Ispod/iznad očekivanja

Važno je postaviti realistične ciljeve – posebice u vrijeme ispita

bilješke

Kako ishod našeg učenja ne bi bio suprotan našim očekivanjima, postavimo si realistične ciljeve te krenimo ka njihovu ostvarivanju. Tko zna, možda ih na kraju i nadmašimo.

Mnogima je vrijeme provedeno sanjareći o posljedicama uspješno ostvarenih ciljeva puno ugodnije od samog rada za ispunjenje tih ciljeva. Kako se ne bismo izgubili u maštanju o tome što sve može biti, vrijedi postaviti ciljeve koji su unutar dohvata naše volje i naših sposobnosti. 

Važnost donošenja ciljeva za koje znamo da ih možemo ostvariti posebno je važna za vrijeme ispitnih rokova. Česta je pojava da se opteretimo s previše ispita za koje znamo da se ne možemo pripremiti na vrijeme s našim radnim navikama, ali nas mozak prevari idejom da dokle god postoji sutra, postoji nade. Nažalost, ovaj trik nam se razotkri tek kada nas to sutra uhvati nepripremljene. Na kraju, od potencijalnog ostvarenja mnogobrojnih ciljeva koje smo si zadali, odnosno uspješnog rješavanja svih ispita, dogodilo se upravo suprotno.

Kako bi se ta strahota izbjegla, treba uskladiti ciljeve s okolnostima pod kojima će se oni ispuniti. Također, detaljna izrada plana ostvarivanja cilja ima značajan doprinos njegovoj realizaciji. Dobro promislite o svom planu učenja za veljaču. Koje su ocjene dostižne i koliko je ispita rješivo s onoliko vremena koliko ste voljni uložiti u učenje? Što prije odgovorite na ova pitanja, tj. postavite si ciljeve, to je veća šansa vašeg zadovoljstva s kojim ćete ući u sljedeći semestar. 

Komentari na članak

Vezani članci

Kviz: Što bi radije?

Teški odabiri

KVIZ: Koji ti je ispitni scenarij draži?

Ispitni su rokovi sami po sebi teški, ali sigurno ne koliko odabir između ovih scenarija koje ti donosimo. Riješi, stoga, naš kviz i saznaj kako tvoji kolege razmišljaju.

Zakon

Ispitni rokovi

Profesori Filozofskoga fakulteta ne poštuju Pravilnik o studiranju, a studenti iz straha šute

Studenti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu već duže vrijeme imaju problema s nepoštivanjem razdoblja od osam dana između dva ispitna roka kod većine kolegija. Ne žele se ni žaliti jer strahuju od ukidanja trećeg roka koji se, prema Pravilniku, preferira.

To-do lista

SMART metoda

Savjeti za postavljanje ostvarivih ciljeva

Jesi li i ti jedan od onih ljudi koji naprave beskrajne „to do” liste i provedu dane maštajući o svojoj budućoj karijeri, no zapravo čine vrlo malo kako bi do iste te karijere došli? SMART metoda možda je idealno rješenje za tebe.

Učenje

Male mudrosti

Preživjeti rokove i uživati u ljetnim radostima

Kao studentu, nikada ti neće faliti zanimacije. Pred vratima je vrijeme kada ćeš se morati više posvetiti obavezama i ispitima, ali zato te čeka puno zabave i druženja u vrelim danima.

Čovjek u stresu

Predavanje u Školi „Andrija Štampar”

Naučite kako se obraniti od sve češćeg „burnout“ sindroma

Natali Goldberg rekla je da je stres stanje gluposti koje vjeruje da je sve u hitnosti, a ništa nije tako važno da bi bilo hitno. Dođite na informativno predavanje i zaštitite svoje zdravlje.