Ljubavni odnosi

6 temelja na kojima se zasnivaju sretne veze

Ljubavni par, PHOTO: unsplash

Da bi veza bila duga i uspješna, važno je postaviti kvalitetne temelje. Otkrijte o kojima je riječ.

Partnerski odnosi započinju nekom vrstom privlačnosti, odnosno zaljubljenosti koja ima snagu uvući nas u odnos koji se kasnije može razviti u zrelu ljubav. Nakon što prođe ta faza skidamo ružičaste naočale i uviđamo realnije situaciju. Najvažnije je pritom shvatiti da ljubavna veza iziskuje konstantan rad i vrijeme, a ako toga nema partneri se sve više udaljavaju. Iz tog je razloga važno da oba partnera uvide važnost ulaganja truda kako bi opstali zajedno. 

Postoje određeni temelji na kojima se zasnivaju sretne veze i koji su važni za trajan odnos ispunjen ljubavlju.

  • Pokažite interes za život svoga partnera!

Bez obzira na to imate li slične interese ili ne, važno je da međusobno razgovarate o stvarima koje volite i da pokažete interes za život svoga partnera/ice. Kad se vidite, pričajte o tome kako ste proveli dan. Pričajte o stvarima koje vas vesele i o stvarima koje volite raditi. Važno je pokazati zanimanje, slušati i pružiti međusobnu podršku. Iskrena i otvorena komunikacija ključ je uspjeha svakoga odnosa.

  • Svađajte se, ali pametno!

Svađanje je korisno jer se tim činom borimo za ono što smatramo da zaslužujemo, govorimo stvari koje nam se ne sviđaju ili nam smetaju. No, prilikom svađanja probajte zadržati mirnoću unatoč emocijama. Nemojte spominjati stvari od prije puno vremena, nego ih kažite odmah na vrijeme (netom nakon što su se dogodile). I najvažnije je da zaista slušate ono što vam partner želi reći.

  • Izvor svoje sreće morate biti VI!

Prije svega važno je znati da je najvažniji odnos koji imate u svom životu onaj sa samim sobom. Ako imate to, onda su svi drugi odnosi dodatak, a ne potreba.  

  • Poštujte individualnost partnera!

Pozitivno je ako imate zajedničkih interesa s partnerom, ali različitost isto pridonosi dinamičnosti ljubavne veze. Naučite poštovati međusobne različitosti. Komunicirajte s poštovanjem i bez ljutnje. Imate pravo djelovati u skladu sa sobom i raditi ono što volite, ali jednako tako i drugi imaju to pravo. Poštivanje i poticanje individualnosti najbolje je što možete napraviti nekoj osobi da bi razvila svoj puni potencijal. 

  • Vjerujte svom partneru!

Glavni je temelj svakog odnosa povjerenje. Bez povjerenja odnos će vam biti poprilično težak. 

  • Kvalitetno provodite vrijeme zajedno.

Kao i u većini slučajeva, kvaliteta je ovdje bitnija od kvantitete. Nije važno koliko ste dugo vremena dnevno/tjedno/mjesečno zajedno, već kako provodite vrijeme. Ako ste kad ste zajedno potpuno fokusirani na partnera i dajete mu svu svoju pažnju i vrijeme, osjećat ćete se puno ispunjenije nego da ste stalno zajedno, a niste zaista prisutni. Pronađite zato što više zajedničkih aktivnosti koje oboje volite.

Kad je ljubav u pitanju, zauvijek ostajemo djeca koja se spotiču i uče cijeloga života. Uložite trud i vrijeme u osobu koju volite, a ona će vam uzvratiti istom mjerom ako je riječ o pravoj i iskrenoj ljubavi. Ako rad na odnosu nije uzajaman i prožet međusobnim poštovanjem, možda ta osoba i nije idealna za vas. Budite s osobom kojoj ste voljni pružiti ono najbolje što možete i koja je to isto voljna napraviti za vas. 

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka sama

Na današnji dan

Kako kvalitetno proslaviti Međunarodni dan samaca

Međunarodni dan samaca, koji pada na 11. 11, međunarodni je praznik koji slavi ljepotu samačkoga života. Idealna je to prilika da proslavite ljubav prema prijateljima, obitelji, kućnim ljubimcima i, prije svega – sebi.

Barbika se kupa u lovi

Pierre de la Boud

Lekcija 2: Spotuše

Jednom davno, postojale su dvije vrste cura; fine cure i one druge. Fine cure su nazivale one druge droljama, a one druge su nazivale fine cure uštogljenima i dosadnima.

Buket

Ivana Budić

Potjeh u epizodi: Sutra mi sude ili o vjenčanjima i buketima

Mlada se okreće točno na vrijeme da ugleda kako njen buket na kraju svog nesretnog puta pogađa našu Bertu direktno u glavu. Berta se ponaša kao da nije njena stvar i drži ruke čvrsto stisnute na bokovima. Buket, odbivši se o Bertinu glavu, odskače i nadvija se prema….Potjehu.

veze

(Ne)dopuštene ljubavne veze

Intimni odnosi između profesora i studenata – što o tome misle pojedini fakulteti?

Kako ne bi sve ostalo na pričama, odlučili smo provjeriti kakva je situacija na Sveučilištu u Zagrebu kada su veze između profesora i studenata u pitanju i pokušati dobiti odgovore od nekoliko sastavnica na pitanja koja, sigurni smo, zanimaju dosta veliki broj studenata.

https://pixabay.com/en/digital-art-artwork-together-couple-398342/

Savjeti za cure

Kako opet ne izabrati krivog dečka?

Budi malo sebična, posveti se svojim malim zadovoljstvima i nemoj trošiti energiju na veze kojima se ne nazire budućnost.