Vodič kroz novogodišnje odluke

Kako definirati, ali i ispuniti novogodišnje odluke

Početak

Novogodišnje odluke nas čine najvećim lažljivcima jer, nakon što ih pomno sastavimo, rijetko ih se pridržavamo. Donosimo vam kratki vodič kako tome stati na kraj i kako se zaista pridržavati donesenih odluka.

Godina 2018. polako se bliži svome kraju i spremno dočekujemo novu 2019. Na kraju svake godine skloni smo analiziranju godine koja je na izmaku, pa u glavi radimo statistike (ne)iskorištenih prilika, crtamo grafikone vlastitih (ne)postignuća, u stupce smještamo ljude koji su nas usrećili/rastužili. Donosimo zaključke o toj godini, a zatim brzo i sigurno sastavljamo odluke za iduću godinu koja će biti bolja i uspješnija. Kad prođe siječanj, zaboravljamo na sve odluke i prepuštamo se vrtlogu života.

Za početak, budite iskreni prema sebi jer je ovdje riječ isključivo o vama. Napišite ono što iskreno mislite, a ne ono što se od vas očekuje. Ako ne želite piti više vode, onda nemojte ni govoriti da budete! Ako vas odlazak u teretanu ne čini sretnijima i samopouzdanijima, nemojte ni obećavati da ćete ići! Pronađite neke druge stvari koje volite. Donesite samo odluke koje će vas (i jedino vas!) učiniti sretnijima. Ponekad je u redu biti malo sebičan. Uz ovaj osnovni savjet, u nastavku ih donosimo još nekoliko koji će vam pomoći da se svojih odluka i držite.

Budite zahvalni 2018. godini

Kakva god da je 2018. godina bila za vas, koncentrirajte se na sve događaje koji su vas razveselili i na koje ste ponosni. Iskreno pohvalite sami sebe. Sjetite se koliko ste dugo učili neki predmet, a onda i onog lijepog osjećaja kada ste zasluženo dobili dobru ocjenu. Recite si: Bravo, svaka čast! Sjetite se događaja koji su vas najviše ispunili u 2018. od velikih rođendanskih partyja do odličnog razgovora s najboljom prijateljicom. Zapitajte se u kojem ste trenutku najviše uživali i zapišite ih kao podsjetnik čime trebate ispuniti iduću godinu.

Lekcije koje smo naučili u 2018. godini

Svaka godina je učenje i rast. Loše stvari se događaju, ponekad ih je nemoguće kontrolirati i to je normalno. Ipak, važan je naš stav prema tim situacijama. Prisjetite se loših i/ili teških trenutaka i zapišite lekcije koje ste iz njih naučili. Ponekad je teško izvući zaključak dok prolazimo kroz teška razdoblja, ali kad ih prebolimo, možemo se na njih osvrnuti bistrije glave i vidjeti da su i ona imala svoju ulogu. Također, kada zapišete ono što želite ostaviti iza sebe, možete to lakše preboljeti i pustiti da ostane u prošlosti, gdje mora i ostati. Naučene lekcije ponesite sa sobom u novu 2019.

Vizualizirajte 2019. godinu

Zamislite da je sada kraj 2019. godine Opišite kako je izgledala vaša savršena godina. Budite kreativni i upotrijebite maštu. Zamislite sve ono što biste voljeli raditi, što bi vas usrećilo i učinilo ispunjenima. To mogu biti putovanja, druženja, čitanje knjiga i gledanje filmova. Sami sebi složite plan i program cijele 2019. godine i zapišite ga. Probajte zamisliti gdje biste voljeli živjeti u sljedećoj godini, gdje studirate, čime se bavite itd. 

Postavljajte mini-ciljeve

Pretpostavljamo da ste u prošlom koraku zapisali kako ste bogati i provodite dane na Maldivima ispijajući koktele, no sad ćemo se vratiti u realnost. Sada razmislite o mini-ciljevima koji su vam potrebni kako biste ostvarili vaš glavni cilj. Postavite si male ciljeve i odredite si rok do kojeg on mora biti ostvaren. Možete ga rastaviti na još manje dijelove korake do ostvarenja cilja. Zapišite sve ono što vam je potrebno za ostvarenje mini-ciljeva.

Kada odredite svoj glavni cilj, mini-ciljeve i korake koji su vam potrebni za njihovo ostvarenje, zapišite ih i postavite na vidljivo mjesto. Kad ih zapišete, lakše ćete ih se pridržavati, a i poseban je užitak križanje ostvarenih mini-ciljeva. Svi znamo kako je život pun uspona i padova, zato se nemojte čuditi ako vas nešto pokuša izbaciti iz ravnoteže. Pratite svoje osjećaje i intuiciju, te djelujte u skladu s njima jer će vas oni najbolje voditi. 

Sada kada ste oboružani savjetima, bacite se na smišljanje svojih odluka i onda vam preostaje samo držati ih se.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski stan

Savjeti za početak samostalnog života

15 pitanja koja obavezno morate postaviti stanodavcu prije najma stana

Mladi ste, studirate i pokušavate pronaći stan koji bi na sve načine ispunio vaše najosnovnije zahtjeve potrebne kako za mirno učenje, tako i za pokoju kavicu ili boravak u parku. Donosimo vam popis stvari na koje biste morali pripaziti prilikom najma stana.

Jezik

Lakše učenje jezika

Savjeti za lakše učenje stranih jezika!

10 savjeta koji će ti olakšati težak početak svladavanja novog jezika!

https://pixabay.com/photos/people-woman-travel-adventure-trek-2591874/

Psihologija

Pet korisnih savjeta za podizanje samopouzdanja

Znati svoje mane i još uvijek vjerovati u sebe nije jednostavno. Život pred pojedinca postavlja mnoge izazove pa je teško održati samopouzdanje; kako bismo ga zadržali u najtežim trenucima prethodno ga je potrebno izgraditi na čvrstim temeljima. Donosimo pet savjeta za podizanje samopouzdanja.

Mic

Studentsko natjecanje „Pokretač“

Donosimo savjete za uspješan pitch, ali i informacije o prilici za doživjeti ga uživo

Još nas jedan dan dijeli od finala studentskog natjecanja „Pokretač“ na kojemu će svoje poslovne modele predstaviti 10 finalista, odnosno timova. Iako je kratko, u svom prezentiranju finalisti moraju iznijeti najvažnije stavke o svojoj poduzetničkoj ideji, i to na zanimljiv i originalan način koji će zainteresirati publiku za daljnje slušanje.

Diplomanti s togama i kapama

Završetak visokog obrazovanja

Napiši diplomski rad bez panike

Pisanjem diplomskog rada privest ćeš kraju svoje visoko obrazovanje. Donosimo ti nekoliko savjeta za olakšavanje tog stresnog posla.