Rezultati istraživanja

Alkoholom do dužeg i kreativnijeg životnog vijeka

Vino

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da je stopa smrtnosti manja kod ljudi koji svakodnevno umjereno piju alkohol, dok je austrijsko istraživanje pokazalo da umjerena konzumacija alkohola potiče kreativnost.

Imamo dobre vijesti za sve ljubitelje alkohola. Najnovije američko istraživanje koje je ispitivalo povezanost smrtnosti i konzumiranja alkohola pokazalo je da je stopa smrtnosti povezana sa svim uzrocima smrti manja kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol. Naglasak rezultata istraživanja jest na umjerenom pijenju, što znači do 14 pića tjedno za muškarce te 7 pića tjedno za žene, pri čemu se pod pojmom jedno piće podrazumijeva 1,5 dL vina ili 3,5 dL piva koje sadrži 5 posto alkohola.

U istraživanju je sudjelovalo preko 300 000 ispitanika. Istraživači su tijekom istraživanja koristili nacionalne zdravstvene upitnike s podacima o stopi smrtnosti. Osim činjenice da muškarci bolje podnose alkohol, ispostavilo se da osobe koje alkohol konzumiraju u umjerenim količinama duže žive od onih koji su se odlučili na cjeloživotnu apstinenciju. Velik naglasak znanstvenici su stavili na količinu i učestalost konzumiranja alkohola. Teški alkoholičari i oni koji u jednom danu popiju više od pet pića ne mogu uživati blagodati koju imaju umjereni alkoholičari, barem što se tiče dužine života.

To nije sve! U srpnju su objavljeni rezultati austrijskog istraživanja koje je ispitivalo utjecaj alkohola na kreativnost. Znanstvenici su zaključili da se sposobnost rješavanja kreativnih problema povećala nakon što su ispitanici konzumirali alkohol, tj. kada su imali manju kognitivnu kontrolu. U istraživanju se kao izvor alkohola koristilo pivo, a kao placebo bezalkoholno pivo.

Dakle, možemo zaključiti da alkohol ipak ne zaslužuje biti na tako lošem glasu. Međutim, kao i u svemu u životu, tako i u konzumiranju alkohola treba pronaći zlatnu sredinu.

Komentari na članak

Vezani članci

Neuredan stol

Neočekivani rezultati istraživanja

Psovke i neurednost pokazatelji su inteligencije

Prema istraživanju, ako znate podosta psovki i dosta ste neuredniji od drugih, to je samo znak da ste inteligentni. Znanost je ovog puta stala u vašu korist.

Hrvoje Gold

Okrugli stol

Istraživanje s Fakulteta prometnih znanosti ukazuje na prihvaćanje „pametnog grada” u Hrvatskoj

Da gradovi sve više žele postati „pametni” svjedoči činjenica da od 128 gradova u Hrvatskoj već njih 40 razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja.

15 znakova da imate problema s alkoholom

Ako se i vi otežano prisjećate proteklog vikenda, zapitajte se

15 znakova da imate problema s alkoholom

Lista razloga za 'popiti koju' prilično je dugačka. U svakom slučaju, sve se svodi na to da ispijanjem alkohola pokušavamo na neki način pobjeći od stvarnosti, uljepšati ju ili utjecati na nju.

Vino

Društveni položaj

Znakovi da si „wine mom“ u ekipi

Ako nisi sto posto sigurna koju ulogu u svojoj ekipi imaš, provjeri jesi li možda „wine mom“.

Vilnius meeting

Profesionalizacija zanimanja

Četiri europske organizacije razvijaju edukacijsku „online“ platformu za radnike s mladima

Centar tehničke kulture Rijeka s trima partnerima, koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu, razvija edukacijsku platformu namijenjenu radnicima s mladima. Ideja je razviti njihova znanja i vještine u područjima suradnje s relevantnim dionicima, utjecaja na politike za mlade, dosezanja do mladih te korištenja ICT alata u radu.