Duhovni program

U nekoliko gradova održavaju se posebne mise za studente i mlade; provjerili smo u kojima i kada

FOTO

Mise za mlade održavaju se u nekoliko hrvatskih gradova, a sve su pokrenute istim motivom: mladima pružiti duhovni sadržaj prilagođen njihovim temama i potrebama uz neizostavno druženje. Provjerili smo koji su to gradovi, koji termini i tko stoji u organizaciji ovih događaja.

Velik broj studenata svoje aktivno mjesto za vrijeme studentskih dana pronalazi u okviru zavičajnih klubova ili udruga. Nemali broj njih također se uključuje i u crkvene aktivnosti pri čemu veliku ulogu igraju posebne studentske aktivnosti u okviru studentskog pastorala grada u kojemu se nalaze.

U nekoliko hrvatskih gradova održavaju se posebne mise za mlade, koje se svojim temama dotiču onoga što je mladima, prije svega studentima, važno i na što aktivno traže odgovore. Također, prilika je to za upoznavanje i druženje s novim ljudima i sklapanje prijateljstava, s obzirom na to da se nakon misa organiziraju druženja uz čaj ili kavu. Stoga smo provjerili točne lokacije i vrijeme njihova održavanja.

Misa mladih u Zagrebu na rasporedu je svakog petka u 20:30 u Bazilici Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici. Na navedenoj se okupi oko 500 mladih, a vrlo je česta tema: Da se ljubav dogodi. Nakon mise slijedi klanjanje, a potom počinje druženje u velikoj prostoji SKAC-a, Studentskog katoličkog centra koji je i organizator događaja. 

FOTO: SKAC Palma/Facebook

U Omišu su mise za mlade pokrenute u prosincu prošle godine Kao mali grad podijeljen je na dvije župe, a mladi koji su u samoj organizaciji tvrde da se zbog poticanja većeg zajedništva misa jednom održava u jednoj, a potom u drugoj župi, uz veliku potporu župnika. Trenutno je to otprilike jednom mjesečno, s početkom u 20 h. Nakon svake mise je i druženje, a odaziv je svaki put sve veći. Najavu događaja možete pratiti na njihovim društvenim mrežama

FOTO: Misa Mladih Omiš/Facebook

Splitska misa mladih također je svakim petkom u 20:30, kao i zagrebačka, u crkvi Gospe od Zdravlja. Organizator je SKAC Split, a na svakoj objavi najave događaja ističu kako im se svi zainteresirani za aktivniji angažman na misi mogu javiti porukom i tako dati svoj osobni doprinos. 
 
FOTO: SKAC Split/Facebook
 
I u Rijeci su nedavno počeli s organizacijom misa mladih i prigodnih kateheza koje slijede nakon njih. Iste se održavaju u Centru za mlade bl. M. Bulešić, svakog četvrtka s početkom u 20 h. Iza organizacije stoji Ured za pastoral mladih s povjerenikom za mlade. Aktivnosti koje se odvijaju u okviru Centra možete pratiti na njihovoj Facebook stranici
 
FOTO: Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije
 
Iza organizacije misa za mlade u Osijeku stoji Duhos – Duhovnost osječkih studenata. Udruga je to koja studentima i mladima nudi cjelovitu kršćansku formaciju kroz razne grupe koje tu djeluju: karitativno-kreativni tim, Duhos band, medijski tim i liturgijski tim. Svaki utorak u 20 sati u crkvi sv. Ćirila i Metoda (ul. Martina Divalta 71) organiziraju se kateheze s raznim temama, a zadnji utorak u mjesecu rezerviran je za misu za mlade, koja se održava u istom terminu, u 20 h. 

No, to nije jedina misa za mlade u Osijeku, s obzirom na to da udruga SKAC Osijek organizira Misu mladih svaku subotu u 20:30 u svetištu Srca Isusova na adresi Stepinčeva 27. SKAC u Osijeku organizira i niz drugih aktivnosti, a vrijedi spomenuti kako svaku subotu na misi prikupljaju priloge za neku od humanitarnih nakana. 

FOTO: SKAC Osijek/Facebook

Mise za mlade u Pazinu pokrenute su na inicijativu upravo mladih, dok su franjevci iz Samostana Marijina pohođenja, u kojima se održavaju, željeli biti na raspolaganju i ponuditi im sadržaj koji im je potreban. Održavaju se jednom mjesečno, a uvijek prethodi najava na društvenim mrežama. Uz misu postoji niz sadržaja, a iz Samostana tvrde da uvijek budu dobre reakcije na svjedočanstva drugih mladih, koji su spremni ispričati svoj životni put. 

FOTO: Franjevački samostan Marijina Pohođenja Pazin
 
U Dubrovniku se već nešto više od dvije godine održavaju mise za mlade, u organizaciji Udruge mladih Svetog Mihajla. Na rasporedu su svakog četvrtka u 20 h, u znamenitoj dubrovačkoj crkvi svetog Vlaha. Svakog tjedna okupljaju sve veći broj mladih Dubrovčana, a povodom Valentinova misa je imala posebnu tematiku – Da se ljubav dogodi. Događaje možete pratiti na društvenim mrežama
 
FOTO: Udruga mladih svetog Mihajla/Facebook
 
Mladi u Hrvatskoj posljednjih godina imaju sve više mjesta na kojima mogu pronaći kvalitetne i njima prilagođene duhovne sadržaje od čega se mogu izdvojiti mise za mlade. Zasigurno će kroz godine koje slijede ova lista biti popunjena još kojim gradom u kojem će se mladi u okviru studentskih katoličkih udruga organizirati i kreirati sadržaje koje njih zanimaju, a potom i velik broj njihovih vršnjaka i sugrađana. 

Komentari na članak

Vezani članci

Obitelj Višić

Intervju s Filipom Višićem

„Hrvatska je država koja nikako ne potiče mlade i ne pomaže obiteljima”

Detaljni proces izgradnje kuće u svojem blogu „Moja kuća" opisuje Filip Višić koji se zajedno sa svojom obitelji odlučio na ostanak u Hrvatskoj. Na njegovom blogu pronaći ćete potrebne informacije, savjete, ali i probleme na koje ćete naići ako odlučite svoju kuću izgraditi unutar granica Lijepe naše, što je u intervjuu i obrazložio.

Predstavljanje projekta 1

„Hrvatska stvara“

Pred mnogobrojnim mladima na FER-u započela velika hrvatska stvaralačka priča; visoki dužnosnici pružili potporu projektu

Tvrka STEMI i Udruga Programerko na zagrebačkom su FER-u predstavili projekt „Hrvatska stvara“. Osnivanju Code Clubova diljem države, koje isti uključuje, svoju su potporu dali ministar Pavić, veleposlanik Dalgleish, državni tajnik Antičić i brojni drugi, a svoje su izume izložili mnogi hrvatski stvaratelji.

Znanstveni kutak

Klub mladih Split

3. izdanje Znanstvenog kutka na temu "Kako organizirati Festival znanosti"

Tema 3. izdanja Znanstvenog kuta je „Na valovima svjetlosti u budućnost ili Kako organizirati Festival znanosti?“

LEAP Summit

Najveći međunarodni događaj za mlade

Mnoštvo motivacijskih poruka prvog dana LEAP Summita

Zanimljive su se poruke mogle čuti na konferenciji za medije, ali i na središnjoj pozornici gdje su govorila četiri prva (pozvana) predavača!

SHKM Vukovar 2017.

SHKM Vukovar 2017.

FOTO i VIDEO: 25 000 mladih hodočasnika nade ispunilo Slavoniju radošću

U gradu heroju održao se jubilarni deseti Susret hrvatske katoličke mladeži na kojem su brojni mladi pokazali radost, ljubav, vjeru i nadu u Gospodina.