Živopisni grad s više od 50 000 studenata

Studirati u Grazu: besplatno, puno više praktičnog sadržaja, ali skupi izlasci i pivo

Zgrada faksa

U Grazu smo popričali s Jakovom koji je odlučio odabrati isti za studij. Jedan od najpopularnijih gradova za studiranje u središnjoj Europi broji više od 50 000 studenata. Tako je 2012. godine svaki šesti stanovnik grada bio student!

U Grazu smo popričali s Jakovom koji je odlučio odabrati taj grad za studij. Jedan od najpopularnijih gradova za studiranje u središnjoj Europi broji više od 50 000 studenata. godine 2012. je tako svaki šesti stanovnik grada bio student! 

Uvijek je super sresti „naše“ ljude vani – ovaj put u Grazu ugostio nas je Jakov, pokazao nam je znamenitosti grada i uputio nas gdje se može dobro popiti, pojesti i izaći. Budući da i mi IKEU imamo, dan smo odlučili provesti u šetnji gradom, penjanju na Schloβberg i svladavanje 475 metara uspona stepenicama odakle se vidi cijela panorama grada i Kunsthaus muzej. Energiju smo vratili super sladoledom (koji moraš čekati u redu na ulici, ali definitivno se isplati), i nastavili izlazak u SUb, klub u kojem su gotovo svaku večer svirke punk i hardcore bendova čije koncerte najčešće organizira naš domaćin.

Osim gastro i kulturnih tema, popričali smo i kako je studirati i koliko se studentski život razlikuje od onog u Hrvatskoj.

150 kilometara, a potpuno druga priča

Jakov dolazi iz Varaždina, a studij ekonomije odlučio je upisati na Sveučilištu u Grazu (Karl-Franzens Universität Graz), jednom od najstarijih sveučilišta u Europi i najpopularnijih u Grazu, s čak 32 tisuće studenata! Ako namjeravaš u Grazu upisati studij, možeš birati između spomenutog, Tehničkog sveučilišta, Umjetničkog, Glazbenog i Medicinskog. Upravo je to što ga čini drugim najvećim obrazovnim središtem u Austriji, nakon Beča.

Pogled sa Schloβberga

 
Sama odluka za otići u Austriju bila je laka; Jakov se preselio u stan s dvoje cimera, također iz Varaždina. Pronaći stan nije teško, no spremi se na cijene najma koje su mnogo, mnogo veće nego primjerice one u Zagrebu. Osim toga, prilikom upisa na fakultet, zahtijevat će se da pokažeš svoje znanje njemačkog jezika koje možeš usavršiti, poput Jakova, na tečaju u trajanju od 6 mjeseci.

Ali, super stvar je da je studij gotovo besplatan – studij za državljane EU plaćen je od Austrije i kao student dobivaš sva prava kao i studenti iz Austrije. Ne trebaš vizu, a jedini trošak je za financiranje studentskih udruga i sl., no taj je iznos zanemariv. Zanimljivo, studenti koji dolaze izvan EU država prilikom upisa semestra plaćaju oko 700 eura i moraju ispuniti uvjete za studentsku vizu, ali ako skupe 12 ECTS bodova, iznos im se vraća!

Studiranje je puno drugačije nego kod nas

Na pitanje kako je studirati u Grazu Jakov je spremno odgovorio: „Puno drugačije nego u Hrvatskoj!“. Jedna od najboljih stvari jest da nema obaveznih predmeta ni padanja godine Svaki semestar biraš predmete koji te zanimaju i koje želiš slušati, a na tebi je da ne budeš lijen, nego da skupiš 180 ECTS-a kroz 8 semestara, koliko traje preddiplomski studij (BA).

Predmeti koje biraš (Wahlfächer) mogu biti s bilo kojeg faksa, pa primjerice ako si prespavao satove fizike kao klinac, možeš odabrati taj predmet i konačno utvrditi gradivo. Sva predavanja su otvorena i ne trebaš biti prisutan, ali vježbe su obavezne. Ipak, oni koji se prepuste dužem spavanju, preskakanju predavanja i ispitnih rokova, trebaju imati na umu uvjet da imaš položen neki predmet kako bi mogao polagati daljnje.

Još jedna zanimljivost je da nema usmenih ispita – svi su u pismenom obliku, i to na računalu. Dakle, nema treme niti javnog nastupa i blamiranja pred profesorom i ostatkom ekipe.

Kome se diže kosa na glavi od obaveznih vježbi na faksu, ovdje će promijeniti mišljenje i, vjerujemo, dolaziti s guštom na njih; razlog je puno više praktičnog sadržaja nego što je to praksa u Hrvatskoj. Da marketing predavanje ne bi bilo samo puko bacanje fraza i definicija, upotpunjeno je super i kreativnim zadacima, primjerice da osmisliš neku reklamu.

Za polaganje ispita imaš vremena na bacanje jer su dostupna čak tri ispitna roka: krajem siječnja, u ožujku i svibnju, te u srpnju i rujnu. Spomenimo i da praznici traju cijeli mjesec, odnosno cijelu veljaču.

Zgrada faksa
 
 
Dovoljno slobodnog vremena

Studentski dan svodi se na 1-2 predavanja dnevno što ti daje dovoljno slobodnog vremena za hrpu izvannastavnih aktivnosti koje se nude. Ako recimo želiš podebljati studentski džeparac, dosta je lako naći studentski posao. U Austriji je studentski rad reguliran tako da se ne smije raditi više od 12 sati tjedno.

Ekipa na faksu je, kaže Jakov, odlična. Profesori su susretljivi, vrlo razgovjetno pričaju njemački tako da nije imao problema s komunikacijom. Ako ipak zapneš s njemačkim, profesor će ti rado izići u susret i popričati s tobom ili ti dati ispit na engleskom jeziku.

Atmosfera na faksu je opuštena, pa se tako oko Božića postavlja štand s pivom. Da, pivo na faksu! Svaki početak i kraj semestra „krsti“ se opening ili closing tulumom, a noćni izlasci nastavljaju se u studentskim klubovima i barovima. Ako nekog opere nostalgija za Balkanom, bez brige, svako malo ovdje je neki izvođač s tih prostora. Vidjeli smo nekoliko plakata po gradu - ne možemo pobjeći od Balkana.

Mjesta za izlazak ima na svakom koraku, no ako želiš okrenuti nekoliko runda na šanku - to će te skupo koštati. Cijene pića u klubovima i barovima su (pre)visoke za hrvatski studentski standard. Nema pive ispod 3 eura! No, uvijek postoji alternativa - opskrbiti se cugom i grickalicama u dućanu (cijene hrane su dosta niske, čak i niže nego kod nas) i sjesti s ekipom u park ili napraviti tulum u stanu!

Komentari na članak

Vezani članci

Žena gleda u ocean

Tamara Kordovan

Apsolventska „bucket" lista

Nakon mjesec dana izležavanja i nadoknađivanja svog onog sna koji sam izgubila u protekle tri godine, napokon mi se vratila volja za životom. Doslovno. E, a kad se čovjeku vrati volja za životom, on počne imati ambicije.

Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku

Detalji o dubrovačkom studentskom životu na 5. Smotri

Djelatnosti Sveučilišta u Dubrovniku, smještaj, prehrana i studentski sport u ovom gradu bit će predstavljeni na petoj po redu Smotri.

Hrvoje Ivančić Zaatar

Moji studentski dani – Hrvoje Ivančić

"Kočilo me je jedino to što se nikad nisam svrstavao u klanove i podilazio nadređenima"

Svi su jednom bili tu gdje smo mi sad. I preživjeli su, a kako im je bilo, što ih je brinulo, gdje se izlazilo i s kim se pilo otkrivamo u studentskim danima slavnih. Svoje studentske dane s nama je odlučio podijeliti hrvatski putopisac, povjesničar i novinar Hrvoje Ivančić.

Domagoj Babić

Intervju: Domagoj Babić

Iskustvo studiranja na Princetonu: rokovi ne postoje, a ocjene su tabu tema!

Domagoj Babić već je treću godinu zaredom uspješan student ekonomije i financija na poznatom američkom Sveučilištu Princeton. Za Studentski.hr otkriva kako je živjeti i studirati u stranoj zemlji.

Oxfordpicture

Biste li mogli položiti prijemni ispit za Oxford?

Ovo je jedan od najtežih testova na svijetu

Prijemni ispit za Oxford jedan je od najtežih na svijetu zbog svojih dvosmislenih i apstraktno postavljenih pitanja.