Pijte umjereno i pravilno

Greške koje radimo prilikom konzumacije alkoholnih pića

Drinking

Postoji velik broj mitova o konzumiranju alkoholnih pića. Većina njih je neistinita pa čak i neki koji potječu iz vremena vaših baka i djedova.

Nijr važno jesmo li ih stvarali sami ili smo ih čuli od drugih, mitovi o alkoholnim pićima i načinima njihovih ispijanja postoje. Kada idući put odlučite kupiti bocu vina, priuštite si dvoguzu, ili što već volite, jer je jedan život, a mi ćemo vam pomoći oko nekih nedoumica koje se javljaju prije ili tijekom konzumacije alkoholnih pića.

Staro vino je najbolje vino

Možda je istina da stara koka čini dobru juhu, ali da je vino najbolje ako je staro nije nužno istina. Kada dobijete bocu vina od nekog prijatelja, koju je vjerojatno i on sam dobio pa proslijedio, ne morate ju držati izloženu i koristiti ju da biste s nje brisali prašinu. Svrha je vina da ga konzumirate i pretpostavlja se da ćete ga konzumirati odmah pa si ne morate davati zabranu prilaska tom vinu nego ga otvorite i nazdravite dobrom ili lošem danu. Staro vino nije uvijek dobro, a što je cijena jeftinija, to ga je bolje brže popiti.

Jeftino vino uzrokuje mučninu

Bilo koje piće koje popijete u nenormalnim količinama prouzrokovat će mamurluk i to je sva mudrost. Naravno, kvalitetnije vino bolje je za konzumaciju, ali i čaša ili dvije jeftinog vina poslužit će svrsi.

Sat vremena dovoljno je da se otrijeznite od svega što ste popili

Sat vremena dovoljno je da se otrijeznite od jednog pića. Za svako sljedeće piće možete nadodati još pola sata do relativno normalnog stanja organizma. Na ovaj mit posebno obratite pažnju ako trebate upravljati vozilom i sačekajte dok se potpuno ne otrijeznite.

Pijane poruke nastaju zbog alkohola

U jednu ruku ovaj mit možemo smatrati istinitim jer da nismo pili, vjerojatno ne bismo slali pijane poruke, ali to nije pravi razlog. Poznato je da ono što trijezan misli, pijan govori pa tako koristimo priliku kada popijemo malo više i na vrhuncu smo samopouzdanja da bi nekome izjavili ono što mislimo trijezni, ali nemamo hrabrosti reći. Ako ste jedna od onih osoba koje šalju pijane poruke i idući dan umiru od srama, radije poruku spremite u skice i kasnije razmislite hoćete li ju poslati ili, ako se ne možete kontrolirati, skinite jednu od aplikaciju koje blokiraju mogućnost pristupa mobitelu na određeno vrijeme.

FOTO: Tumblr

Miješanje alkoholnih pića uzrok je mučnine

I istina i neistina. Miješanje alkoholnih pića vjerojatno će imati loš ishod, ali ne pretežno zbog samog miješanja pića, nego zbog toga što ste popili puno različitih pića u kratkom roku. Ako prvo pijete pivo, a nakon par sati nešto od žestokih pića vjerojatno vam neće biti mučno. S druge strane, ako u razdoblju od sat ili dva popijete nekoliko različitih pića to će logično završiti jakim mamurlukom, a možda i gore.

Kofein će vas razbuditi uz alkohol

Kofein i alkohol nisu dobra kombinacija. Kofein vas može razbuditi na određeni period vremena, ali također može dati krivo viđenje situacije i dovesti do toga da mislite da ste trijezni pa popijete više od planiranog. Kofein zamijenite vodom i osjećat ćete se puno bolje, a, uostalom, preporučeno je da se nakon svake čaše alkohola popije čaša vode.

Bocu vina ne treba zatvarati i ponovno konzumirati

Ako otvorite bocu i ne popijete vino do kraja, slobodno ga ponovno zatvorite, vratite u hladnjak i konzumirajte ga u idućih par dana. Bitno je da vino ne spremate ponovno u hladnjak bez da ste ga zatvorili jer će doći u dodir s kisikom i neće valjati za konzumaciju. Isto tako, bolje ga je ne ostavljati na sobnoj temperaturi.

U redu je napuniti čašu do vrha

Znamo da ponekad nije dovoljan ni bokal pića, ali nije pametno napuniti čašu do vrha. Većinom imamo naviku piće držati u ruci i kada ga ne pijemo pa se ono brže ugrije, a ako čašu napunite do kraja, vjerojatno ćete od pola čaše na dalje piti mlako, a ne hladno piće. Mlako piće nikako nije ukusno pa radije čašu napunite do pola, osim ako niste jedni od onih koji popiju sve odjednom, što naravno nije pametan potez.

Komentari na članak

Vezani članci

Alkohol

Predavanje Crvenog križa

Tuširanje, prisilno povraćanje i kava mogu dodatno ugroziti osobu pod utjecajem alkohola

– Uobičajeni je ritual noćnih izlazaka još izraženiji u blagdansko vrijeme, no rijetki su oni koji znaju pružiti pomoć prijatelju u pijanom stanju. – ističu stručnjaci Gradskog društva Crvenog križa.

Zabranjena ljubav

Na današnji dan

VIDEO: 13 antologijskih scena za 13. rođendan Zabranjene ljubavi

Ljubav, mržnja, poduzetništvo, estrada, pakao droge, pakao kocke, pakao alkohola, preljubi, kriminal, prostitucija i još štošta – sve su to teme kojih su se scenaristi Zabranjene ljubavi dotakli.

Prijave za volontere na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016.

Krenule prijave za volontere na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016.

Traži se 2000 volontera koji će postati dijelom najvećeg sportskog događaja u povijesti Hrvatske

Svi koji se već danas priključe volonterskom timu imat će priliku sudjelovati u nizu pripremnih aktivnosti i zabavnih događaja koji će biti organizirani tijekom godine prije samih Igara te će na taj način prikupiti vrijedno iskustvo i dobro se zabaviti uoči samih Igara.

Fallout 4

Fanovi napokon dočekali

Videoigrica „Fallout 4“ napokon će ugledati svjetlo dana!

Unatoč tome što točan datum izlaska još nije poznat, smatra se da će do kraja godine fanovi ponovno moći zaigrati „Fallout“.

Venera u Louvreu

Na današnji dan

Otkrivena skulptura polugole žene neviđene ljepote

Na današnji dan 1820. godine slučajno je pronađena jedna od najpoznatijih antičkih skulptura. Njezina ljepota danas plijeni poglede svih posjetitelja pariškog Louvrea.