Znanstveno otkriće zbog kojeg ćete još više voljeti svojeg kućnog ljubimca

Četveronožni prijatelji mogli bi spriječiti alergije i pretilost djece

Beba i pas

Osim što vas obožava, vaš bi kućni ljubimac mogao imati i povoljan utjecaj na vaše zdravlje. Ne mislimo pod time samo na šetnje i rekreaciju, već na zanimljivo otkriće znanstvenika da ljubimci mogu spriječiti razvoj alergija i pretilosti djece.

Svi koji se brinu da bebe i kućni ljubimci ne bi trebali ići zajedno, izgleda, poprilično se varaju. U časopisu Microbiome objavljeno je istraživanje koje dokazuje da djeca koja su živjela s ljubimcima poput pasa ili mačaka imaju višu razinu bakterija koje sprečavaju alergije, piše Mentalfloss.

Veza između našeg okoliša, imunološkog sustava i crijevnih bakterija, naravno, složena je pa su tako, za mnoge neočekivano, studije pokazale da nehigijenske navike poput sisanja prsta ili grizenja noktiju zapravo mogu pomoći u zaštiti djece od autoimunih bolesti. Isto vrijedi i za život na farmi. Imajući ove podatke u vidu, nije teško zamisliti da bi i kućni ljubimci imali sličan pozitivan utjecaj. Pretpostavka je da izloženost prljavštini i bakterijama u najmlađoj dobi, primjerice, u krznu psa ili na njegovim šapama, može stvoriti rani imunitet, no znanstvenici nisu sigurni je li uzrok ovom pozitivnom utjecaju u bakterijama na samim životinjama ili u njihovu prenošenju među ljudima dodirivanjem životinja.

Kako bi što bolje istražili ovu pretpostavku, kanadski znanstvenici sa Sveučilištu u Alberti ponovno su pregledali rezultate studije koja je pratila živote i zdravlje trudnica i beba u Kanadi. Istraživanja su pokazala da bebe koje su živjele s kućnim ljubimcima imaju više razine bakterija Ruminoccocus i Oscillospira koje smanjuju rizik od alergija i pretilosti u djetinjstvu. Ono što još više iznenađuje jest činjenica da je utjecaj životinja prisutan i prije rođenja djeteta. Drugim riječima, čak i ako obitelj odluči dati psa na posvajanje neposredno prije rođenja djeteta, pozitivni utjecaji počinju se osjećati dok je dijete još u majčinoj utrobi.

Upravo je zato autorica rada Anita Kozyrskyj naglasila kako se ova interakcija mora dogoditi rano kako bi bila učinkovita, s obzirom na to da postoji kritično razdoblje tijekom kojeg se istodobno razvijaju probavni imunitet i bakterije te kada ometanje tih procesa rezultira promjenama u probavnom imunitetu, primjerice, razvojem celijakije.

Ipak, ovo istraživanje promatralo je samo razine bakterija koje mogu pomoći u prevenciji alergija i pretilosti, a ne i same postotke alergija i pretilosti. Te statističke podatke tek valja istražiti, no autorica ne isključuje mogućnost da će jednog dana postojati „pas u piluli“ jer nije nevjerojatno da će farmaceuti pokušati stvoriti nadomjeske za ove stanovnike naših crijeva, kao što su učinili i u slučaju probiotika.

Komentari na članak

Vezani članci

Projekt "Čarobni dan"

Projekt Čarobni dan

Profesori i studenti sa Sveučilišta u Rijeci započeli suradnju s dječjim vrtićem!

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, voditeljica Kampus kreativnog tima i gđa Jasna Crnčić, ravnateljica Dječjeg vrtića Đurđice predstavile su kreativne radionice iz znanosti i umjetnosti, prilagođene djeci, koje provode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.

AZVO, predstavljanje rezultata istraživanja

Rezultati istraživanja

Većina srednjoškolaca želi studirati, tek nešto više od polovice svoju budućnost vidi u Hrvatskoj

– U istraživanju je detaljno obrađeno nekoliko tematskih cjelina, poput očekivanja učenika i aspiracija za nastavak obrazovanja ili ulazak u svijet rada, zatim informiranosti učenika o upisima u sustav visokog obrazovanja, znanjima o provedbi ispita državne mature i upisima na studijske programe, čimbenicima odabira studija, doživljaju vlastite budućnosti i budućnosti države i svijeta. – istaknuo je Boris Jokić.

Dječak gura kolica

Projekt: Danas brinem za sebe!

Studentice ERF-a provode projekt kojemu je cilj pomoći djeci koja žive s ovisnicima o alkoholu

O problemima koje uzrokuje alkoholizam priča se već duže vrijeme. Može se reći da alkoholizam više ne predstavlja tabu temu. Saznajte na koji način možete studenticama ERF-a pomoći u promjeni života djece koja odrastaju u obiteljima s ovisnicima o alkoholu.

Župa Duha Svetoga Jarun

Župa Duha Svetoga Jarun

„Dati sebe za druge najljepša je stvar na svijetu“

Student novinarstva Marino Pleić jedan je od dvjestotinjak volontera u župi Duha Svetoga na Jarunu. Njihov je oratorij odraz visoke duhovne osviještenosti mladih u Zagrebu i njihove ljubavi prema Bogu koja se reflektira kroz pomaganje drugima.

Uske hlače

Novo istraživanje

Preuske traperice mogu utjecati na zdravlje

Problem nije samo u uskim hlačama, već u svemu preuskome!