Iskustvo jedne studentice

Sve čari života u studentskom domu

Ugovor za cimere

Najvažnija stvar proizašla iz mog petogodišnjeg iskustva jesu nova prijateljstva. Osobe koje nedavno niste ni poznavali odjednom postaju vaša obitelj, rame za plakanje te pomalo shvaćate da ste pronašli prijatelje za cijeli život.

Svaki student koji odluči studirati izvan svog grada ima dvije opcije koje se tiču smještaja: najam stana ili studentski dom. S obzirom na to da je studentski dom još uvijek puno jeftiniji i isplativiji od najma stana, to je najčešće prvi izbor svakog studenta.

Moj život u studentskom domu označio je početak studentskog života općenito. Očekivanja su bila različita, a osjećaji pomiješani. Napuštanje obiteljskog doma, koji podrazumijeva i vlastitu sobu, udobnost i sigurnost u usporedbi s puno manjom sobom koju ću dijeliti s još jednom osobom. Soba u studentskom domu, što sam kasnije shvatila, ima višestruke funkcije; ona je kuhinja, dnevni boravak, učionica i klub u jednom. Prilično ambiciozno za prostor od 10 kvadratnih metara.

Strpljenje, strpljenje, strpljenje

Petogodišnji život u domu naučio me mnogim stvarima, a najvažnija je svakako strpljenje. Kao što sam navela, studentska soba se po potrebi pretvara u različite varijante prostora i to za dvije osobe. Primjerice, cimer/ica mora učiti, ali ti si već naučio ili su ti prošli kolokviji te baš želiš dovesti društvo u sobu. Naravno, slaganjem ljestvice prioriteta zaključuješ da cimer/ica ima pravo učiti u svojoj sobi, a ti ćeš pronaći drugo mjesto za zabavu. Nema problema, uostalom, takav je bio dogovor na početku godine kad ste se usuglasili oko temeljnih pravila.

Međutim, sljedeći mjesec situacija je obrnuta. Ti moraš učiti, a cimer/ica želi proslaviti kraj ispitnih rokova. Ovaj put se dogovor ne poštuje, a tvoj sustanar te silom prilika želi istjerati iz sobe. Pitaš se u čemu je problem, pravila su savršeno jasna, sobu zauzima osoba koja uči. Tu dolazimo do strpljenja. Duboko udahni i pokušaj objasniti cimeru/ici kako ste se nedavno našli u istoj situaciji i da si ti potražio/la drugo mjesto za zabavu. Normalnoj osobi to će biti sasvim dovoljno i priznat će pogrešku. Ipak, nisu svi cimeri/ce tako tolerantni i susretljivi i učinit će sve što je potrebno kako bi istjerali vodu na svoj mlin. U ovom slučaju najbolje je potražiti pomoć upravitelja doma i objasniti mu situaciju.

„Kreativni nered“ ne postoji

Druga stvar koju ćete usavršiti životom u studentskom domu jest urednost. Naime, u prostoru od 10-ak kvadratnih metara i knjiga koja nije na svom mjestu pravi nered. To ne znači da ćete pet puta dnevno mahnito slagati knjige, markere i brisati prašinu. Uredna soba podrazumijeva da svaka stvar, koliko je to moguće, ima svoje mjesto. Knjiga na policama ili u ladicama, kemijske i markeri u nekim zgodnim šalicama, odjeća u ormaru (nikako na podu, stolici, razbacana po krevetu).

Isto tako, bitno je uzeti metlu u ruke nekoliko puta tjedno. Najbolje je dogovoriti se s cimerom/icom tko će počistiti koji dan kako bi soba bila uredna, bez prašine i sumnjivih kukaca koji ulijeću kroz prozor. Ako živiš s osobom kojoj je krpa strani pojam, kao i u prethodnom slučaju, potraži pomoć teta čistačica, koje će i same uvidjeti problem kad dođu u sanitarnu inspekciju.

Svatko treba vrijeme za sebe

Dolazimo do poštivanja tuđe privatnosti. Logično je da u malom prostoru možemo zaboraviti na privatnost koju smo uživali kod kuće. Ipak, svakoj osobi s vremena na vrijeme potrebno je malo prostora i vremena samo za sebe.

Ako primijetiš da si u posljednjih 10 dana u sobi 24 sata dnevno, malo izađi, prošetaj, dogovori kavu s prijateljima. Isto se očekuje i od tvog sustanara, a ako je u posljednje vrijeme postao dio inventara u sobi, slobodno ga upozori i ukaži mu na svoje postupke kojima si mu odlučio/la ustupiti malo privatnosti.

Soba je namijenjena za dvije osobe

Vezano uz privatnost, velik broj studenata često dovodi cure/dečke u sobu. Njima nije mjesto u sobi dok je cimer/ica ondje, osim ako ste odlični prijatelji ili ekipa koja se otprije poznaje. Čak i ako vam se čini kako sve super funkcionira, cimeru/ici će u određenom trenutku biti dosta treće osobe u sobi. 

Navedene stvari su nužne kako bi dvije osobe mogle funkcionirati u malom prostoru, ali nikako ne smijem izostaviti stvari koje život u studentskom domu čine neponovljivim: cjelonoćno učenje/kukanje, zajedničko ispijanje kave i gledanje filmova, zaljubljenost, izlasci. Najvažnija stvar proizašla iz mog petogodišnjeg iskustva jesu nova prijateljstva. Osobe koje nedavno niste ni poznavali odjednom postaju vaša obitelj, rame za plakanje te pomalo shvaćate da ste pronašli prijatelje za cijeli život.

Moja avantura u domu uskoro završava, a svim studentima koji imaju priliku svakako bih preporučila život u studentskom domu. Vjerujte, takvo iskustvo vam omogućuje da spoznate svoje osobine za koje ranije niste mogli ni pretpostaviti da ih imate.

Komentari na članak

Vezani članci

Novi paviljoni na Savi

Studentski centar Zagreb

Studentski domovi dobivaju nove stanare, spuštene bodovne granice za smještaj

Studenti, koji će se u dom useliti nakon ovog spuštanja granice, nemaju pravo na rezervaciju sobe te će se morati zadovoljiti nekim od preostalih praznih mjesta u studentskim domovima.

balancedbabe.com

Web-stranica za kreiranje osobnijeg teksta

Kreirajte vlastiti font

Novost među fontovima stranica je myscriptfont.com koja omogućava izradu vlastitog fonta na vrlo jednostavan način, a time pridonosi osobnijoj noti teksta.

žena s krpom

Ispitni rokovi

Zabavne alternative učenju

Rokovi su, morate učiti, a ne da vam se? Vrijeme možete iskoristiti i na drugačiji način, a mi vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga.

https://www.flickr.com/photos/matt_gibson/3281131319

Pobijedi prokrastinaciju

Sitnim koracima do velike produktivnosti

Potrebno je samo malo samodiscipline, organizacije i koncentracije kako biste povećali produktivnost i imali više vremena za sve što volite raditi.

Studenti uživaju

Studentske mudrosti

20 stvari koje nas je faks naučio

Čemu nas je faks naučio? Jesmo li zapamtili koju definiciju ili napokon naučili numerirati stranice za seminar? Pročitajte istinu koja je jasna kao dan svakom studentu!