Volontiraj i ti

Volontiranje za poslodavce ravnopravno s radnim iskustvom; potvrdili i volonteri Studentskog.hr

Razgovor za posao

U poslovnom svijetu neprestano se inzistira na radnom iskustvu. Jedan je od načina kako studenti mogu dobiti potrebno iskustvo volontiranje. Ono se pokazalo korisnim i u slučajevima mnogih članova portala Studentski.hr.

Iako ne donosi novčanu zaradu, volontirati je korisno iz mnogih drugih razloga među kojima je dobro istaknuti stjecanje iskustva, a time i stjecanje kompetencija za posao u budućnosti. Kao i plaćeni posao volontiranje također ulazi u popis radnih iskustava na kojima poslodavci inzistiraju prilikom prijave kandidata za posao.

Kako poslodavci volontiranje priznaju i cijene kao radno iskustvo, pokazuje primjerice i Povelja o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem. Povelja je nastala kao projekt Mreže mladih Hrvatske, Volonterskog centra Zagreb i Sveučilišta u Rijeci, a sufinancirali su je i podržali Europski fondovi, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo socijalne politike i Grad Zagreb. Prema Povelji volontiranje je usvojeno kao iskustvo ravnopravno s poslom koji se zapisuje u radnu knjižicu.

Prema tome s volonterskim iskustvom studenti imaju veće šanse za zaposlenje nakon diplome. Tvrdnja se pokazala točnom i u praksi, a svjedoci su bivši i sadašnji volonteri na portalu Studentski.hr. Iskustvo koje su dobili na portalu omogućilo im je poslovni uspjeh nakon fakulteta.

– Nakon što sam završila pravo, našla sam se na tržištu rada koje je puno konkurencije u svakom pogledu. S obzirom na to da je unatoč mojoj struci svugdje prisutna ljubav prema novinarstvu, javila sam se na natječaj Novog lista. Na razgovoru je bilo fantastično pričati o svemu što sam naučila na našem portalu. Prošla sam testiranje, a zahvaljujući Studentskom.hr od prve sekunde sam se snašla i u cms-u i u traženju tema. Da ne pričam koliko sam tek onda shvatila i važnost naših lektora, da nije bilo njih i njihovih radionica i stalnog napominjanja što se i kako piše da bude gramatički ispravno, ne bih danas slovila kao pismena. Meni je pomoglo da pišem za jedan od najjačih medija u RH, ali i na bilo kojem drugom razgovoru za posao, ne nužno u novinarstvu, potencijalni poslodavac će te gledati drukčije jer si – volontirao. Na razgovoru ćeš moći toliko toga ispričati, jer nije Studentski bio samo tipkanje. Bio je snalaženje u novim situacijama, terenski rad, snalažljivost i timski rad. Sve su to prednosti koje danas-sutra možeš imati na razgovoru za posao. – ispričala je Sandy.

Kao i Sandy, i Magdalena, Ivan i Aleksandra postigli su uspjeh zahvaljujući volonterskom iskustvu.

– Svugdje gdje sam došla tražili su me i ispitivali koje iskustvo imam i govorila sam im konstantno da nemam relevantno radno iskustvo, samo volontersko. Međutim, tek onda bi zagrizli, jer radila sam nešto for free, mora da to stvarno volim. Kad sam došla na razgovor u HINU, glavni urednik je imao otvoren Studentski.hr na kompjuteru i možda to nije razlog zašto sam dobila posao, ali je sigurno stepenica koja me izdigla od još devetero novopečenih novinara koji su čekali svoj red za razgovor. – prenijela je svoje iskustvo Magdalena.

– Iskustvo na portalu Studentski.hr uvelike mi je pomoglo jer su tražili novinara na portalu s iskustvom. Nažalost nitko ne želi učiti mlade novinare, pa poslodavci očekuju da kada dođeš na radno mjesto znaš posao. – rekao je Ivan.

– Naime kad sam prestala pisati za Studentski.hr, počelo mi je nedostajati tipkanje. Na grupi Tražim/nudim studentski posao bio je jedan oglas za pisanja članaka za jedan britanski portal. Ukratko, danas sam content editor za isti. – otkrila je Aleksandra.

Iskustvo je dakle presudno u dobivanju posla, a kao studenti iskustvo možemo steći volontiranjem. Kako pokazuju izjave naših članova, portal Studentski.hr jedno je od mjesta gdje se može steći potrebno iskustvo za poslovne uspjehe.

Komentari na članak

Vezani članci

Udruga S4S

Regrutacija članova

Svoj stav lakše ćeš iskazati uz S4S

– Pomogli smo velikom broju ljudi da steknu odličnu praksu te da se zaposle zahvaljujući volontiranju, zašto i ti ne bi bio jedan od njih?! – poručuju članovi udruge S4S.

Studentski.hr

Studentski.hr poziva studente na tribinu

Tribina u Splitu: „Utjecaj studentskih medija na studentske institucije˝

Portal Studentski.hr u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu organizira tribinu pod nazivom „Utjecaj studentskih medija na studentske institucije˝. Saznajte odgovore na pitanja kakva je kvaliteta studentskih medija, shvaća li ih društvo kao relevantne izvore informacija i mnoga druga.

Marin pije

Marin Karadžija

Poticajno radno okruženje i tako to

Znaš sve prije svih, imaš svoje izvore, upoznaš ljude koji te upoznaju s drugim ljudima, ideš na te važne sastanke s ostalim šefovima, praviš se pametan, PR-ovcima se obraćaš s „ti“ jer si njuška.

Sveučilište Jurja Dobrile, PULA

Aktiviraj se i educiraj!

Budi spreman za tržište rada: prijava za sudjelovanje na projektu

Neke od aktivnosti koje će se provoditi obuhvaćaju upoznavanje mladih s aktualnim mogućnostima usavršavanja za tržište rada, radionice o radnom pravu, komunikacijskim vještinama i pokretanju vlastitog biznisa te druženje mladih s uspješnim poduzetnicima.

Ljetni volonterski kampovi - naslovna

Udruga CINAZ Zadar

Okrugli stol: ljetni volonterski kampovi

Volite putovati i upoznavati druge kulture, a pritom pomagati i stjecati nova iskustva? Dođite na okrugli stol u Klub mladih KLOOZ!