S malih ekrana

Iznenađujuća progresivnost dječjih serija koje smo gledali u 90-ima

https://www.flickr.com/photos/rick-in-plattsburgh/34492478455/in/photolist-UxYY9p-ncrxwd-5hC2ku-qswbUS-b14RkP-8vWhT6-hYAmEF-8hPcMq-6v25Mh-4Y1PHH-fUYzFM-jynCAd-7C1GLZ-bDy4MQ-dbo5sA-oNo24g-4Tawbx-21snS72-7c7n4L-axRgRQ-2mGSU5-JZatw-c5qgRd-5dJ6wa-4zE5c2-ehqWvX-9qnBqE-paWJvF-gaJoLN-a82j9N-rtDCz3-9PB9h2-5f722P-riwzEJ-7ZrSjR-xJ1zb-quj76J-m4mmBt-4u5xdp-26ELrY-898RtG-74w1BS-4u5x9M-8VH3Ey-6FsLAs-dCuEZp-6ZggEz-kEKBy2-4wvE2g-BYwQq

Tijekom posljednjih deset godina prijašnjeg stoljeća gledali smo velik broj dječjih serija. Prošećite se s nama ulicom sjećanja i retrospektivno sagledajte dobro poznate serije i crtiće u novom svjetlu.

Televiziju mnogi još uvijek smatraju velikim porokom iako je djelomično izgubila vrijednost koju je imala tijekom prošlog stoljeća pod naletom nove tehnologije. No iako može biti i prorok, ona može biti i dobar način provođenja slobodnog vremena. 

Naime, tijekom 90-ih godina 20. stoljeća nastale su mnoge dječje serije i crtići koji su bili, kako i sam naziv kaže, za djecu. Ipak, ako se sada zaustavimo i pogledamo s prikupljenim iskustvom serije koje smo gledali kada smo bili djeca, shvatit ćemo da to nisu bile obične dječje serije – bile su iznimno progresivne.

Nabrojat ćemo 10 serija i crtića koji su snimani i prikazivani u navedeno doba te vam ih pokušati pokazati na način na koji ih još niste promatrali. 

1. Puna kuća

Serija s preslatkim blizankama koja pod jednim krovom u isto vrijeme ima prevelik broj tinejdžera. Na početku se čini kao recept za katastrofu, ali osam sezona ove serije pokazalo je suprotno. Serija nas vodi kroz djetinjstvo i odrastanje prikazujući put napornim, ali i vrijednim te uvijek zaključujući kako su obitelj i zajedništvo najvažniji. 

2. The Powerpuff Girls'

Ova je serija o trima curicama u dječjem vrtiću koje iznova i iznova spašavaju svoj grad od opasnosti. Može li biti naprednije od toga?

3. Princ iz Bel Aira

Serija je imala iznimnu važnost. Naizgled se čini kako se cijela radnja vrti samo oko Willa Smitha i njegovog humora, no ona je mnogo više od toga. Naime, upravo kroz prizmu njegovog humora upoznajemo obitelj afričkoameričkog podrijetla čiji su članovi pojedinci koji puno rade i jako se trude kako bi osigurali svoju budućnost i budućnost svoje djece.

4. Family Matters i The Cosby Show

Family Matters i The Cosby Show jesu serije vrlo slične po tematici i krajnjem zaključku Princu iz Bel Aira. U svim trima serijama karakteriziraju se Afroamerikanci i njihove obitelji te ih se prikazuje u vrlo dobrom svjetlu. Naime, u to vrijeme nije bilo moguće često na televiziji vidjeti seriju koja ih veliča, a ove su to promijenile. Obitelji su ovdje karakterizirane kao dobročudni pojedinci koji poštuju pravila, skrbe se za svoju obitelj te im je najvažnija sreća njihovih članova, što ih čini prekretnicama i zbog čega označavaju početak novog razdoblja. 

5. Tom & Jerry

Nepodnošljivost miša i mačke stara je priča i uvijek neiscrpna tematika. Jerry uvijek bježi od Toma, ali u trenutcima kada Tom ima priliku uhvatiti i pojesti Jerryja, on to ipak ne čini jer mu je prirastao srcu. Od malih nogu ovaj nas je crtić učio suosjećanju. 

6. Ptica trkačica i Kojot

Kojot neumorno lovi Pticu trkačicu koja mu svaki puta pobjegne. O kraju serije i njezinu hvatanju postoji mnogo polemika i nekoliko različitih verzija kraja, no mi se na to nećemo usredotočiti. Ono što svjedoči o progresivnosti ove serije jest sam kojot. On nikada ne odustaje. Kojot ima svoju želju – a to je uloviti Pticu trkačicu i on jednostavno ne odustaje od tog pothvata i iznova smišlja razne i inovativne načine kako će je uhvatiti. Upravo on je taj koji nas je naučio da kada nešto jako želimo u životu, da ne odustanemo i da se nastavimo truditi i dizati koliko god puta pali.

7. Beverly Hills, 90210

Beverly Hills tipična je tinejdžerska serija iz 90-ih godina koja opisuje mladenački život dvaju blizanaca koji se nađu u ponekim ilegalnim situacijama, susretima s drogom, alkoholom i sličnim problemima, no uvijek izvuku svoju lekciju i postupe ispravno. Svaka epizoda dočekala nas je s lekcijom, a pokoja nam se možda čak i urezala duboko u podsvijest.

8. Seinfeld

Serija ni o čemu. Prateći živote četiriju Njujorčana, saznajemo mnoge detalje o njihovu životu i smijemo se situacijama u kojima se nalaze. Zanimljivo je to što usred serije glavni likovi žele snimiti seriju ni o čemu, baš poput njihove. Nije li to sinonim za progresivnost? 

9. Sabrina, mala vještica

Tinejdžerica s magičnim moćima koja proživljava svakodnevne drame uobičajenih tinejdžera. Svaka nas epizoda nauči novu lekciju te saznajemo kako se prema moćima moramo ponašati odgovorno. Naravno, ne smijemo zaboraviti i mačka Salema koji nas je nasmijavao svojim sarkazmom, ali i dubokoumnim pitanjima o kojima smo uvijek promišljali. 

Izvor: Giphy
 
10. Simpsoni

Kultna serija za koju je jasno zašto se nalazi na ovom popisu. Simpsoni su uvijek bili ispred svojega vremena što govori i njihova mogućnost predviđanja događaja prije nego što su se uistinu dogodili. Svaka epizoda dokazuje svoju poantu, a kroz humor i crtane likove kritizira se društvo, politika i ostali aspekti svakodnevnog života.

Ako niste pratili neku od serija s popisa, savjetujemo vam da sada to učinite. No ako ste ih pratili, a ne slažete se s našim zaključkom, pokušajte razmisliti. Upalite jednu epizodu serije po izboru i promotrite je s kritičkim odmakom. Nova je perspektiva zajamčena.

Komentari na članak

Vezani članci

Dadilja

Na današnji dan

VIDEO: Sretan završetak najpoznatije „Dadilje“ na svijetu

Nakon šest godina na malim ekranima, na današnji je dan 1999. godine snimljena posljednja epizoda sitcoma koji je osvojio svijet.

73. Zlatni Globus

(Ne)očekivane nominacije

Objavljene nominacije za 73. Zlatni globus

Objavljene su nominacije za 73. Zlatni globus koji će se održati u siječnju 2016. u Los Angelesu. Mnoge nominacije su bile za očekivati, ali među njima su se našle i one koje iskreno čude.

Emmy trofej

67. dodjela Emmy nagrade

HBO i Igra prijestolja srušili sve rekorde na ovogodišnjoj dodjeli Emmyja

Dok dramska serija Igre prijestolja postavlja nove rekorde, Viola Davis postala je prva crna žena koja je dobila Emmy nagradu u kategoriji najbolje glavne glumice.

Netflix čarape

Napravite ih sami

VIDEO: Uz Netflix čarape više nećete propustiti omiljeni film ili seriju

Ako ikada utonete u san za vrijeme gledanja Netflix programa, ove čarape će vam pomoći da ne propustite omiljenu epizodu serije ili najbolji dio filma.

https://pixabay.com/en/hacking-cyber-blackandwhite-crime-2903156/

TV sadržaj nadohvat ruke

Od bakinog tabletića do ovisnosti o „streamanju" serija

Otkako je gledanje filmova i serija preko interneta postalo uobičajena pojava, vrlo je lako izgubiti se u tom svijetu. Kako i ti ne bi postao ovisan o tzv. „streamanju", otkrit ćemo ti što ti ono radi.