Ususret Brucošijadi FER-a

INTERVJU: Vojko V priprema bocu viskija za Brucošijadu, otkriva nam i što on sluša te hoće li još repati na engleskom

Vojko V

Brucošijada FER-a kuca na vrata, a mi smo pokucali na Vojkova i postavili mu par pitanja koja bi zanimala njegovu vjernu publiku.

Malo tko nije čuo za vodeće ime ovogodišnje Brucošijade FER-a. Ime Vojko V pročulo se diljem Hrvatske, a sve je glasnije. Izdao je jedan veoma hvaljeni album, a na putu su još dva. Uoči jedne od glavnih studentskih zabava, porazgovarali smo sa splitskim reperom da vidimo što nas točno očekuje.

Jesi li ranije imao priliku nastupati na Brucošijadi FER-a? Što pripremaš za ovogodišnje izdanje?

Bili smo s Kišom Metaka, ja mislim. Pripremam bocu viskija.

Tijekom svojih početaka rekao si kako ti je DMX jedan od najvećih rap uzora. Drži li on i dalje to mjesto ili ga je zamijenio netko iz novijih generacija?

Bio sam velik fan DMX-a kad sam imao 15 ili 16, ali od toga do sada prošlo je doslovno skoro 20 godina. Trenutno mi je uzor Lil 3xy iz Zagreba.

Teško je pronaći izvođače, bilo na domaćoj bilo stranoj sceni, koji dijele sličnosti s tvojom glazbom. Koja su neka imena koja su najviše utjecala na tvoj stil?

Ghostface Killah, El-P, MF DOOM, Andre 3000, Kool Keith.

Na YouTubeu tvoj stari freestyle pod imenom Šta ti znaš o tome postoji više od desetljeća. Nastaju li na ovaj način i danas tvoje pjesme ili si za pisanje rima uzimaš više vremena?

Neke, poput Paste Italiane ili Cece u Parizu, napisane su ispod 10 minuta, ali kad pišem zaozbiljno najčešće uzimam dosta vremena. Nisam odavno snimio baš freestyle direktno na mikrofon i objavio.

U procesu stvaranja pjesama, uživaš li više u kreiranju beatova ili u samom repanju? Što dolazi prvo, tj. što služi kao temelj drugom?

Puno više uživam u stvaranju beatova, zato u zadnje vrijeme pokušavam čitati knjige, okružiti se riječima i prozom, jer sam totalno zaglibio samo u glazbeni dio. U pravilu, najčešće prvo napravim beat pa slažem riječi prema beatu, ali ponekad kada imam nešto doslovno za reći, kao u Kako to, onda idu prvo riječi.

Koliko na dnevnoj bazi provedeš vremena radeći na glazbi?

Kako kada, radno vrijeme je ekstremno klizno, nekad prokliže totalno.

Hip-hop se sve više odmiče od svog klasičnog oblika iz 2000-ih i 90-ih, te evoluira u pjevnu i melodičnu vrstu glazbe. Sviđa li ti se to te kojoj vrsti bi pripisao svoj stil ili je izvan takve kategorizacije?

Nemam ništa protiv melodičnosti, ali mi se ne sviđa šta danas odjednom svi briju na taj stil, bez obzira šta to ne paše svima. Svrstao bih sebe pod komercijalu.

Napravio si nekoliko versova za remix pjesme That Tree Snoop Dogga i Kid Cudija. Bi li se ponovno okušao u repanju na engleskom te uz koja bi strana imena najviše volio vidjeti svoje ime?

Taj remix sam napravio jer je producentu pod imenom Ishfaq, koji je tada bio basist u Dječacima trebao jedan vers na engleskom za remix pa sam to napravio za njega iz zajebancije. Često mi padnu na pamet rime na engleskom, ali ne bih se okušavao u tome ozbiljnije jer mi je naglasak očajan. Od stranih imena trenutno bih najradije napravio pjesmu sa Lil Pumpom.

Većina su tvojih slušatelja mlađe generacije. Kako stariji, kojima su pojmovi poput Pasta Italiana i Zovi čovika manje jasniji, reagiraju na tvoje pjesme?

Mislim da je dovoljno migova i hintova u pjesmama da je svima jasno o čemu se radi.

Komentari na članak

Vezani članci

Brucošijada FER-a 2018.

Veliki studentski događaj

Objavljena prva imena ovogodišnje Brucošijade FER-a

Prvi objavljeni izvođači koje ćemo ove godine imati priliku slušati na hodnicima FER-a su: Krešo Bengalka, Six Pack, Šajeta, NLV, Phillipe i Sloanwall!  

Atmosfera

KSET

Brucošijada FER-a rasprodala kontingent early bird ulaznica

Drugi set ulaznica po cijeni od 65 kuna u prodaju kreće u ponedjeljak, 10. listopada, kada će biti objavljen i drugi krug izvođača. Ulaznice je od ponedjeljka moguće kupiti u KSET-u, glazbenoj knjižari Rockmark i Dirty Old Shopu.

Koncert

Koncerti na fakultetu

Objavljen drugi val izvođača ovogodišnje Brucošijade FER-a

Na hodnicima FER-a prvim objavljenim izvođačima pridružuju se predstavnici regionalne alternativne scene: Svemirko, Porto Morto, Koala Voice, Igralom i Mnogi Drugi.

FER

Ususret Brucošijadi FER-a

Čuješ li da „Čuješ?!“ traži nove bendove?

Do 8. listopada traju prijave za neovisne bendove od kojih će najuspješniji nastupiti na Brucošijadi FER-a.

Brucošijada 1

Brucošijada FER-a

Isprva samo da privuku djevojke, KSET-ovci stvorili događaj s dugogodišnjom tradicijom

Njezini začeci sežu u 1970-u, a studenti FER-a i dalje su ostali ambiciozni organizatori. Brucošijada FER-a zasigurno je najpopularniji događaj za studente u Hrvatskoj.