Duhovni program

U nekoliko gradova održavaju se posebne mise za studente i mlade; provjerili smo u kojima i kada

FOTO

Mise za mlade održavaju se u nekoliko hrvatskih gradova, a sve su pokrenute istim motivom: mladima pružiti duhovni sadržaj prilagođen njihovim temama i potrebama uz neizostavno druženje. Provjerili smo koji su to gradovi, koji termini i tko stoji u organizaciji ovih događaja.

Velik broj studenata svoje aktivno mjesto za vrijeme studentskih dana pronalazi u okviru zavičajnih klubova ili udruga. Nemali broj njih također se uključuje i u crkvene aktivnosti pri čemu veliku ulogu igraju posebne studentske aktivnosti u okviru studentskog pastorala grada u kojemu se nalaze.

U nekoliko hrvatskih gradova održavaju se posebne mise za mlade, koje se svojim temama dotiču onoga što je mladima, prije svega studentima, važno i na što aktivno traže odgovore. Također, prilika je to za upoznavanje i druženje s novim ljudima i sklapanje prijateljstava, s obzirom na to da se nakon misa organiziraju druženja uz čaj ili kavu. Stoga smo provjerili točne lokacije i vrijeme njihova održavanja.

Misa mladih u Zagrebu na rasporedu je svakog petka u 20:30 u Bazilici Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici. Na navedenoj se okupi oko 500 mladih, a vrlo je česta tema: Da se ljubav dogodi. Nakon mise slijedi klanjanje, a potom počinje druženje u velikoj prostoji SKAC-a, Studentskog katoličkog centra koji je i organizator događaja. 

FOTO: SKAC Palma/Facebook

U Omišu su mise za mlade pokrenute u prosincu prošle godine Kao mali grad podijeljen je na dvije župe, a mladi koji su u samoj organizaciji tvrde da se zbog poticanja većeg zajedništva misa jednom održava u jednoj, a potom u drugoj župi, uz veliku potporu župnika. Trenutno je to otprilike jednom mjesečno, s početkom u 20 h. Nakon svake mise je i druženje, a odaziv je svaki put sve veći. Najavu događaja možete pratiti na njihovim društvenim mrežama

FOTO: Misa Mladih Omiš/Facebook

Splitska misa mladih također je svakim petkom u 20:30, kao i zagrebačka, u crkvi Gospe od Zdravlja. Organizator je SKAC Split, a na svakoj objavi najave događaja ističu kako im se svi zainteresirani za aktivniji angažman na misi mogu javiti porukom i tako dati svoj osobni doprinos. 
 
FOTO: SKAC Split/Facebook
 
I u Rijeci su nedavno počeli s organizacijom misa mladih i prigodnih kateheza koje slijede nakon njih. Iste se održavaju u Centru za mlade bl. M. Bulešić, svakog četvrtka s početkom u 20 h. Iza organizacije stoji Ured za pastoral mladih s povjerenikom za mlade. Aktivnosti koje se odvijaju u okviru Centra možete pratiti na njihovoj Facebook stranici
 
FOTO: Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije
 
Iza organizacije misa za mlade u Osijeku stoji Duhos – Duhovnost osječkih studenata. Udruga je to koja studentima i mladima nudi cjelovitu kršćansku formaciju kroz razne grupe koje tu djeluju: karitativno-kreativni tim, Duhos band, medijski tim i liturgijski tim. Svaki utorak u 20 sati u crkvi sv. Ćirila i Metoda (ul. Martina Divalta 71) organiziraju se kateheze s raznim temama, a zadnji utorak u mjesecu rezerviran je za misu za mlade, koja se održava u istom terminu, u 20 h. 

No, to nije jedina misa za mlade u Osijeku, s obzirom na to da udruga SKAC Osijek organizira Misu mladih svaku subotu u 20:30 u svetištu Srca Isusova na adresi Stepinčeva 27. SKAC u Osijeku organizira i niz drugih aktivnosti, a vrijedi spomenuti kako svaku subotu na misi prikupljaju priloge za neku od humanitarnih nakana. 

FOTO: SKAC Osijek/Facebook

Mise za mlade u Pazinu pokrenute su na inicijativu upravo mladih, dok su franjevci iz Samostana Marijina pohođenja, u kojima se održavaju, željeli biti na raspolaganju i ponuditi im sadržaj koji im je potreban. Održavaju se jednom mjesečno, a uvijek prethodi najava na društvenim mrežama. Uz misu postoji niz sadržaja, a iz Samostana tvrde da uvijek budu dobre reakcije na svjedočanstva drugih mladih, koji su spremni ispričati svoj životni put. 

FOTO: Franjevački samostan Marijina Pohođenja Pazin
 
U Dubrovniku se već nešto više od dvije godine održavaju mise za mlade, u organizaciji Udruge mladih Svetog Mihajla. Na rasporedu su svakog četvrtka u 20 h, u znamenitoj dubrovačkoj crkvi svetog Vlaha. Svakog tjedna okupljaju sve veći broj mladih Dubrovčana, a povodom Valentinova misa je imala posebnu tematiku – Da se ljubav dogodi. Događaje možete pratiti na društvenim mrežama
 
FOTO: Udruga mladih svetog Mihajla/Facebook
 
Mladi u Hrvatskoj posljednjih godina imaju sve više mjesta na kojima mogu pronaći kvalitetne i njima prilagođene duhovne sadržaje od čega se mogu izdvojiti mise za mlade. Zasigurno će kroz godine koje slijede ova lista biti popunjena još kojim gradom u kojem će se mladi u okviru studentskih katoličkih udruga organizirati i kreirati sadržaje koje njih zanimaju, a potom i velik broj njihovih vršnjaka i sugrađana. 

Komentari na članak

Vezani članci

Građanski inkubator

Ciklus edukacija

Započinje Građanski inkubator; prvi je posvećen mladima i aktivnom građanstvu

– Prva radionica sudionike će upoznati s radom udruga za mlade, ulogama vijeća učenika i savjeta mladih te osnovnim pojmovima vezanim uz odgoj za demokratsko građanstvo. – objašnjava Petar Kelvišer.

email naslovna

Uspješniji život uz uspješno sastavljene poruke

„Networking“ i povezivanje e-mailom otvaraju mnoga vrata

Pisanje elektroničkih poruka može vam olakšati traženje posla, ali i stjecanje veza s ozbiljnim, poslovnim ljudima koji vam mogu biti od velike pomoći u karijeri.

Udruga Balkanac u Beogradu

Udruga "Balkanac" protiv mržnje i netrpeljivosti među mladima u regiji

"Granica ne smije biti prepreka za sklapanje novih prijateljstava"

Udruga "Balkanac" okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zajedno žele promijeniti negativne stavove mladih i izgraditi društvo koje nije zatrovano mržnjom.

Kosic

Denis Mahmutović

Popovi su pali na tjeme

Zamislite samo da je Facebook postojao u vrijeme pape Urbana II. Da je, umjesto nadahnutog govora kojim je pozvao na čišćenje Svete zemlje od nevjernika, Urban objavio status na fejsu: – Ko je za to da očistimo Svetu zemlju od nevjernika?! #yolo #isus #nevjernicisusranje #instakrižari.

Europski projekt „Izgradi svoju budućnost"

Europski projekt „Izgradi svoju budućnost"

Sudjelujte u besplatnom programu poduzetništva za mlade

U Zagrebu se provodi europski projekt osnaživanja mladih za poduzetništvo u kojem mogu sudjelovati mladi između 18 i 29 godina.