Sustav elemenatra Dmitrija Mendeleeva

Činjenice koje sigurno niste znali o periodnom sustavu elemenata

Periodni sustav elemenata

Ruski kemičar Dmitri Mendeleev koji je objavio prvi periodni sustav elemenata, proslavio je svoj 182. rođendan na Googleovom crtežu. U čast njegovog rođendana donosimo vam činjenice koje sigurno niste znali o samome sustavu.

Dimitri Mendeleev, izumitelj periodnog sustava napravio je podjelu elemenata po kemijskim i fizikalnim svojstvima. Njegov ''eureka trenutak'' desio se u trenutku kada je shvatio da postoji sustav u temeljnim svojstvima svih elemenata. Rezultat toga bila je podjela elemata, ali je otkrio i kako postoji još elemenata koje tek treba otkriti. Njegov Periodni sustav elemenata objavljen je 1869. godine, no bio je nepotpun. Sama tablica sastoji se od 118 elemenata organiziranih prema atomskim brojevima. Atomski broj računa protone koji se nalaze u jezgri protona, ali i zajedno s neutronima čini većinu mase atoma. Podijeljena je u retke i skupine; šest skupina ima imena, a najpoznatiji od njih je onaj sa plemenitim plinovima (Skupina 18). No, sigurni smo kako ove stvari već odavno znate, zato vam donosimo pet činjenica koje sigurno niste znali. 

Periodni sustav dobio je četiri nova elementa u samo jednome danu

30. prosinca potvrđeno je kako će elementi 113, 115, 117 i 118 biti dodani u sedmi red tablice od strane Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju. Radili su na tome od 2004. godine kada je studij počeo prikazivati otkriće elementa 113. Zadovoljili su testove te su dodani na periodičnu tablu.

Mendeleev nije jedini radio na Periodnome sustavu elemenata

Njemački fizičar Lothar Meyer objavljuje raniju prototip verziju Periodnog sustava 1964. godine u kojemu grupira elemente prema kemijskim i fizičkim svojstvima. Do 1868. identificirao je 53 elementa, ali ta verzija nije objavljena sve do 1895. godine.

Mnogi od elementi su umjetni

Devedeset pronađenih elemenata su prirodni, ali dva tuceta napravljeni su umjetno. Prvi od njih bio je tehnecij, a to je otkriveno tek 1937. godine od strane Carla Perriera i Emilia Segre. Ime mu potječe od grčkog technetos što simbolizira umjetno, a jedan je od elemenata koji se koristi kao radioaktivni dio obilježivača za vrijeme medicinskih ispitivanja ljudskoga tijela.

IZVOR: Tumblr

Mendeleevova riječ nije bila zadnja

Njemački filolog Theodor Benfey kreirao je dvodimenzionalnu spiralu 1964. godine. Benfeyeva verzija dizajnirala je kako bi pokazala nerazmjeran razmak između elemenata na suprotnim krajevima Mendeleejeve verzije. Postoji još kompleksnija verzija, a to je trodimenzionalna verzija Paula Giguerea. No, nijedna od tih verzija nisu uspjele istjerati Mendeleejevu iz naših školskih udžbenika.

Ljubitelji Terryja Pratchetta također su bili uključeni

Nakon smrti Terryja Pratchetta, nekoliko desetaka tisuća njegovih ljubitelja potpisalo je peticiju kojom se poziva da element bude nazvan po njemu. Element 117 privremeno je dobio ime Uus, ali peticija Dr Kat Daya željela je da se nazove oktarin u čast Pratchettu. Oktarin je, naime, bila boja magije u autorovim Discworld serijama.

Komentari na članak

Vezani članci

Vremenskistroj1

Putovanje kroz vrijeme je, prema nekim teorijama, moguće

Izgradnja vremenskog stroja u teoriji je moguća

Tema putovanja kroz vrijeme je od davnina intrigirala ljude, a kroz svoj video na YouTubeu Explanimator nam pokušava razjasniti neke nedoumice.

Elektrijada 2017.

Studentsko natjecanje

FER-ovci osvojili drugo mjesto na Elektrijadi 2017.

U konkurenciji preko 1800 studenata s 23 različita fakulteta ponovno je potvrđena dominacija FER-a u sportu. U ukupnom plasmanu, zagrebački studenti zauzeli su drugo mjesto.

izvor: Facebook

Pobjednica Google Science Fair natjecanja

Sedamnaestogodišnjakinja izumila jeftini test za ebolu

Izum brzog, jeftinog i efikasnog testa za ebolu donio je Oliviji Hallisey pobjedu na natjecanju mladih znanstvenika Google Science Fairu i stipendiju od 50 000 dolara.

Pas koji spava

Znanstveni dokazi

Trče li psi u snu za lopticom ili sanjaju svoje vlasnike?

Znanstvenici su otkrili kako psi ulaze u REM fazu spavanja u kojoj pokazuju sve znakove sanjanja. Sanjanje može biti specifično za određenu pasminu, a manji psi sanjaju više nego veći.

Djevojka leži u krevetu

Stop odugovlačenju

Odrađivanjem svojih zadaća pokazujete zrelost

Kod onoga što vam je uistinu važno nemojte se nikako držati poslovice – „Što možeš danas, ostavi za sutra“.