Volontiraj i ti

Volontiranje za poslodavce ravnopravno s radnim iskustvom; potvrdili i volonteri Studentskog.hr

Razgovor za posao

U poslovnom svijetu neprestano se inzistira na radnom iskustvu. Jedan je od načina kako studenti mogu dobiti potrebno iskustvo volontiranje. Ono se pokazalo korisnim i u slučajevima mnogih članova portala Studentski.hr.

Iako ne donosi novčanu zaradu, volontirati je korisno iz mnogih drugih razloga među kojima je dobro istaknuti stjecanje iskustva, a time i stjecanje kompetencija za posao u budućnosti. Kao i plaćeni posao volontiranje također ulazi u popis radnih iskustava na kojima poslodavci inzistiraju prilikom prijave kandidata za posao.

Kako poslodavci volontiranje priznaju i cijene kao radno iskustvo, pokazuje primjerice i Povelja o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem. Povelja je nastala kao projekt Mreže mladih Hrvatske, Volonterskog centra Zagreb i Sveučilišta u Rijeci, a sufinancirali su je i podržali Europski fondovi, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo socijalne politike i Grad Zagreb. Prema Povelji volontiranje je usvojeno kao iskustvo ravnopravno s poslom koji se zapisuje u radnu knjižicu.

Prema tome s volonterskim iskustvom studenti imaju veće šanse za zaposlenje nakon diplome. Tvrdnja se pokazala točnom i u praksi, a svjedoci su bivši i sadašnji volonteri na portalu Studentski.hr. Iskustvo koje su dobili na portalu omogućilo im je poslovni uspjeh nakon fakulteta.

– Nakon što sam završila pravo, našla sam se na tržištu rada koje je puno konkurencije u svakom pogledu. S obzirom na to da je unatoč mojoj struci svugdje prisutna ljubav prema novinarstvu, javila sam se na natječaj Novog lista. Na razgovoru je bilo fantastično pričati o svemu što sam naučila na našem portalu. Prošla sam testiranje, a zahvaljujući Studentskom.hr od prve sekunde sam se snašla i u cms-u i u traženju tema. Da ne pričam koliko sam tek onda shvatila i važnost naših lektora, da nije bilo njih i njihovih radionica i stalnog napominjanja što se i kako piše da bude gramatički ispravno, ne bih danas slovila kao pismena. Meni je pomoglo da pišem za jedan od najjačih medija u RH, ali i na bilo kojem drugom razgovoru za posao, ne nužno u novinarstvu, potencijalni poslodavac će te gledati drukčije jer si – volontirao. Na razgovoru ćeš moći toliko toga ispričati, jer nije Studentski bio samo tipkanje. Bio je snalaženje u novim situacijama, terenski rad, snalažljivost i timski rad. Sve su to prednosti koje danas-sutra možeš imati na razgovoru za posao. – ispričala je Sandy.

Kao i Sandy, i Magdalena, Ivan i Aleksandra postigli su uspjeh zahvaljujući volonterskom iskustvu.

– Svugdje gdje sam došla tražili su me i ispitivali koje iskustvo imam i govorila sam im konstantno da nemam relevantno radno iskustvo, samo volontersko. Međutim, tek onda bi zagrizli, jer radila sam nešto for free, mora da to stvarno volim. Kad sam došla na razgovor u HINU, glavni urednik je imao otvoren Studentski.hr na kompjuteru i možda to nije razlog zašto sam dobila posao, ali je sigurno stepenica koja me izdigla od još devetero novopečenih novinara koji su čekali svoj red za razgovor. – prenijela je svoje iskustvo Magdalena.

– Iskustvo na portalu Studentski.hr uvelike mi je pomoglo jer su tražili novinara na portalu s iskustvom. Nažalost nitko ne želi učiti mlade novinare, pa poslodavci očekuju da kada dođeš na radno mjesto znaš posao. – rekao je Ivan.

– Naime kad sam prestala pisati za Studentski.hr, počelo mi je nedostajati tipkanje. Na grupi Tražim/nudim studentski posao bio je jedan oglas za pisanja članaka za jedan britanski portal. Ukratko, danas sam content editor za isti. – otkrila je Aleksandra.

Iskustvo je dakle presudno u dobivanju posla, a kao studenti iskustvo možemo steći volontiranjem. Kako pokazuju izjave naših članova, portal Studentski.hr jedno je od mjesta gdje se može steći potrebno iskustvo za poslovne uspjehe.

Komentari na članak

Vezani članci

Lauba

Laubin program volontiranja

Volontirajte u Kući „Lauba"

Program volontiranja u Kući "Lauba", kroz rad u raznim aktivnostima, pruža mladim ljudima stjecanje praktičnog iskustva kao i upoznavanje s funkcioniranjem jedne značajne privatne zbirke suvremene umjetnosti.

Ratko Martinović

Kolumnist Studentskog.hr predstavlja novu knjigu

„Oduvijek je postojala želja za skrivenom komunikacijom i manipulacijom masa, a danas je sve to samo poprimilo sofisticiraniji i suptilniji oblik“

 Ususret predstavljanju svoje nove knjige mladi autor Ratko Martinović odgovorio je na nekoliko kratkih pitanja

Hrvatska zastava

Manifestacija u sklopu SCool Festa

„Ostani u Hrvatskoj”, poručuje Studentski zbor

U dvodnevnom programu sačinjenom od predavanja, radionica i panel-rasprava, zagrebački Studentski zbor, s poduzetnicima, profesorima i studentima s bogatim iskustvom, poručuje svojim kolegama da trebaju ostati u Hrvatskoj te im otvara priliku da steknu dodatna znanja koja će im olakšati proces zapošljavanja.

Urbana mladež - besplatne radionice mailinga i društvenih mreža

U sklopu EU projekta Online Europe

Besplatne radionice društvenih mreža i „e-mailinga“

Urbana mladež poziva na radionice za razmjenu znanja i dobre prakse iz područja informatičko-komunikacijskih tehnologija, koje započinju ovaj vikend.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola

Alarmantni rezultati istraživanja

Većina studenata namjerava konkurirati na tržištu rada izvan Hrvatske

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH napravilo je istraživanje javnog mnijenja na temu zapošljavanja. Rezultati su alarmantni.