Znanstveno otkriće zbog kojeg ćete još više voljeti svojeg kućnog ljubimca

Četveronožni prijatelji mogli bi spriječiti alergije i pretilost djece

Beba i pas

Osim što vas obožava, vaš bi kućni ljubimac mogao imati i povoljan utjecaj na vaše zdravlje. Ne mislimo pod time samo na šetnje i rekreaciju, već na zanimljivo otkriće znanstvenika da ljubimci mogu spriječiti razvoj alergija i pretilosti djece.

Svi koji se brinu da bebe i kućni ljubimci ne bi trebali ići zajedno, izgleda, poprilično se varaju. U časopisu Microbiome objavljeno je istraživanje koje dokazuje da djeca koja su živjela s ljubimcima poput pasa ili mačaka imaju višu razinu bakterija koje sprečavaju alergije, piše Mentalfloss.

Veza između našeg okoliša, imunološkog sustava i crijevnih bakterija, naravno, složena je pa su tako, za mnoge neočekivano, studije pokazale da nehigijenske navike poput sisanja prsta ili grizenja noktiju zapravo mogu pomoći u zaštiti djece od autoimunih bolesti. Isto vrijedi i za život na farmi. Imajući ove podatke u vidu, nije teško zamisliti da bi i kućni ljubimci imali sličan pozitivan utjecaj. Pretpostavka je da izloženost prljavštini i bakterijama u najmlađoj dobi, primjerice, u krznu psa ili na njegovim šapama, može stvoriti rani imunitet, no znanstvenici nisu sigurni je li uzrok ovom pozitivnom utjecaju u bakterijama na samim životinjama ili u njihovu prenošenju među ljudima dodirivanjem životinja.

Kako bi što bolje istražili ovu pretpostavku, kanadski znanstvenici sa Sveučilištu u Alberti ponovno su pregledali rezultate studije koja je pratila živote i zdravlje trudnica i beba u Kanadi. Istraživanja su pokazala da bebe koje su živjele s kućnim ljubimcima imaju više razine bakterija Ruminoccocus i Oscillospira koje smanjuju rizik od alergija i pretilosti u djetinjstvu. Ono što još više iznenađuje jest činjenica da je utjecaj životinja prisutan i prije rođenja djeteta. Drugim riječima, čak i ako obitelj odluči dati psa na posvajanje neposredno prije rođenja djeteta, pozitivni utjecaji počinju se osjećati dok je dijete još u majčinoj utrobi.

Upravo je zato autorica rada Anita Kozyrskyj naglasila kako se ova interakcija mora dogoditi rano kako bi bila učinkovita, s obzirom na to da postoji kritično razdoblje tijekom kojeg se istodobno razvijaju probavni imunitet i bakterije te kada ometanje tih procesa rezultira promjenama u probavnom imunitetu, primjerice, razvojem celijakije.

Ipak, ovo istraživanje promatralo je samo razine bakterija koje mogu pomoći u prevenciji alergija i pretilosti, a ne i same postotke alergija i pretilosti. Te statističke podatke tek valja istražiti, no autorica ne isključuje mogućnost da će jednog dana postojati „pas u piluli“ jer nije nevjerojatno da će farmaceuti pokušati stvoriti nadomjeske za ove stanovnike naših crijeva, kao što su učinili i u slučaju probiotika.

Komentari na članak

Vezani članci

knjiga

Nova dimenzija čitanja

VIDEO: Znanstvenici izumili kameru pomoću koje više nećemo morati ni otvoriti knjigu

Kamera koja može očitati čitave stranice zatvorene knjige omogućit će znanstvenicima novu dimenziju istraživanja uz maksimalno očuvanje knjiga velike starosti.

Uske hlače

Novo istraživanje

Preuske traperice mogu utjecati na zdravlje

Problem nije samo u uskim hlačama, već u svemu preuskome!

Psići

Pirotehnička sredstva

Prijatelji životinja žele zaustaviti teror petardi

Prošle je godine više od 30 ljudi, uglavnom djece, osjetilo mračnu stranu pirotehnike. Kako bi se zaštitila djeca i životinje, u tijeku je kampanja za zabranu petardi.

Noina Arka

Prihvatilište moli za donacije

Apel skloništa za napuštene pse Noina arka

Noina Arka, sklonište za pse u Zagrebu, moli sve koje su u mogućnosti za donacije zbog manjka sredstava.

Djeca

„Djetinjstvo van bolnice”

Prikupljanjem donacija i humanitarnim koncertom splitski studenti pomažu najmlađima

Splitski studenti humanitarnim koncertom i prikupljanjem donacija daju svoj doprinos uređenju Klinike za dječje bolesti KBC-a „Split”.