Recenzija bajke Dejana Aćimovića

Eric Cantona i Anđelka Ramljak spasili film „Anka” od katastrofe

Anka, recenzija

„Anka” je dječja bajka o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. U filmu glumi slavni nogometaš Eric Cantona koji je „ukrao show” ispred sjajne Anđelke Ramljak i potencijalne zvijezde u nastajanju Cvite Viljac.

Eric Cantona, prema mišljenju mnogih najbolji nogometaš koji je nosio dres Manchester Uniteda, zvijezda je filma Anka redatelja Dejana Aćimovića, koji možete pogledati u CineStaru. Francuz je ukrao show ispred sjajne Anđelke Ramljak i potencijalne zvijezde u nastajanju Cvite Viljac, kćeri glumice Ecije Ojdanić. Nevjerojatno, ali istinito zvuči činjenica da je nekoć bad boy svjetskog nogometa utjelovio ulogu Brazilijanca te pričao cijelo vrijeme na koliko-toliko tečnom hrvatskom jeziku, što je uistinu impresivno.

No, ostatak glume ili radnje filma se ne bi mogao tako opisati pošto je sve bilo daleko od impresivnog. Jedna od rijetkih svjetlih točaka filma bila je trenutno prilično nepoznata Anđelka Ramljak. Sjajno je odradila ulogu brižne seoske žene imenom Milka i na temelju toga moglo bi se reći da joj se u budućnosti jako dobro piše.

FOTO: Facebook

Ali, ipak krenimo redom. Za one koji nisu upoznati s radnjom ovog filma, riječ je o dječjoj bajki koja je smještena u srednjoj Europi početkom prošlog stoljeća, što objašnjava neprirodni govor 90% glumaca koji zvuče kao da su svi redom profesori hrvatskog jezika. Upravo zbog toga gluma u filmu izgleda i zvuči neprirodno, no možda je i stvar u tome što se današnji hrvatski puk navikao više na holivudske nego domaće filmove.

Glavna glumica je već spomenuta 12-godišnja Cvita Viljac. Ona je utjelovila mladu djevojčicu Anku koju iz sirotišta u kojem se nalazi spašava zločesta i pomalo luda rođakinja koju glumi Linda Begonja. Naravno, zbog sve te ludosti i fizičkog nasrtaja Anka odluči ponovno pobjeći u sirotište, ali ne pronalazi put natrag nego greškom dolazi do ciglane koja je okružena čudnovatom šumom.   

FOTO: Facebook

Za razliku od lude rođakinje, Anka ovdje nailazi na ljubazno gostoprimstvo svih osim šašavog i ponekad pijanog Brazilijanca kojemu nije do smijeha. On je sam svoj čovjek i nije mu stalo što o njemu misli bilo tko, a to pokazuje u načinu kako se ponaša prema gazdi ciglane koji je, budimo realni, pravi snob ili douchebag kako bi rekli Ameri.

Sve je to donekle normalna radnja i prava zavrzlama započinje kada Anka odluči uštetati u šumu koja je magična, ali samo za one koje imaju bujnu maštu. Tamo susreće male i velike divove, vilenjake, pričljiva drveća te izuzetno jako jezive žene zmije čija je lica vrlo teško izbrisati iz pamćenja. Ovaj je film namijenjen za djecu, ali dijete u meni nije bilo oduševljeno, no tko zna. Možda su današnja djeca nešto jednostavnija bića. U ovom filmu sve to bajkovito nije imalo smisla za glavnu radnju koja je usmjerena prema stvaranju ljubavi između Brazilijanca i Milke.

FOTO: Facebook

Sve u svemu, film su spasili Eric Cantona, Anđelka Ramljak te Rade Šerbedžija u cameo ulozi javnog bilježnika. Cvita Viljac mora još puno špinata pojesti kako bi uspjela s glumom, tako da se zasada sigurno treba držati škole. Ovo gotovo vjerojatno neće biti jedno od najboljih filmova hrvatske kinematografije, ali sigurno treba čestitati Dejanu i Tatjani Aćimović koji su uspjeli u malu Hrvatsku dovesti velikog kralja Erica.

Komentari na članak

Vezani članci

John Wick: Chapter 2

Recenzija filma

Nezaustavljivi John Wick na velika platna ponovno donosi žestoku akciju

Konačno je stigao nastavak uzbudljivog Johna Wicka i u naša kina. U prvom dijelu predstavljen je lik nezaustavljivog čovjeka koji nikako da se uspije umiroviti. Nastavak, kao što je i očekivano, održava taj temelj. Ali ovaj put, uz malo drugačiju radnju.

FMFS 1

Završni vikend 8. Festivala mediteranskog filma Split

Oboren rekord kina “Bačvice” uoči završnog vikenda 8. FMFS-a

Pogledajte što vas očekuje danas na 8. Festivalu mediteranskog filma Split.

Film

Kinematografija

Karlovac postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva

Na ovogodišnji natječaj za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival pristiglo je rekordnih 1013 filmova. Njih čak 850 stiže iz 50 zemalja diljem svijeta.

Događanja

Filmska i glazbena događanja

10 očaravajućih lokacija na otvorenom za nezaboravno ljeto

Bliži se ljeto, a vi se još niste odlučili koje ćete mjesto ili festival posjetiti. Mi smo vam pripremili deset izvrsnih prijedloga.

Kino Mediteran

Europska filmska umjetnost

"Kino Mediteran" proglašeno europskim kinom mjeseca

Projekt Festivala mediteranskog filma nagrađen je jer se u 30 gradova održalo ukupno 517 projekcija. Odazvalo se više od 23 tisuće gledatelja.