Svijet gastronomije

FOTO: Neobična jela diljem svijeta

Escamoles

Za vas smo izabrali 10 najčudnijih jela koja su specijaliteti u nekim dijelovima svijeta.

Ljudi s različitih krajeva svijeta razlikuju se po mnogim stvarima, kao što su običaji i kultura.

Ne čudi to što se na različitim krajevima svijeta jede različita hrana.

Dojmovi su često različiti, stoga ne postoji metoda za procjenu hoće li ili neće neka hrana pristajati vašem želudcu i nepcu.

U svakom slučaju – jednom se živi. Stoga, ako se zateknete pokraj ovih jela, testirajte svoju izdržljivost!

Escamoles. Tradicionalno jelo meksičke kuhinje. Radi se o ličinkama velikoga crnog mrava, koje se hrane korijenjem agave. Imaju okus sličan maslacu, a najčešće se poslužuju u tacosima i s umakom od avokada.

Balut. Ovo jelo možete pronaći kod uličnih prodavača na Filipinima. Balut je prokuhano, oplođeno pačje ili kokošje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Poslužuje se uz pivo, a lokalno stanovništvo savjetuje da sažvačete sve dijelove, uključujući i minijaturne kosti pileta ili pačeta koje se tek razvija.

Balut
 

Kiviak. Zimski specijalitet koji Inuiti s Grenlanda konzumiraju već stoljećima. Glavni sastojak ovog jela jest tuljan, koji se puni s 300 – 500 manjih ptica, premaže ga se tuljanovom mašću te ga se najmanje 3 mjeseca ostavi da stoji.

Nakon toga ptice se izvade, a jedu se sirove.

Kiviaq
 

Tong zi dan. U Dongyangu (Kina) specijalitet su jaja kuhana u mokraći dječaka. Urin se prikuplja u lokalnim školama. Pripremaju se isključivo u proljeće, a njihova priprema traje gotovo 24 sata. Prvo ih namaču u urinu, u kojem se zatim kuhaju dovoljno dugo da se raspucaju, te da urin prodre kroz ljusku.


 

Yartsa gunbu. Gljivice Ophiocordyceps sinensis mumificiraju gusjenicu, a zatim joj procvatu na glavi. Tibetanci skupljaju takve zrele gljivice i od njih rade juhu. Zbog svog djelovanja na zdravlje i potenciju, imaju veliku tržišnu vrijednost. Štoviše, toliko su cijenjene da su sela znala ratovati oko prava na njihovo skupljanje i prodavanje.

Yartsa gunbu

Casu marzu. Iz Italije, točnije Sardinije, dolazi nam casu marzu, tradicionalni ovčji sir. Sir se u ranoj fazi izrade izloži muhama koje u njega polažu svoja jaja. Ličinke razgrađuju mast u siru i ubrzavaju proces fermentacije. Sir je spreman za konzumaciju tek sadrži tisuće živih crvića koji, ako se dobro ne sažvaču, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je u mnogim mjestima njegova prodaja zabranjena.

Casu Marzu

Juha od šišmiša. U nekim državama sprema se juha od šišmiša. Šišmiš se kuha cijeli, a potom i konzumira zajedno s krznom, očima, krilima i svime ostalim. Ova delikatesa zabranjena je u Gvineji zbog moguće povezanosti sa širenjem ebole.

Juha od šišmiša
 

Odori don. Poslužuje se u Japanu i Koreji. Radi se o živoj lignji ili hobotnici kojoj se prije serviranja izvadi mozak, no živci i mišići joj i dalje rade kada je se prelije posebnim soja umakom. Ovaj specijalitet nije samo neobičan, već može biti i opasan – zabilježeni su slučajevi gušenja.

Tiet canh. Tradicionalno vijetnamsko jelo. Priprema se od sirove krvi, kuhanih pačjih iznutrica i mesa, a na kraju se posipa kikirikijem i začinskim biljem. Nedavna epidemija ptičje gripe smanjila je popularnost ovog jela.

Shirako. Iz Japana dolazi i shirako – ribljii testisi puni sperme koji se serviraju skoro sirovi. Ovo jelo je vrlo zdravo jer riblje sjeme ima odličan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Shirako

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski proračun

Pripremite svoj džep za novu akademsku godinu

Kako pravilno trošiti tijekom studiranja?

Jedna od zamki studentskog života svakako je odgovorno trošenje novca. Bilo da zarađujete samostalno ili džeparac dobivate od roditelja, postoje načini da tijekom svog studiranja izbjegnete neke stvari koje će vas natjerati da potrošite više nego što trebate i možete.

Menza Lašćina

Pravilnik o studentskoj prehrani

Konkretnije promjene u Pravilniku početkom studenoga

Postoji mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, ali točne promjene bit će moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika.

Mozak voli zdravo

Javna rasprava

Kako poboljšati prehranu u studentskim restoranima?

Ovo je drugi od tri zacrtana koraka projekta ''Mozak voli zdravo'', koji je pokrenut 2011. godine u sklopu kolegija na Ekonomskom fakultetu.

Pršut

Kulturna baština Hrvatske

Znate li nabrojati 12 jela hrvatske baštine?

Hrvatska agencija za hranu nabrojala je 12 jela čija priprema i proizvodnja spada u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Joy Division: Unknown pleasures

Znanstvenici otkrivaju...

Rad studenta inspirirao je jednu od najpoznatijih naslovnica glazbenih albuma

Porijeklo naslovnice albuma nije bilo poznato. Ljudi su donedavno smatrali da slika prikazuje planine, no znanstvenici su otkrili nešto posve drugo...