Znanstveno otkriće zbog kojeg ćete još više voljeti svojeg kućnog ljubimca

Četveronožni prijatelji mogli bi spriječiti alergije i pretilost djece

Beba i pas

Osim što vas obožava, vaš bi kućni ljubimac mogao imati i povoljan utjecaj na vaše zdravlje. Ne mislimo pod time samo na šetnje i rekreaciju, već na zanimljivo otkriće znanstvenika da ljubimci mogu spriječiti razvoj alergija i pretilosti djece.

Svi koji se brinu da bebe i kućni ljubimci ne bi trebali ići zajedno, izgleda, poprilično se varaju. U časopisu Microbiome objavljeno je istraživanje koje dokazuje da djeca koja su živjela s ljubimcima poput pasa ili mačaka imaju višu razinu bakterija koje sprečavaju alergije, piše Mentalfloss.

Veza između našeg okoliša, imunološkog sustava i crijevnih bakterija, naravno, složena je pa su tako, za mnoge neočekivano, studije pokazale da nehigijenske navike poput sisanja prsta ili grizenja noktiju zapravo mogu pomoći u zaštiti djece od autoimunih bolesti. Isto vrijedi i za život na farmi. Imajući ove podatke u vidu, nije teško zamisliti da bi i kućni ljubimci imali sličan pozitivan utjecaj. Pretpostavka je da izloženost prljavštini i bakterijama u najmlađoj dobi, primjerice, u krznu psa ili na njegovim šapama, može stvoriti rani imunitet, no znanstvenici nisu sigurni je li uzrok ovom pozitivnom utjecaju u bakterijama na samim životinjama ili u njihovu prenošenju među ljudima dodirivanjem životinja.

Kako bi što bolje istražili ovu pretpostavku, kanadski znanstvenici sa Sveučilištu u Alberti ponovno su pregledali rezultate studije koja je pratila živote i zdravlje trudnica i beba u Kanadi. Istraživanja su pokazala da bebe koje su živjele s kućnim ljubimcima imaju više razine bakterija Ruminoccocus i Oscillospira koje smanjuju rizik od alergija i pretilosti u djetinjstvu. Ono što još više iznenađuje jest činjenica da je utjecaj životinja prisutan i prije rođenja djeteta. Drugim riječima, čak i ako obitelj odluči dati psa na posvajanje neposredno prije rođenja djeteta, pozitivni utjecaji počinju se osjećati dok je dijete još u majčinoj utrobi.

Upravo je zato autorica rada Anita Kozyrskyj naglasila kako se ova interakcija mora dogoditi rano kako bi bila učinkovita, s obzirom na to da postoji kritično razdoblje tijekom kojeg se istodobno razvijaju probavni imunitet i bakterije te kada ometanje tih procesa rezultira promjenama u probavnom imunitetu, primjerice, razvojem celijakije.

Ipak, ovo istraživanje promatralo je samo razine bakterija koje mogu pomoći u prevenciji alergija i pretilosti, a ne i same postotke alergija i pretilosti. Te statističke podatke tek valja istražiti, no autorica ne isključuje mogućnost da će jednog dana postojati „pas u piluli“ jer nije nevjerojatno da će farmaceuti pokušati stvoriti nadomjeske za ove stanovnike naših crijeva, kao što su učinili i u slučaju probiotika.

Komentari na članak

Vezani članci

Dom iza žice

Recenzija romana „Dom iza žice”

Svatko od nas susreo je Gabrijela

Gabrijel je dječak koji odrasta u teškim životnim uvjetima. Pročitajte rasplet njegova života u romanu „Dom iza žice” Jasminke Tihi-Stepanić.

Posljednje "Nevidljive sile"

Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Nakon "Nevidljivih sila", nastavlja se mapiranje znamenitih žena u Rijeci

Posljednja tribina u ciklusu "Nevidljive sile" održat će se 13. lipnja. Ususret završetku projekta, Zaklada Sveučilišta poziva sve zainteresirane da se priključe daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas.

Kineziološki kongres

Kineziološka konferencija

Najavljen moguć početak proizvodnje organa u Hrvatskoj

– Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe. – rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Kako sačuvati 21 dan brzin tipkanjem

Dvodnevna škola

Znanstveno izražavanje ne mora biti kompleksno, naučite pravila igre

Pod voditeljskom palicom Filipa Đerke, održat će se škola Osnove znanstvenog izražavanja. Kroz 14 tematskih jedinica, polaznici će proći edukaciju o pisanju znanstvenih radova za znanstvene publikacije, ali i edukaciju o prezentaciji rezultata na znanstvenim i stručnim događanjima.

Lojha

Mladi znanstvenik

Lujendra Ojha: Student koji je otkrio vodu na Marsu

Lujendra tvrdi da se sve dogodilo slučajno. Pruge koje je vidio slijevale su se niz kanjone i zidiće kratera za vrijeme ljeta na Marsu.