Tržište rada

AskReddit otkriva najveće pogreške na razgovoru za posao

Rad u uredu

Na AskRedditu pokrenuta je tema o najvećim preprekama za potencijalno zaposlenje. Odgovori koji su pristigli mogu biti vrlo korisni svima koji se bacaju u potragu za poslom.

Znamo da ovo blaženo vrijeme studiranja neće trajati zauvijek i da ćemo u nekomodređenom trenutku svi morati doći na razgovor za posao. Neki su od vas već kao studenti odradili nekoliko službenih razgovora za posao i znaju kako se što bolje pripremiti i što očekivati, a sigurni smo da neki i ne razmišljaju o tome. Potraga za poslom nekad zna biti stresna pa ljudi u žurbi pošalju svakakve čudne životopise, nedovršene i s netočnim informacijama, a to vam sigurno neće donijeti ništa dobro.

Na mrežnoj stranici AskReddit pokrenuta je tema o najvećim preprekama za potencijalno zaposlenje. Bilo je nekoliko odgovora koji su se ponavljali, poput savjeta da uvijek trebate prije razgovora za posao istražiti firmu i posao za koji se prijavljujete, da trebate biti pristojni i uvijek poslodavcu pružiti ruku te zahvaliti za njihovo vrijeme i pruženu priliku. No kako se to uvijek događa, na AskRedditu objavljeno je i nekoliko vrlo korisnih savjeta koje biste trebali zapamtiti ako želite biti barem potencijalni kandidat za posao.

1. Vaše preporuke nisu dostupne  

Preporuke, ovisno o poslodavcu i poslu za koji se prijavljujete, mogu imati vrlo važnu ulogu. Nije bitno dostavljate li ih na odvojenom papiru ili u sklopu životopisa, pobrinite se da napišete točan kontakt davatelja preporuke. Nemojte ni pokušati zamisliti kako će reagirati poslodavac ako se nijedan vaš davatelj preporuke ne javi na telefon ili ne odgovori na mail, stoga napišite točne informacije. 

FOTO: Pixabay

2. Vaši vas roditelji prate na razgovor za posao

Kao i svaki roditelji, i vaši će vam pružati najveću podršku prilikom pronalaska posla, no to ne mora značiti da bi trebali s vama ići na razgovor za posao ili vas čekati ispred ureda dok završite. Recite im da ćete im sve ispričati kada završite, tako ćete olakšati i sebi i njima. 

3. O bivšim poslodavcima sve najbolje

Možda vaš prošli posao i nije bio toliko zanimljiv, niste se dobro slagali s vodstvom ili se možda nisu dobro odnosili prema vama, no ne spominjite to na razgovoru za novi posao. Vjerujemo da vam je teško i da ste imali loše iskustvo, ali nemojte to govoriti svom potencijalnom novom poslodavcu, zadržite to za sebe i svoje frustracije izbacite negdje drugdje. Za sve postoji pravo vrijeme, tako i za ovo. 

4. Nemojte prkositi nadležnima svojim odgovorima

Treba imati puno samopouzdanja i vjerovati u sebe, ali svakim odgovorom prkositi nadležnima nije dobar znak ni za jednog poslodavca. Tako samo dajete do znanja da s vama neće biti lako raditi i da teško primate naredbe od vodstva. Budite umjereni, sjetite se da je timski rad dobar i da neka hijerarhija ipak postoji kada se radi o izdavanju naredbi. 

5. Odijelo (ne) čini čovjeka

Svaki posao zahtijeva određeni dress code koji bi se trebao poštovati kako bismo se prikazali što profesionalnijima i kako bismo se prilagodili okolini u kojoj radimo. Možda vam je u ugodno biti u casual odjeći, ali nemojte tako dolaziti na razgovore za posao. Dotjerajte se, budite pristojno obučeni i predstavite se u najboljem svjetlu. Prvi je dojam ipak važan. 

FOTO: Pixabay

6. Tjedni raspored

Neki poslovi zahtijevaju određeni broj radnih sati dnevno ili tjedno, no nekim je poslodavcima važno koliko možete biti fleksibilini. Stoga razmislite o svom vremenu i organizirajte se na najbolji način tako što ćete postaviti prioritete ondje gdje pripadaju. 

7. Ne dijelite privatne informacije

U jednom trenutku razgovora možda će vas poslodavac pitati kako ste danas ili što vam se zanimljivo dogodilo u zadnje vrijeme. To ne znači da biste sada trebali ispričati svoje cijelo obiteljsko stablo i reći što radite svakog dana i što vas muči. Važno je da znate odvojiti privatni i poslovni život, da znate odigrati svoje uloge kako treba i da pazite što ćete otkriti o sebi na razgovoru za posao. 

8. Nemojte kasniti

Svima se događa i nije to ništa čudno, no ako kasnite, a niste poslali nikakvu obavijest da ćete kasniti, to daje lošu sliku o vama. Poslodavac će se sigurno zapitati je li to vaša stalna navika i to će vam umanjiti šanse za zaposlenje. Ako kasnite, barem nazovite ili pošaljite poruku da ćete kasniti.

9. Zvoni vam mobitel

Nemojte se javiti. Nije važno tko vas zove i o čemu se radi; tijekom razgovora za posao pobrinite se da isključite mobitel ili utišate tonove, tako ćete pokazati da dajete svu pažnju razgovoru i da ste fokusirani. U protivnom poslodavac može steći sasvim suprotan dojam, a to neće nikako biti dobro za vas.

FOTO: Pixabay

10. Smirite se

Sasvim je normalno da ste nervozni kada idete na razgovor za posao i da vam se nije lako smiriti ni kada je on počeo, ali barem se pokušajte kontrolirati. Nemojte upadati u riječ onome tko vam postavlja pitanja, smanjite gestikulaciju i budite koncentrirani. Duboko udahnite i dajte najbolje od sebe. 

Komentari na članak

Vezani članci

Crne cipele

Sam svoj majstor

Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete svaku tvrdu cipelu učiniti udobnom

I najuži i najtvrđi model cipela može se prilagoditi vašem stopalu uz malo topline ili hladnoće.

BYF

Krenuo Erasmus+ program poduzetništva za mlade

Edukacija ''Build Your Future'' okupila 20-ak studenata u Zagrebu

Modul obuhvaća razne vježbe (grupne i pojedinačne), komunikaciju i rješavanje problema, ali se našlo vremena i za druženje uz kavu, home made čaj od đumbira, smijeh i dobro raspoloženje.

Voogle konferencija 2016

Voogle konferencija 2016

Poslovne prilike za studente na konferenciji u Varaždinu

U sklopu teme konferencije „First sale to global scale“ održat će se predavanja, panel diskusije, natjecanje za najbolju poduzetničku ideju i poslovni sastanci namijenjeni poduzetničkoj, startup i akademskoj zajednici. Ulaznice za studente su besplatne.

Šminka

Potrebe za radnom snagom

Hrvatskom su tržištu trenutno potrebnija strukovna zanimanja od nekih akademskih zvanja

Hrvatskoj već sada nedostaje od 20 do čak 60% strukovne snage, ovisno o kojem obrazovnom profilu je riječ. Vidljivo je pogođena struka kozmetičara, frizera te osoba koje se školuju u segmentu pedikure, kao i wellness stručnjaka.

Prijava za posao

Tajana Šeremet

Stručno osposobljavanje je sve samo ne stručno

Prijaviš se i potpišeš ugovor za računovodstvenog referenta, a u praksi radiš na terenu. Tražiš pomoć u vezi ispita – svima počupaš živce.