Aktivnosti za mlade

Uloga centara za mlade u Hrvatskoj i inozemstvu

Projekt, laptop

Predavanja, radionice, izložbe, tematska druženja – tek su mali dio aktivnosti koje se organiziraju u sklopu rada centara za mlade diljem zemlje, ali i u inozemstvu. Donosimo podatke o tome što sve neki od njih pružaju mladima.

Centri za mlade diljem Hrvatske, ali inozemstvu mladima nude brojne besplatne aktivnosti – mnoštvo edukacija, savjetovanja i predavanja. U cilju im je, najčešće, povećati socijalnu uključenost mladih. Koji su to centri i na koji način to misle ostvariti?

Info-zona je u listopadu 2018. organizirala panel-diskusiju na tu temu, na kojoj su gostovali predstavnici pet hrvatskih centara za mlade. Prezentirali su svoja iskustva, druge zainteresirane sudionike upoznali s uslugama i programima te predstavljali različite modele upravljanja o čemu su, također, razmijenjena mišljenja. Aktivnosti predstavljenih centara za mlade pretežito su izložbe, nastupi, edukacije, predavanja, tematska druženja i savjetovališta. 

Centar za mlade Dubrovnik

Centar u Dubrovniku nudi savjetovalište za mlade, kreativne radionice među kojima je i Strip-grupa, Subotu za učenje, druženja mladih znanstvenika i filmske radionice. Surađuju i s mnogim drugim udrugama i institucijama.

Centar za mlade Grabnik [Karlovac]

Program obuhvaća informativni centar za mlade, klub za mlade i volonterski centar. Također, uključena je suradnja s drugim udrugama, ustanovama i institucijama koje dio svojih aktivnosti realiziraju u Centru. Aktivnosti obuhvaćaju neformalno obrazovanje (različite edukativne radionice), aktivno sudjelovanje mladih i razvoj volonterstva, aktivnosti usmjerene prevenciji neprimjerenih oblika ponašanja, organizaciju slobodnog vremena mladih, razvoj nezavisne kulture mladih, organizaciju inicijativa mladih i dr. 

Centar za mlade Bunker [Samobor]

DOPI pristup – Dođi Predloži Izvedi; mladi sami predlažu program pa zajedno s POU-om rade na realizaciji. Naglasak je na zabavnim programima, a u suradnji s udrugama realiziraju se i individualna psihološka savjetovanja. Mladi su predložili program/sadržaj te su prepoznali potrebu za zabavnim sadržajima i mogućnosti neformalnog druženja, potrebu prostora za učenje i za sastanke, potrebu postojanja kafića, infocentra i izložbenog programa. 

Centar za mlade grada Zagrebu 

Njegov program čine tri glavna segmenta:

  • klub za mlade (sekcije koje vode mladi – Aktivno sudjelovanje mladih)
  • info centar za mlade (informiranje i savjetovanje mladih – Rad s mladima)
  • radionice različitih tema (edukativne, kreativne i sportske – Neformalno obrazovanje).

Centar za mlade Zaprešić

Program se nadopunjuje s Volonterskim centrom za mlade. Usmjeren je na informiranje, prevenciju rizičnog ponašanja i volontiranje, a podrazumijeva suradnju s drugim udrugama i institucijama.

Centar za mlade Split

Realizacija ovoga projekta na području grada Splita u nastajanju je od 2006. godine kada je donesen prvi strateški dokument grada Splita za poboljšanje kvalitete života mladih. Nastoji se realizirati ideja o multifunkcionalnom centru za mlade te provesti organizirano informiranje mladih, osigurati veći broj prostorija za kvalitetno provođenje slobodnoga vremena mladih, samoorganiziranje, neformalnu edukaciju, socijalizaciju te poticanje na aktivno sudjelovanje u društvu.

Ekološki centar Radulovački [Srbija]

Centar nudi širok izbor usluga: smještaj, opremljenu dvoranu za seminare, organizaciju prehrane, organizaciju izleta i team buildinga, vožnju katamaranom po Dunavu, veslanje u kanuima, vožnju bicikla, turističko vođenje, usluge pomoći u organiziranju, održavanje trening-seminara koji imaju teme iz sljedećih područja: Zaštita životne sredine i Klimatske promjene, Rad s mladima, Turizam i dr.

Centar za mlade Brežice [Slovenija]

U ovom trenutku broji 22 zaposlenika koji provode aktivnosti poput neformalnih edukacija, kulturnih događaja, događanja u multimedijalnom centru, informiranja i savjetovanja, dječjih programa, međunarodnih programa te informiranja turista. Potiču medijsku produkciju mladih, poduzetništvo te aktivnosti vezane za turizam.

Centro Eurolatinoamericano de Juventud [Španjolska]

U realizaciji aktivnosti Centar za mlade surađuje s udrugama za mlade i međunarodnim organizacijama. Glavne aktivnosti su edukacije te rasprave i razmjene iskustava udruga i mladih iz Španjolske, Europe i Iberoamerika. 

Villa Elba [Finska] 

Centar za mlade realizira mnogo projekata vezanih uz mobilnost i zapošljavanje. Oko 70% programa Centra odvija se u prostoru Centra i čine ga međunarodni projekti – kampovi, avanturističke i ekološke grupe, programi te socijalni rad s mladima. Ostalih 30% programa sastoji se od usluga koje se naplaćuju po tržišnoj cijeni: organiziranje vlastitih sastanaka i seminara, organiziranje proslava te organiziranje team buildinga za radnike.

Killarney Youth centre [Irska]

U Centru postoji kafić za mlade te programi prevencije kriminaliteta, prevencije ovisnosti, informiranje mladih, mentorstva... 

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatska stvara, predstavljanje projekta

STEMI i Udruga Programerko poručuju mladima

„Ako želite istraživati i stvarati u Hrvatskoj, niste sami!“

U petak, 26. siječnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva za sve zainteresirane održat će se predstavljanje projekta Hrvatska stvara, kojim se kod mladih suzbija strah od izazova i inovacija. Posjetitelje očekuju i zanimljive priče o razvoju tehnoloških tvrtki te razgledavanje tehnoloških izuma mladih hrvatskih stvaratelja.

Klub za mlade Zagreb

Klub za mlade Zagreb

Prijavite se na besplatne radionice

U Klubu za mlade Zagreb održavaju se besplatne radionice raznih tematika. Saznajte kako napisati životopis i motivacijsko pismo, uključite se na dramske radionice, saznajte ponešto i o legalizaciji marihuane. Prijave su u tijeku za sve radionice.

Knjizevni susret

Književni susret sa Silvijom Šesto

„Da nisam pisac, bila bih kriminalac“

Osječke su studentice organizirale književni susret Silvije Šesto s učenicima Osnovne škole Franje Krežme. Autorica se dotaknula problematike mladih ljudi i utjecaja koji mediji i tehnologija imaju na njih, politike te načina na koji ona promovira svoje knjige.

Antonov

Krešo Celić

Mladi u ekonomskom progonstvu: uzalud nam trud svirači

Šizofrenost naše društvene situacije svakim danom postaje sve očitija, diskrepancija između onih koji jesu i onih koji nisu (uspješni, poduzetni, optimistični, zadovoljni ili tobože ostvareni) svodi se na puku činjenicu iznosa novca na računu.

Ljeto, kampiranje plaža

Upoznajte i razvijte svoje talente

Otvorene su prijave za ljetni kamp za mlade na otoku Braču – Dračeva luka 2019.

Prijavite se na ovaj zanimljiv ljetni kamp koji želi pomoći mladima spoznati i razviti njihovu jedinstvenu darovitost.