Svijet gastronomije

FOTO: Neobična jela diljem svijeta

Escamoles

Za vas smo izabrali 10 najčudnijih jela koja su specijaliteti u nekim dijelovima svijeta.

Ljudi s različitih krajeva svijeta razlikuju se po mnogim stvarima, kao što su običaji i kultura.

Ne čudi to što se na različitim krajevima svijeta jede različita hrana.

Dojmovi su često različiti, stoga ne postoji metoda za procjenu hoće li ili neće neka hrana pristajati vašem želudcu i nepcu.

U svakom slučaju – jednom se živi. Stoga, ako se zateknete pokraj ovih jela, testirajte svoju izdržljivost!

Escamoles. Tradicionalno jelo meksičke kuhinje. Radi se o ličinkama velikoga crnog mrava, koje se hrane korijenjem agave. Imaju okus sličan maslacu, a najčešće se poslužuju u tacosima i s umakom od avokada.

Balut. Ovo jelo možete pronaći kod uličnih prodavača na Filipinima. Balut je prokuhano, oplođeno pačje ili kokošje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Poslužuje se uz pivo, a lokalno stanovništvo savjetuje da sažvačete sve dijelove, uključujući i minijaturne kosti pileta ili pačeta koje se tek razvija.

Balut
 

Kiviak. Zimski specijalitet koji Inuiti s Grenlanda konzumiraju već stoljećima. Glavni sastojak ovog jela jest tuljan, koji se puni s 300 – 500 manjih ptica, premaže ga se tuljanovom mašću te ga se najmanje 3 mjeseca ostavi da stoji.

Nakon toga ptice se izvade, a jedu se sirove.

Kiviaq

Tong zi dan  U Dongyangu (Kina) specijalitet su jaja kuhana u mokraći dječaka. Urin se prikuplja u lokalnim školama. Pripremaju se isključivo u proljeće, a njihova priprema traje gotovo 24 sata. Prvo ih namaču u urinu, u kojem se zatim kuhaju dovoljno dugo da se raspucaju, te da urin prodre kroz ljusku.



Yartsa gunbu. Gljivice Ophiocordyceps sinensis mumificiraju gusjenicu, a zatim joj procvatu na glavi. Tibetanci skupljaju takve zrele gljivice i od njih rade juhu. Zbog svog djelovanja na zdravlje i potenciju, imaju veliku tržišnu vrijednost. Štoviše, toliko su cijenjene da su sela znala ratovati oko prava na njihovo skupljanje i prodavanje.

Yartsa gunbu

Casu marzu. Iz Italije, točnije Sardinije, dolazi nam casu marzu, tradicionalni ovčji sir. Sir se u ranoj fazi izrade izloži muhama koje u njega polažu svoja jaja. Ličinke razgrađuju mast u siru i ubrzavaju proces fermentacije. Sir je spreman za konzumaciju tek sadrži tisuće živih crvića koji, ako se dobro ne sažvaču, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, zbog čega je u mnogim mjestima njegova prodaja zabranjena.

Casu Marzu

Juha od šišmiša. U nekim državama sprema se juha od šišmiša. Šišmiš se kuha cijeli, a potom i konzumira zajedno s krznom, očima, krilima i svime ostalim. Ova delikatesa zabranjena je u Gvineji zbog moguće povezanosti sa širenjem ebole.

Juha od šišmiša
 

Odori don. Poslužuje se u Japanu i Koreji. Radi se o živoj lignji ili hobotnici kojoj se prije serviranja izvadi mozak, no živci i mišići joj i dalje rade kada je se prelije posebnim soja umakom. Ovaj specijalitet nije samo neobičan, već može biti i opasan – zabilježeni su slučajevi gušenja.

Tiet canh. Tradicionalno vijetnamsko jelo. Priprema se od sirove krvi, kuhanih pačjih iznutrica i mesa, a na kraju se posipa kikirikijem i začinskim biljem. Nedavna epidemija ptičje gripe smanjila je popularnost ovog jela.

Shirako. Iz Japana dolazi i shirako – ribljii testisi puni sperme koji se serviraju skoro sirovi. Ovo jelo je vrlo zdravo jer riblje sjeme ima odličan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Shirako

Komentari na članak

Vezani članci

whitesnake

Purple turneja

IZVJEŠTAJ: Coverdale i momci iz Whitesnakea odradili dobar posao

Whitesnake je održao vrhunsku svirku u koncertnoj dvorani Dražena Petrovića, unatoč tome što legendarni pjevač David Coverdale ima već 64 godine.

Željko Ćorluka

Hit Records predstavlja novo lice na glazbenoj sceni

Željko Ćorluka izdao singl prvijenac "Budi čovjek"

U suradnji sa svojom novom diskografskom kućom Željko ovih dana publici predstavlja svoj singl prvijenac naziva Budi čovjek kojim je kako kaže u potpunosti spreman osvojiti eter, slušatelje i publiku.

Favorite Words

Nova društvena mreža

Favorite Words

Nešto novo i nešto sasvim drugačije. Po čemu je ova društvena mreža osobita, saznajte u članku.

Natali Dizdar

NATALI DIZDAR NOVA BRAND AMBASADORICA NOKIJE LUMIJE 925

Natali oduševila u Saxu

Natali Dizdar je na koncertu održanom u prepunom zagrebačkom klubu Sax predstavila svoj aktualni singl Grijeh te se publici pohvalila svojom novom Nokijom Lumijom 925. Natali je ovaj tjedan postala brand ambasadorica spomenutog Nokijinog modela te usput predstavila svoju suradnju s Mobis-electronicom i Nokijom.

Djevojka uz bolnički krevet

Nešto drugačije

Najsnažnije tri reklamne minute koje ste ikada vidjeli

Iako većina telekomunikacijskih kompanija reklamira nove mobilne uređaje, na Tajlandu su se odlučili za nešto potpuno drugačije...