Putevima kristalnog metamfetamina

Činjenice o seriji „Breaking bad” koje vjerojatno niste znali

Heisenberg

Pročitajte zanimljive podatke povezane s jednom od najpopularnijih serija svih vremena.

1. Walter White i njegov alter-ego Heisenberg uistinu postoje.

U zadnjih nekoliko godina bilo je slučajeva uhićenja profesora zbog dilanja kristalnog metamfetamina. tako je 2011. uhićen profesor kemije iz Texasa zbog prodaje kristalnog meta kojeg je napravio kod kuće, a zbog istog razloga uhićena je i sedamdesetčetverogodišnja profesorica matematike iz Bostona. Marc Hodges, profesor iz North Caroline, uhićen je 2013. godine zbog sumnjive kupovine 1 000 paketa šibica, što je dovelo do otkrića njegovog laboratorija, a Stephan Doran, bostonski učitelj koji je obolio od raka, uhvaćen je kako prodaje drogu. No, najzanimljiviji od svih je čovjek iz Alabame koji je još prije početka snimanja serije dospio na listu najtraženijih kriminalaca zbog rastućeg posla s kristalnim metom. On, doduše, nije profesor i nije obolio od raka, ali njegovo ime je Walter White! Alter-ego Waltera Whitea - Heisenberg upućuje na Wernera Heisennberga, jednog od najvažnijih fizičara 20. stoljeća koji je razvijao teoriju kvantne mehanike.

2. Breaking bad pomaže u liječenju ovisnosti

Jedna neuro-klinika iz Albuquerquea koristi popularnost serije kako bi pomogla svojim pacijentima da se skinu s droge. New Mexico je savezna država s najvećim postotkom ovisnika u SAD-u. Razmjenjujući svoja iskustva s ovisnošću, polaznici klinike imaju šansu za dobivanje „Breaking Addiction” stipendije za rehabilitaciju koja vrijedi tisuće dolara.

Walter & Jesse
 
Walter & Jesse, FOTO: Flickr
 
 

3. Plavi metamfetamin je stvarno skuplji od običnog, ali nije bolji

Od pojavljivanja serije 2008. godine dileri su počeli dodavati plavu boju u drogu pokušavajući uvjeriti svoje mušterije da je ona uistinu jača i čišća. Cijena takvog proizvoda postiže veću cijenu od običnog kristalnog meta, iako znanstvenici tvrde da je čisti metamfetamin zapravo bezbojan.

4. Walter i ekipa nisu trebali opljačkati vlak

U jednoj od najnapetijih i najdinamičnijih epizoda, Walter, Jesse i njihov suradnik obavljaju tešku i po život opasnu operaciju pljačke vlaka kako bi se domogli velike pošiljke metlamina, sirovine koja je potrebna za izradu meta. Ipak, kemičari su otkrili da ovaj kemijski spoj nije tako teško sintetizirati, dapače, kemičar kalibra Heisenberga mogao bi ga kod kuće proizvesti vrlo brzo. Doduše, to ne bi bilo toliko zabavno gledateljima. Također, zbog pribojavanja da bi serija mnogima mogla dati ideju i upute kako da proizvedu drogu, iz nje su namjerno izostavljeni neki koraci koji su nužni za proizvodnju. Prema tome, slijedeći korake iz serije, ipak ne možete proizvesti kristalni met.

Breaking bad
 
Breaking bad, FOTO: Flickr
 
 

5. New Mexico ponosan je na Heisenberga

Popularnost serije odlično je iskorištena u saveznoj državi u kojoj je snimana. Tamo dolaze fanovi iz cijelog svijeta, a može se pronaći i ogroman broj suvenira povezanih sa serijom. Između ostalog, mogu se pronaći plavi slatkiši imena „Blue meth” i tamno lokalno pivo imena „Heisenberg”. Mnogi turisti obilaze i kuću obitelji White koja je stvarna. Također, koordinate koje je Walter White u jednoj epizodi zapisao na listiću lutrije nisu beznačajne. Točno na tim koordinatama nalazi se studio u kojem je serija snimana.

6. Nakon završetka snimanja ekipa je dobro proslavila

Večer nakon snimanja posljednje scene cijelog serijala, ekipa je otišla u lokalni bar. Alkohol je tekao u potocima, a glavna zvijezda, Bryan Cranston, toliko se napio da si je dao tetovirati logo serije na prst. Njegovoj se ženi to nije previše svidjelo, ali sigurni smo da jest velikom broju fanova širom svijeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Katedrala noću

Mistični Zagreb

Skrivene tajne poznatih zagrebačkih lokacija

U žurbi za vlastitim obvezama, uspjesima i srećom, često jurimo Zagrebom zaboravljajući na njegovu bajkovitost i drevnost lokacija kraj kojih prolazimo. Donosimo vam predaje o najpoznatijima od njih.

Smijeh staraca

Povijest piše (tragi)komedije

Smrt kakvu biste svakome poželjeli

Očito je hiperboličan izraz „umrijeti od smijeha“ zaista ponikao na temelju stvarnih događaja, a sljedeći primjeri dočaravaju svu raskoš smijanja do smrti.

Mice spavaju

Mitovi, zablude i istine o spavanju

Deset zanimljivih činjenica o spavanju koje niste znali!

Vodeći svjetski znanstvenici otkrili su da bi za održavanje optimalnog zdravlja osoba trebala ići spavati rano i ustati prije izlaska sunca. Odlazak na spavanje oko 22 sata te buđenje oko 6 ujutro, najbolji su za odmaranje našeg tijela.

Teddy Bear, naslovna

Na današnji dan

Tragično porijeklo najslađih nam plišanih medvjedića

Na današnji je dan 1903. godine omiljeni plišani medvjedić prvi put reklamiran pod imenom „Teddy Bear“. Bez obzira na pomalo tragičnu inspiraciju koja se krije iza imena plišavaca, danas oni uveseljavaju i djecu i odrasle diljem svijeta.

Svjetski dan čokolade

Na današnji dan

FOTO: Sretan vam najslađi dan u godini!

Svjetski dan čokolade obilježava se 13. rujna, a tim povodom pripremili smo vam pregršt zanimljivosti o najdražoj slastici svijeta te slatku čokoladnu fotogaleriju.