Neumjerenost u alkoholu

9 posljedica opijanja kojih niste svjesni

Mamurluk

Zbog neumjerenosti u alkoholu možete napraviti mnoge lude stvari koje nisu bile planirane, a osim toga donosimo vam devet čudnih stvari koje se događaju u tijelu nakon pijane noći. 

Upoznati ste s užasnom dehidracijom, glavoboljom i neugodnom mučninom koja se javlja nakon konzumiranja veće količine alkohola. No to nisu jedine posljedice. Postoje i druge stvari koje se događaju u vašem tijelu, a da toga niste ni svjesni.

– Kada osoba konzumira više alkohola od količine koju može podnijeti, njezina razina alkohola u krvi može brzo doći na toksičnu razinu. Budući da se alkohol apsorbira izravno u krvotok, on vrlo brzo dolazi do svakog tkiva u tijelu – uključujući vitalne organe.  Preporučeni maksimalni dnevni unos alkohola jedno je piće za žene, a dva za muškarce. Četiri ili više dnevno smatraju se početkom opijanja. – rekao je Edison de Mello.

Kako biste izbjegli te negativne učinke, najbolje je da ograničite količinu alkohola koji konzumirate. Zbog neumjerenosti možete napraviti mnoge lude stvari koje nisu bile planirane, a osim toga donosimo vam devet čudnih stvari koje se događaju u tijelu nakon pijane noći. 

1. Veća vjerojatnost bolesti

Istraživanje objavljeno u časopisu Alkohol pokazalo je da konzumacija alkohola odmah utječe na imunološki sustav. Učestala i pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do češćih prehlada, gripe i drugih bolesti. – To je zato što alkohol čini tijelo osjetljivijim na infekcije. – kazao je De Mello.

2. Ubrzan rad srca 

Alkohol utječe i na rad srca regulirajući njegov ritam. U većini slučajeva nakon jednog ili dva dana srčani se ritam umiruje. Onima koji imaju srčane probleme to bi moglo prouzročiti ozbiljnije zdravstvene probleme i odlazak u bolnicu. Puls ćete najlakše usporiti zadržavajući dah na neko vrijeme, ispijajući čaše hladne vode ili umivajući se hladnom vodom. Uz to konzumiranje omega-3 masnih kiselina može pomoći u usporavanju rada srca. Stoga se preporučuje da smanjite ili potpuno izbacite unos alkohola.

3. Poremećen san 

Mnogi misle kako će uz alkohol lakše zaspati, ali istraživanja su pokazala da to nije istina. Pijenje alkohola povećava umor jer smanjuje vrijeme provedeno u dubokom snu ili REM-fazi ključnoj za odmor organizma. Ako se dobro ne naspavate, tijelo će ispustiti adenozin koji pojačava potrebu za snom, a alkohol utječe na takav sustav ravnoteže. Iako ćete nakon konzumiranja alkohola možda prvih nekoliko sati spavati jako dobro, on može dovesti do ranijeg buđenja, umora i pospanosti. 

4. Želučani problemi

Neumjerena konzumacija alkohola može dovesti do jakih bolova u želucu, boli u trbuhu i probavnih poremećaja. Da biste se u potpunosti oslobodili ove boli, krenite kontrolirati svoje loše navike koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica koje mogu biti trajne.

5. Panika i uznemirenost

Stres koji se osjeti nakon pijane noći može biti veći nego žaljenje. Alkohol mijenja razinu serotonina koji utječe na procese kao što su učenje, pamćenje i raspoloženje. Visoka razina serotonina pomaže da raspoloženje bude bolje, a niska razina serotonina povezana je s depresijom što se smatra početkom ovisnosti. Osim nemira i straha, kod mnogih se javlja i potpuna dezorijentacija u vremenu i prostoru te karakteristične halucinacije sitnih životinja ili insekata što nazivamo delirium tremens

6. Natečeno lice

Nakon konzumacije veće količine alkohola obično ne izgledamo najbolje. Razlog je to što on uzrokuje nadutost i upalu u tijelu, a to često dovodi do crvenih očiju i natečenog lica. Naime tijelo cijele noći razgrađuje alkohol u organizmu, pa dolazi do limfnog zastoja što se najviše vidi na licu. Osim što alkohol dehidrira, on širi krve žile što također pomaže natečenosti.

7. Mozak ne funkcionira normalno

Svaka veća količina alkohola djeluje na ljudski mozak, ošamućuje ga i smanjuje spolnu moć. To pak sve utječe na vašu radnu memoriju, a nećete ni moći dobro obavljati osnovne zadatke jer se usporavaju refleksi, sužava se vidno polje, slabi oštrina vida, smanjuje se mišićna snaga, slabi pažnja i krivo se procjenjuju prilike oko sebe.

8. Alkohol i šećer u krvi 

Alkohol može regulirati razinu glukoze u krvi tako da ona bude ili preniska ili previsoka. Umjerena količina alkohola može uzrokovati rast razine šećera u krvi, ali previše alkohola može zapravo smanjiti tu razinu ponekad i do opasne razine. Potrebna su dva sata da jetra obradi jedno piće. 

9. Pojačano znojenje

Alkohol je jedan od uzročnika pojačanog znojenja. Alkoholna pića uzrokuju širenje krvnih žila i podižu vašu tjelesnu temperaturu. Kako bi se obranilo i rashladilo, tijelo počinje proizvoditi više znoja. Taj se proces nastavlja i nekoliko sati nakon što ste konzumirali alkohol.

Komentari na članak

Vezani članci

Obama

Denis Mahmutović

Vratite mi cajku

Neću to, vratite mi mršavu Ukrajinku sa skorenom kokainskom krvlju oko nosa i petogodišnjakom koji u garderobi čeka da mama završi smjenu. Izlasci na cajkaške derneke uvijek su bili nešto nečuveno u bontonu, nešto o čemu se praktički šaptalo u nepoznatom društvu. Ne bismo znali čeka li nas socijalni progon ako se, nervozno pogledavajući unaokolo, drznemo šapnuti da si ponekad priuštimo malo istočnjačkog prizvuka.

studentska hrana - naslovna

„Pijana hrana“

Kojom hranom začiniti alkoholiziranje u inozemstvu?

Od dobre pijanke često nam se stvori „alkoholna rupa“ u trbuhu nakon koje bi pojeli i vola. Dok su kod nas popularni kebab, pizza i pekarski proizvodi, pogledajte što si uz alkohol vole pojesti studenti iz nekih drugih zemalja.

Studentska instalacija

Tamara Kordovan

Prava istina o studentskom životu

Danas sam ovdje kako bi vam otkrila male istine o studentskom životu koje ti nitko nije rekao, ili je, ali si još sladak i naivan pa misliš da se takve stvari događaju samo drugim ljudima. Studentski život nije ni blizu „teen“ filmovima gdje su partiji svaki dan, alkohol teče u potocima, cimer ti istog trena postane „best friend for life“, a sve ispite daješ u roku.

boce

Na današnji dan

Michigan – konzumiranje alkohola tek s 21 godinom

Michigan je na današnji dan 1978. godine postala prva savezna država SAD-a koja je podigla zabranu kupovine alkohola s 18 na 21 godinu.

Stripaški kružok/Barić

"Stripaški kružok"

Vinko Barić predstavlja strip pun nadnaravnih bića, alkohola i seksa

– Više od 80 stranica atraktivnog B4 formata puno je nadnaravnih bića, alkohola, beskontracepcijskog baroknog seksa i kolopleta ružnjikavih fizionomija. – opisuje Svaguša Barićevo satirično-parodično djelo.