Trud i motivacija

7 savjeta kako ostvariti uspješnu karijeru

Rad u uredu

Uspješna karijera nije nešto do čega se lako dolazi. U nju je potrebno uložiti puno vremena i truda, pogotovo neprestanog rada na sebi i svojim vještinama. Također, važno je pametno održavati međuljudske odnose i pronaći motivaciju za daljnji napredak.

Susret s prvim poslom u struci često ne ispuni prvotna očekivanja. Izgradnja karijere traje duže nego što je očekivano i treba uložiti puno truda u taj proces. Sve to može uzrokovati mali pad motivacije, stoga donosimo par savjeta za lakše preživljavanja burnih poslovnih početaka.

Znaj što želiš!

Za vrijeme akademskog obrazovanja često se zaboravi ona misao vodilja zbog koje je netko upisao određeni fakultet. Ignoriraju se želje iz najranijih dana o poslu iz snova. Učestalo bombardiranje izjavama kako posla nema i kako treba prihvatiti što god se nudi rezultira nesretnim i nezadovoljnim radnicima. Svi navedeni aspekti zajedno dovode do smanjene produktivnosti, što nikome ne ide u korist. Uspješna karijera i odlazak s osmijehom na posao prvenstveno su uzrokovani činjenicom da pojedinac radi posao koji voli. Zato se treba fokusirati na vlastite želje i boriti se bez obzira na tuđa mišljenja.

Što mi nedostaje?

Važan je korak pri građenju uspješne karijere mogućnost shvaćanja kako nitko nije savršen. Tijekom cijeloga života treba raditi na sebi i svojim poslovnim vještinama, vječno se nadograđivati. Većina vještina savlada se uz praksu i godine iskustva, no nije naodmet upisati određeni tečaj ili otići na edukativno predavanje te proširiti vidike.

Za uspjeh je potrebno vrijeme

Skoro svaka uspješna osoba započela je svoj karijerni put na dnu. Kako su godine prolazile, polako su se uspinjali prema vrhu i gradili ono što imaju danas. Zato ne treba odustati odmah na početku jer ništa ne dolazi preko noći. Korisno je proučiti način na koji su uspješni kolege gradili svoj put te u njihovoj borbi potražiti motivaciju.

Trač ne vodi nikuda

Tračanje i upletanje u međuljudske razmirice na poslu jedna je od stvari koje karijeru mogu poslati u krivom pravcu. Ponekad je teško oglušiti se, no takve površne konflikte treba izbjegavati. Pametnije je usredotočiti se na rad i ignorirati takve situacije.

FOTO: Pixabay

Kada si na poslu, radi!

Druženje s kolegama i razvijanje novih odnosa pozitivan je aspekt svakog radnog mjesta. No treba pripaziti da se kratko čavrljanje tijekom pauze ne pretvori u dvosatno prepričavanje sinoćnjeg izlaska. Na poslu se treba fokusirati na posao i odraditi ono što je potrebno, a zasluženo opuštanje slijedi kasnije.

Kako se mogu poboljšati?

Vrlo je važno imati mentalni sklop koji si uvijek postavlja pitanje Kako mogu bolje? Lako je izabrati najbrži put do nekog rješenja, no on nije uvijek i najbolji. Treba stalno raditi na sebi i na vlastitim postupcima te se uvijek truditi zadatke napraviti bolje nego zadnji put.

Pronađi inspiraciju

Dobar početak svake karijere jest pronaći najuspješniju osobu iz vlastite branše i proučiti svaki njen korak. Korisno je istražiti kako je ta osoba započela svoju karijeru, s kakvim se preprekama susretala te kako ih je savladala. Te informacije mogu pomoći pri izgradnji vizije vlastite poslovne budućnosti.

Komentari na članak

Vezani članci

buđenje rano ujutro

Tajne uspjeha

7 jutarnjih rutina velikih umova povijesti

Ako ste se ikada zapitali koja je tajna uspjeha najuspješnijih povijesnih ličnosti, sigurno niste ni slutili da je za dio uspjeha zaslužna i njihova jutarnja rutina. Donosimo vam sedam primjera koje će možda i vama pomoći na putu do uspjeha.

Laptop učenje (regrutacija)

Lektorske kronike

Mali lektorski savjeti za što pismeniji seminarski rad

Pismenost je bitna odlika svakog studenta, a nepismen seminarski rad odaje dojam nezainteresiranosti i nemara. Zato vam donosimo nekoliko lektorskih savjeta koji će vam pomoći pri pisanju.

Maraton karijera

Maraton karijera

Kako izgleda proljetni trening budućih poslovnih maratonaca?

Zašto Maraton karijera? Zato što je studiranje jedna vrsta maratona, možda najdužeg i za neke najsporijeg, koji zahtijeva veliku dozu koncentracije umjesto kondicije, mnogo kofeinske tekućine umjesto vode te nekoliko izlazaka kako bi malo stali, uhvatili zrak i obrisali znoj s čela od učenja za kolokvije. Maraton karijera jer tko će bolje dati savjete mladim maratoncima nego oni koji su maraton studiranja davno istrčali, a sada su poznati šampioni, hvale i slave vrijedni.

sat

Barbara Grgić

Ispovijest "uvijek zauzete" frendice

Znaš onu frendicu koja se bavi svim živim osim normalnim studentskim stvarima? Onu koja ima sto poslova, pa ne gleda novu epizodu "Samo nebo zna"? E, ovo je ispovijest jedne takve.

psi

Korisni savjeti za vrućine

Zaštitite četveronožne prijatelje tijekom toplinskog vala

Ljetne vrućine, a pogotovo toplinski valovi, opasni su za sve. Ipak, našim četveronošcima donose još više rizika. Stoga je potrebno pravilno se informirati i zaštititi ih, a mi vam donosimo sve važne informacije i upute za djelovanje.