Ispod/iznad očekivanja

Važno je postaviti realistične ciljeve – posebice u vrijeme ispita

bilješke

Kako ishod našeg učenja ne bi bio suprotan našim očekivanjima, postavimo si realistične ciljeve te krenimo ka njihovu ostvarivanju. Tko zna, možda ih na kraju i nadmašimo.

Mnogima je vrijeme provedeno sanjareći o posljedicama uspješno ostvarenih ciljeva puno ugodnije od samog rada za ispunjenje tih ciljeva. Kako se ne bismo izgubili u maštanju o tome što sve može biti, vrijedi postaviti ciljeve koji su unutar dohvata naše volje i naših sposobnosti. 

Važnost donošenja ciljeva za koje znamo da ih možemo ostvariti posebno je važna za vrijeme ispitnih rokova. Česta je pojava da se opteretimo s previše ispita za koje znamo da se ne možemo pripremiti na vrijeme s našim radnim navikama, ali nas mozak prevari idejom da dokle god postoji sutra, postoji nade. Nažalost, ovaj trik nam se razotkri tek kada nas to sutra uhvati nepripremljene. Na kraju, od potencijalnog ostvarenja mnogobrojnih ciljeva koje smo si zadali, odnosno uspješnog rješavanja svih ispita, dogodilo se upravo suprotno.

Kako bi se ta strahota izbjegla, treba uskladiti ciljeve s okolnostima pod kojima će se oni ispuniti. Također, detaljna izrada plana ostvarivanja cilja ima značajan doprinos njegovoj realizaciji. Dobro promislite o svom planu učenja za veljaču. Koje su ocjene dostižne i koliko je ispita rješivo s onoliko vremena koliko ste voljni uložiti u učenje? Što prije odgovorite na ova pitanja, tj. postavite si ciljeve, to je veća šansa vašeg zadovoljstva s kojim ćete ući u sljedeći semestar. 

Komentari na članak

Vezani članci

Grundig 2

Luka Basa

Valentinovo, ispitni rokovi i Grundig televizor

Znate, dani mogu biti grozni. Pogotovo ako vani bez prestanka pada kiša, a jedina stvar koju moraš raditi je učiti i učiti i učiti dok ne crkneš.

Dobrodošli u realnost

Tajana Šeremet

Prava realnost u Muzeju realnosti

Mislila sam da ću ostati zgrožena realnošću koju sam došla vidjeti, a na kraju ostanem najviše zgađena ovom realnošću oko mene.

Fakultet političkih znanosti

Polemike na fakultetu

FPZG: ukidanje dekanskog roka zapravo i nije ukidanje

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu početak ove godine obilježio je nejasnoćama oko ispitnih i dekanskih rokova te rokova za predaju prve verzije diplomskog rada.

Učenje

Studentski savjeti

Kako preživjeti ispitne rokove s cimerom?

Kao da nam nije dovoljno što moramo položiti ispite, moramo ih položiti u suživotu s cimerom. Moguće je na nekoliko načina.

Riva

Portal S4S piše:

Ravnateljica splitskog SC-a želi pomaknuti studentske rokove radi Ultre

Na veliku žalost grada Splita, Studentskog centra i Turističke zajednice, ispitni rokovi 30 000 splitskih studenata preklapaju se s datumom festivala. Točnije, ispitni rokovi na većini fakulteta traju do 15. srpnja, a nekima i nakon toga.