Znanstveno otkriće zbog kojeg ćete još više voljeti svojeg kućnog ljubimca

Četveronožni prijatelji mogli bi spriječiti alergije i pretilost djece

Beba i pas

Osim što vas obožava, vaš bi kućni ljubimac mogao imati i povoljan utjecaj na vaše zdravlje. Ne mislimo pod time samo na šetnje i rekreaciju, već na zanimljivo otkriće znanstvenika da ljubimci mogu spriječiti razvoj alergija i pretilosti djece.

Svi koji se brinu da bebe i kućni ljubimci ne bi trebali ići zajedno, izgleda, poprilično se varaju. U časopisu Microbiome objavljeno je istraživanje koje dokazuje da djeca koja su živjela s ljubimcima poput pasa ili mačaka imaju višu razinu bakterija koje sprečavaju alergije, piše Mentalfloss.

Veza između našeg okoliša, imunološkog sustava i crijevnih bakterija, naravno, složena je pa su tako, za mnoge neočekivano, studije pokazale da nehigijenske navike poput sisanja prsta ili grizenja noktiju zapravo mogu pomoći u zaštiti djece od autoimunih bolesti. Isto vrijedi i za život na farmi. Imajući ove podatke u vidu, nije teško zamisliti da bi i kućni ljubimci imali sličan pozitivan utjecaj. Pretpostavka je da izloženost prljavštini i bakterijama u najmlađoj dobi, primjerice, u krznu psa ili na njegovim šapama, može stvoriti rani imunitet, no znanstvenici nisu sigurni je li uzrok ovom pozitivnom utjecaju u bakterijama na samim životinjama ili u njihovu prenošenju među ljudima dodirivanjem životinja.

Kako bi što bolje istražili ovu pretpostavku, kanadski znanstvenici sa Sveučilištu u Alberti ponovno su pregledali rezultate studije koja je pratila živote i zdravlje trudnica i beba u Kanadi. Istraživanja su pokazala da bebe koje su živjele s kućnim ljubimcima imaju više razine bakterija Ruminoccocus i Oscillospira koje smanjuju rizik od alergija i pretilosti u djetinjstvu. Ono što još više iznenađuje jest činjenica da je utjecaj životinja prisutan i prije rođenja djeteta. Drugim riječima, čak i ako obitelj odluči dati psa na posvajanje neposredno prije rođenja djeteta, pozitivni utjecaji počinju se osjećati dok je dijete još u majčinoj utrobi.

Upravo je zato autorica rada Anita Kozyrskyj naglasila kako se ova interakcija mora dogoditi rano kako bi bila učinkovita, s obzirom na to da postoji kritično razdoblje tijekom kojeg se istodobno razvijaju probavni imunitet i bakterije te kada ometanje tih procesa rezultira promjenama u probavnom imunitetu, primjerice, razvojem celijakije.

Ipak, ovo istraživanje promatralo je samo razine bakterija koje mogu pomoći u prevenciji alergija i pretilosti, a ne i same postotke alergija i pretilosti. Te statističke podatke tek valja istražiti, no autorica ne isključuje mogućnost da će jednog dana postojati „pas u piluli“ jer nije nevjerojatno da će farmaceuti pokušati stvoriti nadomjeske za ove stanovnike naših crijeva, kao što su učinili i u slučaju probiotika.

Komentari na članak

Vezani članci

Konferencija

Međunarodno studentsko natjecanje

FER-ovci napadaju titulu najboljih na Elektrijadi

Nakon što su na prošloj Elektrijadi zadržali titulu najboljih u sportu te drugo mjesto u znanju i generalnom plasmanu, ove će se godine oko 250 studenata FER-a natjecati u 14 znanstvenih i 8 sportskih disciplina.

Joy Division: Unknown pleasures

Znanstvenici otkrivaju...

Rad studenta inspirirao je jednu od najpoznatijih naslovnica glazbenih albuma

Porijeklo naslovnice albuma nije bilo poznato. Ljudi su donedavno smatrali da slika prikazuje planine, no znanstvenici su otkrili nešto posve drugo...

Skylab

Na današnji dan

VIDEO: Amerikanci lansirali prvu uspješnu svemirsku postaju

Tijekom 700 sati provedenih iznad Zemlje posada je skupila brojne korisne podatke i kući donijela više od 175 tisuća solarnih fotografija.

spavanje

Znanstveno istraživanje

DNA određuje jeste li ranoranioci ili „noćne ptice“

Pripadate li jutarnjem ili noćnom tipu ovisi o vašoj genskoj predispoziciji.

Cure čitaju

Luka Šipić

Zajedno do novog i boljeg obrazovnog sistema

Važno je primijetiti da se djeca rađaju sa stvaralačkim potencijalima, ona su kreativna, radoznala, vole promatrati svijet oko sebe. Uzimajući to u obzir, moguća su dva scenarija - prvi je praćenje procesa i poticanje djeteta na aktivnosti pomoću kojih će razviti svoj potencijal, a drugi jest blokiranje tog procesa i tih aktivnosti.