Ispod/iznad očekivanja

Važno je postaviti realistične ciljeve – posebice u vrijeme ispita

bilješke

Kako ishod našeg učenja ne bi bio suprotan našim očekivanjima, postavimo si realistične ciljeve te krenimo ka njihovu ostvarivanju. Tko zna, možda ih na kraju i nadmašimo.

Mnogima je vrijeme provedeno sanjareći o posljedicama uspješno ostvarenih ciljeva puno ugodnije od samog rada za ispunjenje tih ciljeva. Kako se ne bismo izgubili u maštanju o tome što sve može biti, vrijedi postaviti ciljeve koji su unutar dohvata naše volje i naših sposobnosti. 

Važnost donošenja ciljeva za koje znamo da ih možemo ostvariti posebno je važna za vrijeme ispitnih rokova. Česta je pojava da se opteretimo s previše ispita za koje znamo da se ne možemo pripremiti na vrijeme s našim radnim navikama, ali nas mozak prevari idejom da dokle god postoji sutra, postoji nade. Nažalost, ovaj trik nam se razotkri tek kada nas to sutra uhvati nepripremljene. Na kraju, od potencijalnog ostvarenja mnogobrojnih ciljeva koje smo si zadali, odnosno uspješnog rješavanja svih ispita, dogodilo se upravo suprotno.

Kako bi se ta strahota izbjegla, treba uskladiti ciljeve s okolnostima pod kojima će se oni ispuniti. Također, detaljna izrada plana ostvarivanja cilja ima značajan doprinos njegovoj realizaciji. Dobro promislite o svom planu učenja za veljaču. Koje su ocjene dostižne i koliko je ispita rješivo s onoliko vremena koliko ste voljni uložiti u učenje? Što prije odgovorite na ova pitanja, tj. postavite si ciljeve, to je veća šansa vašeg zadovoljstva s kojim ćete ući u sljedeći semestar. 

Komentari na članak

Vezani članci

Traženje posla

Male mudrosti

Savjeti za olakšavanje mukotrpne potrage za poslom

Neovisno o tome tražiš li posao već mjesecima ili si tek krenuo u potragu, donosimo ti savjete koji će ovaj proces učiniti bezbolnijim.

Dobrodošli u realnost

Tajana Šeremet

Prava realnost u Muzeju realnosti

Mislila sam da ću ostati zgrožena realnošću koju sam došla vidjeti, a na kraju ostanem najviše zgađena ovom realnošću oko mene.

Grundig 2

Luka Basa

Valentinovo, ispitni rokovi i Grundig televizor

Znate, dani mogu biti grozni. Pogotovo ako vani bez prestanka pada kiša, a jedina stvar koju moraš raditi je učiti i učiti i učiti dok ne crkneš.

Čaj

Šalica zdravlja

Čaj – prirodni napitak koji poboljšava koncentraciju i kreativnost

Hladni su zimski dani izvrsni za tople čajeve koji će vas ugrijati, a još kada vam kažemo da ćete pomoću njih poboljšati koncentraciju i bolje učiti za nadolazeće ispite, ovi zdravi napitci postat će vam omiljeni izbor u stresnim situacijama.

Živi svoj san

Mentalno zdravlje

Naučite kako promijeniti svoj stav i ostvariti svoje snove

Ponekad smo upravo mi sami najveća zapreka ostvarivanju vlastitih snova. Naši će vam savjeti pomoći promijeniti vaš način razmišljanja kako bi vam put do ostvarenja ciljeva bio lakši i uspješniji.