Kockati se?

Igre na sreću i čime ih zamijeniti

Kockanje

Kad premaši granice umjerenosti, igranje na sreću može postati opasno, a njegovu odupiranju sklone su zrele i realne osobe. Saznajte kako biti zrela i realna osoba te osvojiti nešto na račun svoga truda ondje gdje ishod ovisi isključivo o vama.

Premda često nesvjesno, svakodnevno smo izloženi specifičnoj industriji igara na sreću – bilo da se radi o prepoznatljivim i raširenim ulaganjima u kladionicama, kockarnicama, kasinima ili raznoraznim lutrijama. Ta industrija ima specifičan proizvod koji prodaje kupcima, a bez obzira na svoju materijalnu narav, sadrži i nematerijalne elemente – čitav raspon osjećaja koji pojedinca primora na kontinuirano okušavanje sreće.

Kuća uvijek dobiva

Procjenjuje se da vrijednost europskog tržišta igara na sreću iznosi oko 84,9 milijardi eura te da raste po godišnjoj stopi od 3%. Također, procjene pokazuju postojanje 6,8 milijuna korisnika online igara na sreću samo na području Europske unije. A poduzeća u ovome polju, kako bi ostala konkurentna, svoje poslovanje usmjeravaju na, između ostalog, čimbenike kao što su mentalitet potencijalnih klijenata, reakcija zajednice u kojoj posluju, etički i moralni zakoni – čime se igračima neprestano uspješno približavaju. Ni opće poznata uzrečica kuća uvijek dobiva ne uspijeva uništiti fenomen rasta njihove popularnosti. 

Pojava ovisnosti

Kad premaši granice umjerenosti, igranje na sreću može postati opasno. Među neigračima vrijedi mišljenje da je ono porez na neznanje matematike, ali na širem društvenom planu može se možda govoriti o postojanju stava da se poštenim radom ne može zaraditi dovoljno zbog čega nije loše pozvati u pomoć višu silu. Kod dijela je populacije prva igra tek uvod u nešto čemu se više ne mogu oduprijeti – ovisnost, često potaknuta i tzv. početničkom srećom. Bilo da je riječ o praznovjerju, navici ili optimizmu, ljudi koji redovito igraju vrlo su često ovisni, ističu znanstvenici iz istraživačkog Centra Nautilus. Profesor ekonomije i psihologije George Loewenstein objašnjava da dobar osjećaj, odnosno praznovjerje, pobjeđuje logiku – iako je mozak napredovao, ako je suočen s problemom koji ne može riješiti, posebice matematičkim, donosi nepromišljene odluke kao što je ovakvo igranje.

Alternative

Igre na sreću definiraju se kao igre u kojoj rezultat ovisi isključivo o sreći, a njihovu odupiranju sklone su zrele i realne osobe, kao i one koje imaju strah od gubitka kontrole. Takve pak osobe do uspjeha i dobitaka dolaze osobnim trudom, učenjem, a ne slučajnošću koju propagira lutrija. Oni, naime, znaju matematiku dovoljno dobro da bi im bio jasan zakon vjerojatnosti. Realne će osobe tako, primjerice, poraditi na svojoj općoj kulturi i sudjelovati u kvizovima gdje će im pokazano znanje sigurno donijeti određeno materijalno dobro. Zašto ne biste bili zrela i realna osoba i osvojili nešto na račun svoga truda ondje gdje ishod ovisi isključivo o vama, kao pravi akademski građani?

Komentari na članak

Vezani članci

Sreća

Stara godina nam prolazi, nova nam dolazi

9 savjeta za sretniju 2016.

Stara 2015. godina je pri kraju, a dolazi nam nova 2016. Pripremili smo vam par savjeta za sretniju nadolazeću godinu.

Parkirno mjesto za invalide

Sveučilište u Rijeci

Ivan Klarić – najuspješni riječki student s invaliditetom

Novčanu nagradu za najbolji uspjeh studenata s invaliditetom u protekloj akademskoj godini dobio je Ivan Klarić, student druge godine diplomskog studija povijesti i povijesti umjetnosti na riječkom Filozofskom fakultetu.

Internet

Projekt za dubrovačke studente

„WebPoSt”: Studenti izradili čak 27 „web"-stranica, troje ih je nagrađeno

Magdalena Kačić-Barišić, Stijepo Legeny i Nevenko Prce nagrađeni su za sudjelovanje u projektu koji je nastao u suradnji lokalne zajednice, realnog sektora i Sveučilišta, a u čijem je sklopu ovog puta izrađeno ukupno 27 stranica.

Motorola Moto E

Oduprite se ovisnosti

Smanjite korištenje pametnog telefona i usrećite se!

Kako biste si dali priliku barem malo se maknuti od svog mobitela i "osamostaliti se", dignite pogled s ekrana pametnog mobitela.

Marjanski đir

Fotografski natječaj

Za fotografije inspirirane Marjanom i do 1500 kuna

Bilo da ste već iskusni ili vam je pak pojam fotografije stran, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan u suradnji s fotoklubom Split organizira fotonatječaj u kojem se mogu okušati baš svi i osvojiti vrijedne nagrade.