvetiti joj dovoljno pozornosti pri pisanju. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i prijedloga na što biste sve trebali pripaziti kako bi vaša molba privukla poslodavca.

Forma i sadržaj

Vrlo je važno da zadovoljite formu molbe. Iako je, kada pišete životopis, kreativnost u većini slučajeva poželjna, kod pisanja molbe to nije slučaj. Kada pišete molbu, pripazite da u gornjem lijevom kutu navedete svoje ime i prezime, adresu, broj telefona, e-mail i mjesto i datum pisanja molbe. Odmah ispod toga, ali u desni kut, pišu se podaci tvrtke na čiji se natječaj prijavljujete. Navodi se ime tvrtke, adresa, poštanski broj i mjesto/grad.

Nakon toga slijedi tekst koji se najčešće sastoji od triju dijelova, tj. triju odlomaka. U prvom odlomku najčešće se navodi gdje ste vidjeli oglas te navodite radno mjesto za koje se prijavljujete. Uvodni se odlomak sastoji od jedne do triju rečenica.

Središnji dio, tj. drugi odlomak srž je svake molbe. U tom je dijelu potrebno navesti svoje odlike i vrline koje vas čine idealnim kandidatom za posao za koji se prijavljujete. Navedite koji ste fakultet završili, tečajeve, radno iskustvo koje vam može poslužiti za posao za koji se prijavljujete.

U trećem odlomku poželjno je navesti svoje komunikacijske i socijalne vještine poput kreativnosti, točnosti, timskoga rada, kritičkoga razmišljanja, snalaženja u stresnim situacijama.

Završetak molbe i posljednji odlomak takozvani je pozdrav. U njemu možete naglasiti svoju nadu i želju za pozivom na razgovor i osobnim predstavljanjem te navesti sve dokumente koje prilažete prijavi za posao poput životopisa, potvrde o radnom stažu, potvrde o nekažnjavanju, itd.

Prilagodite molbu

Ključno je da svaku molbu prilagodite poslu, tj. tvrtki u koju se prijavljujete. Forma molbe uvijek je ista, ali njezin je sadržaj potrebno prilagoditi na način da navedete i detaljnije opišete one vještine i radno iskustvo koje posjedujete, a koje je nužno za posao za koji se prijavljujete. Navedite tečajeve i neformalna znanja koja ste stjecali, a koja vas čine kompetentnijim i kvalitetnijim kandidatom. S obzirom na to da se najčešće prilagođava i uređuje molba koja se koristila pri posljednjoj prijavi za posao, potrebno je pripaziti da se ne zaboravi u desnom kutu promijeniti ime nove tvrtke u koju se prijavljujemo te njezina adresa.

Pazite na pravopis

Pri pisanju molbe pripazite na pravopisne i gramatičke pogreške, red riječi u rečenici i tipfelere. Ovakve pogreške odbijaju poslodavce na prvu. Možda se ne prijavljujete za posao lektora ili prevoditelja, ali poslodavac treba vidjeti kako ste se potrudili pri prijavljivanju za željeni posao, a neurednost i netočnost to ne dokazuju. Potrudite se, prolistajte i provjerite pravopis, uočite dvostruke razmake, poravnajte tekst i dajte ga prijatelju da ga pročita. Dvije glave bolje vide od jedne. Urednom i pismenom molbom pokazujete poslodavcu da vam je stalo.

Potpišite molbu

Zbog posljednje, i jednostavne stavke, sav trud koji ste uložili u pisanje molbe, životopisa, prikupljanja dokumenata – može postati uzaludan ako ne potpišete molbu. U tom se slučaju ona smatra nepotpunom. Dakle uzmite kemijsku i potpišite se na kraju ispod imena i prezimena koje ste isprintali zajedno s pozdravom.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Primitive technology

Naučite preživjeti u divljini

VIDEO: Kako izgraditi vlastitu kolibu?

Mladi Australac izrađuje primitivne kolibe i alate koristeći samo ono što pronađe u prirodi.

Logo udruge

AEGEE

Treće izdanje projekta Europe on Track

Šest AEGEE ambasadora putuju Europom kroz idućih mjesec dana, upoznaju i intervjuiraju ljude, organiziraju debate i diskusije na goruću temu: Europa bez granica.

meditacija

Meditacija u svakodnevnom životu

Vježbajte mozak, usmjerite misli i pobjegnite od stresa

Istraživanja provedena na Harvardu 2011. pokazuju da se meditacijom povećava gustoća sive tvari u hipopotamusu vašeg mozga koji je odgovoran za bolje pamćenje, učenje i mentalno zdravlje

Isto

Sezonski poslovi

Prva sezona – kako pronaći prvi posao i na što u oglasima obratiti pozornost

Ovogodišnja je ljetna sezona otvorena, stoga kreće i potraga za studentskim sezonskim poslovima. Kako je svaki prvi put najteži ako nemamo dobar izvor informacija i poduka, početnicima na sezonama važno je znati kako ući u poslovni svijet i na što obratiti pozornost kako bi prva sezona prošla bez muke.

Čišćenje

Plahte, jastuci, ručnici...

Pogledajte koliko često trebate prati ovih sedam kućanskih predmeta

Kuhinjske krpe, ručnike i plahte potrebno je prati češće nego što mislite.