Pronalazite li se?

Sve čari studentskog života u drugom gradu

Kolodvor

Premda jako voliš slobodu koju si stekao odlaskom na studij u drugi grad, jedva čekaš posjetiti svoj dom. Od sada više ne moraš čekati blagdane kako bi to učinio.

Nakon završetka srednje škole cijelo si ljeto odbrojavao dane do te daleke jeseni. Odlazak na fakultet značio je početak tvog novog života kao odgovorne i samostalne mlade osobe. A onda si došao u nepoznat, velik grad. Potpuno drugačiji od sredine iz koje dolaziš. I to te oduševilo! Istina, prvih nekoliko dana povlačio si za rukav prolaznike kako bi shvatio gdje se nalaziš, no to je samo dio čari (i adrenalina) kojih je tvom malom rodnom mjestu nedostajalo. Menza? Najbolji izum ikad! Možeš se najesti za 10 kuna, a poslije ne trebaš prati cijelu planinu posuđa kao kod kuće. Tko još treba maminu kuhinju? Nitko te ne pita kamo ideš, zašto ideš, kad se vraćaš. Obožavaš svoje nove prijatelje, savršenu malu sobu u domu, novostečenu slobodu, jednom riječju – sve!

No, kada su leptirići uzbuđenja u trbuhu utihnuli, počeo si na stvari gledati malo realnije. Studentska soba za koju si mislio kako je mala, ali udobna, postaje pretijesna, a onaj super kul cimer počeo te živcirati svojim prohtjevima. Shvatio si da su jela u menzi ista svaki tjedan pa vrlo brzo pohani odrezak više ne možeš ni pogledati, kamoli prožvakati. I onda te uhvati nostalgija. Razmišljaš o maminoj domaćoj kuhinji, starom društvu, svojoj sobi u kojoj ne moraš gasiti svjetlo kad ti Darko to kaže i o udobnom krevetu za koji znaš da si mu ti prvi i jedini vlasnik. Kupaonici u kojoj imaš potpunu privatnost i ne dijeliš je ni s kim, osim ako se ne zaboraviš zaključati pa ti mlađi brat upadne bez najave. Nedostaju ti prijatelji koje nisi vidio mjesecima, djevojka/dečko s kojima poruke jednostavno nisu dovoljne, nedostaje ti čak i sitno roditeljsko kvocanje. Maštaš o povratku kući.

Volio bi češće odlaziti doma, no trošak studentskog života ne dopušta ti razbacivanje novcima, stoga kući odlaziš samo za blagdane i eventualno produženi vikend. Srećom, od sada ne moraš čekati blagdane kako bi se vratio doma jer uz HŽ putnički prijevoz putuješ povoljno tijekom cijele godine

Uz Indeks vrijedi više ostvaruješ brojne pogodnosti i posve je nevažno imaš li status redovnog ili izvanrednog studenta. Ponesi indeks ovjeren za tekući semestar, potvrdu fakulteta ili iksicu te izradi studentsku iskaznicu na blagajni željezničkog kolodvora. Njena cijena iznosi 50 kuna, a zauzvrat cijelu godinu ostvaruješ 50 posto popusta na neograničen broj jednosmjernih i povratnih putovanja.

Nazovi mamu i reci joj da spremi tvoje omiljeno jelo, dolaziš za vikend!

Komentari na članak

Vezani članci

Putovanje

Putovanje, fotografija i uživanje

Ljubiteljima putovanja i Instagrama nudi se posao iz snova

Putoholičari i ljubitelji društvenih mreža konačno su došli na svoje.

tp12

Kreni na put!

Tko kaže da je skupo putovati?

Putovanja su ono o čemu ćemo uvijek pričati, to je ono što nas hrani i što uvijek planiramo i planiramo i planiramo... ali nikad se nema novaca. Što ako vam kažemo da novci nisu problem? Biste li tada krenuli na put?

Alimenta

Prilika koja se ne propušta

Studijsko putovanje u Budimpeštu: Prijavite se do petka!

Studentska udruga Alimenta organizira posjete pravnim fakultetima u regiji. Zahvaljujući pozitivnim reakcijama na adventska putovanja, ovaj semestar stvorena je proljetna inačica. Prijavite se i provedite dva dana u Budimpešti – „Kraljici Dunava“.

Davor Rostuhar

Intervju s Davorom Rostuharom

„Ništa nije savršeno, svijet treba uvijek popravljati“

– Ali, ako me pitaš za moj put i za moje osobno mišljenje, mogu ti reći da Bog kojeg tražim već dugo ne stanuje u crkvama i hramovima, da znanje za kojim vapim, već dugo ne živi u institucijama, da pravda koju zahtijevam, već dugo ne živi na sudovima. Sve to živi svugdje, u svemu, u tebi i u meni. – poručuje Davor Rostuhar.

Panorama 2

Američki Thrillist sastavio listu podcijenjenih mediteranskih graodva

Split među top 6 nerazvikanih turističkih gradova na Mediteranu

Na listi se uz Split nalaze Tarifa, Ajaccio, Chania, Valetta i Majorca.