Poslovni trikovi

5 savjeta za bolje odnose sa šefom

Čovjek u odijelu

Svi su počeci teški, a oni na poslu najteži. Odnos sa šefom može biti zahtjevan, no olakšat ćemo vam stvar, a možda i donijeti povišicu, nikad se ne zna.

Strah od šefova sveprisutna je pojava, pogotovo među novim zaposlenicima. Odnos sa svojim nadređenim možda se čini kao zastrašujuća stvar, no uz ovih pet savjeta taj će strah vrlo brzo nestati.

1. Dogovaranje termina sastanka

Neovisno o kojoj se vrsti posla radi, nijedan poslodavac ne voli nenadano upadanje i razgovore iznenađenja. Ako postoji problem koji trebate riješiti ili je pak riječ o nedoumici, važno je unaprijed se najaviti i dogovoriti termin sastanka s njime. To je puno profesionalnije, a on se neće osjećati ugroženim. Također, bilo bi dobro unaprijed izvježbati prezentiranje problema te se koristiti taktičkim i diplomatskim pristupom.

2. Prilagoditi način komunikacije

Upoznavanje s poslodavcem jako je važno zbog bolje suradnje u budućnosti. Način na koji komunicira, govor tijela, što preferira, a što ne, sve su to stvari na koje treba obraćati pozornost. Primjerice, voli li više kratke i sažete izvještaje s najvažnijim stavkama ili voli dugačke eseje sa svim detaljima i informacijama. Prvi tip poslodavca nikako ne bi htio da ga radnik zatrpava opširnim e-mailovima ili obrnuto. Zato treba obratiti pozornost na takve sitnice koje imaju veliku ulogu u poboljšanju komunikacije. 

3. Savjeti iskusnog kolege

Početak je na novom radnom mjestu težak. Još uvijek niste uhvatili korak sa svime, a šef već ima zamjerke. Zato postoje kolege od kojih se može saznati puno korisnih informacija. Zasigurno imaju pokoju zanimljivu informaciju o tome što vašem nadređenom smeta ili što cijeni kod svojih radnika. Na kraju, mogu vam dati i prijateljski savjet te upozoriti ako nešto krivo radite.

4. „Ispeci pa reci"

Svakome se dogodi određena nesuglasica sa šefom koja može rezultirati poslovnim konfliktom. To su normalne i uobičajene situacije. No, da to ne bi završilo otkazom treba paziti što se govori i prije svega dobro razmisliti. U takvim je trenucima emocije teško kontrolirati i krive riječi samo izlete van. S obzirom na to da se tako situacija samo pogoršava, treba duboko udahnuti, pregristi jezik i mirno nastaviti raspravu.

5. Promjena

Na sebi treba raditi te mijenjati svoje ponašanje ako nije prihvatljivo poslovnoj okolini. Konstantno je kašnjenje na posao krajnje neprofesionalno i nedopustivo. Svakodnevne isprike i obećanja nadređenom samo su prazne riječi ako se nešto ne promijeni. Dolasci na posao na vrijeme puno više znače i zato se treba dokazati svojim djelima, a ne riječima.

Komentari na članak

Vezani članci

accounting

Štednjom do savršenog ljeta

Osam načina kako uštedjeti za ljetne praznike

Ako planirate otputovati na festival ili samo ljenčariti po plažama, ovi savjeti su ono što vam treba jer se koktel neće sam platiti.

Bloger živi život iz snova

Odlučio je napustiti posao koji ga nije ispunjavao, a sada živi u raju

Upoznajte blogera koji živi život iz snova

Upoznajte američkog blogera Johnnyja FD-a koji je odlučio napustiti posao koji ga nije ispunjavao, a sad živi život iz snova na prekrasnom Tajlandu.

Krug uspjeha

Career Starters program u Rijeci

Pretvorite poslovnu ideju u stvarnost

Ako imate odličnu poslovnu ideju ili projekt, a čini vam se da ste zaglavili na samom početku, sudjelujte u radionici koja će vam poboljšati izglede za uspjeh u svijetu poduzetništva.

Ljetna praksa u Erste banci za studente EFZG-a

Erste bank plaćena praksa – „generalna proba”

Ljetna praksa u Erste banci za studente ekonomije

Prijavite se za plaćenu ljetnu studentsku praksu Erste banke pod nazivom „Generalna proba” i steknite kompetencije nužne za budući posao.

Find job

Trikovi za zapošljavanje

Pogreške koje radimo pri pronalaženju posla

Ove će vam jednostavne smjernice povećati šansu za pronalaskom posla. Vaše će se prijave isticati između ostalih i poslodavci će vas percipirati kao ozbiljnog i zrelog kandidata za radno mjesto.