LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava prehrana

Chia sjemenke neiscrpan su izvor recepata; donosimo tri iznimno slasna

Donosimo nekoliko slasnih recepata u kojima možete iskoristiti zdrave chia sjemenke.

Donosimo nekoliko slasnih recepata u kojima možete iskoristiti zdrave chia sjemenke.

Već je svima poznato da su chia sjemenke zdrava namirnica koju bismo trebali uvesti u svoju prehranu, a to je moguće učiniti na brojne načine. Niskog su glikemijskog indeksa i prirodno ne sadrže gluten, a u doticaju s tekućinom postaju gelastog sadržaja. Ove su male sjemenke izvor složenih ugljikohidrata, zdravih masti te kvalitetnih proteina, a mi vam donosimo nekoliko neodoljivih recepata kojima ćete svojem tijelu pružiti sve što one nude.

Chia puding

Od sastojaka su vam potrebni: 3/4 šalice nezaslađenog kokosovog mlijeka, 2-3 žličice javorovog sirupa ili meda, 1 žličica ekstrakta od vanilije, 3-4 žlice chia sjemenki. Opcionalno, možete dodati orašaste plodove, bobičasto ili drugo voće ili nešto drugo po želji.

Priprema ne može biti jednostavnija jer je potrebno samo sve sastojke, osim nadjeva, ubaciti u posudu s poklopcem i protresti ili jednostavno u posudi dobro izmiješati. Smjesu izlijte u posude po želji te stavite u hladnjak na barem sat vremena, odnosno dok chia sjemenke ne puste svoju sluz i nabubre. Na taj ćete način dobiti gušću smjesu pa bi bilo najbolje ostaviti smjesu nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Prije konzumacije promiješajte i po želji dodajte nadjev.

Imajte na umu da su varijacije na ovaj recept brojne te da možete u navedeni recept umiješati, primjerice, jagode, pri čemu se smjesa, osim chia sjemenki, izmiksa u blenderu te se zatim dodaju cijele chia sjemenke i stavi u hladnjak.

Kruh od chia sjemenki

Što se sastojaka tiče, potrebna vam je jedna i pol šalica brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 1 veliko jaje, 2 žlice tučenog maslaca, pola šalice šećera, 1/3 šalice chia sjemenki, 2 zgnječene banane i pola šalice bademovog mlijeka.

Pečnicu ugrijte na 200 stupnjeva i nauljite posudu za pečenje srednje veličine. U velikoj posudi izmiksajte maslac, jaja, banane i šećer. Polako dodavajte brašno i mlijeko kako biste dobili vlažniju smjesu, ali prestanite dodavati kad je smjesa dobre teksture. Umiješajte chia sjemenke i stavite tijesto u posudu u kojoj ćete peći kruh.

Potrebno je peći oko 60 minuta, a znat ćete da je gotovo kada probodete kruh čačkalicom, a ona izađe čista, odnosno bez tragova smjese.

Chia sladoled na štapiću

Ovdje ponovno imamo varijacije na recept, no mi vam donosimo nešto pristupačniju varijantu. Potrebne su vam tri šalice smrznutih jagoda, 1 i pol šalica bademovog mlijeka, 1/4 šalice chia sjemenki te, po želji, malo nekog prirodnog zaslađivača.

Sve što trebate učiniti je izblendati sve sastojke, ostaviti smjesu da odstoji oko 20 minuta, dodati je u kalupe za sladoled i staviti u zamrzivač dok se ne stegne.