Intervju s Hanom Kilijan

Studentica otkrila detalje o funkcioniranju Volonterske skupine HKS-a

foto

Pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje jako zanimljiva i vrlo aktivna volonterska skupina. Studentica Hana Kilijan objasnila nam je kako funkcioniraju i opisala akcije u kojima su već sudjelovali.

Pri zagrebačkom Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje Volonterska skupina koja okuplja studente svih njegovih odjela. Formalno je nastala 2013. godine, a otkad postoji, stalno je aktivna iako se svake godine broj aktivnih članova mijenja, što je i očekivano s obzirom na period diplomiranja. Trenutno broji oko 20 studenata odjela za psihologiju, sociologiju, komunikologiju, povijest i sestrinstvo.

FOTO: Volonteri HKS-a

Aktivnosti kojima se bave kao i način njihova djelovanja objasnila nam je studentica Hana Kilijan. Tvrdi da članovi skupine sudjeluju u organizaciji i dogovoru akcija, a za provedbu samih akcija pozivaju sve studente Sveučilišta. Imaju podršku Sveučilišta u svakom smislu – organizacijski i financijski. Jednom u godini ono im omogući zajednički izlet na neku od lokacija u Hrvatskoj, što ih posebno razveseli jer se svi još više povežu.
 
FOTO: Volonteri HKS-a
 
Hana tvrdi da je cilj skupine razvijanje svijesti o važnosti volontiranja kod studenata HKS-a, zatim poticanje na volontiranje na Sveučilištu i izvan njega te promicanje kršćanskih i općeljudskih vrijednosti karitativnim radom. Misija je promoviranje volonterstva, stvaranje mogućnosti za volontiranje, aktivno djelovanje te stalna prisutnost Volonterske skupine u sveučilišnoj i društvenoj zajednici. Mnogi se studenti prije nisu susreli s volontiranjem, a djelovanjem u Volonterskoj skupini ono ih je privuklo te su nastavili volontirati neovisno o skupini, što je posebno važno. Često mnogi od nas imaju želju nekamo se uključiti, ali ne znaju kako i kamo krenuti. 
 
FOTO: Volonteri HKS-a
 
Studenti u svakoj akademskoj godini stavljaju naglasak na dvije volonterske akcije: Božićna (tijekom došašća) i Korizmena akcija (tijekom korizme). Svake se godine skupina dogovara i zajedno odlučuje kojom će se akcijom baviti i u koje vrijeme. Ako se pruži prilika, volontiraju i neovisno o tim akcijama, što dogovaraju na mjesečnim susretima.
 
Neke od provedenih akcija koje je važno spomenuti jesu: božićna radionica za djecu iz doma Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, sudjelovanje na projektu 72sata bez kompromisa kao Volonterska skupina HKS-a, prikupljanje sredstava za djecu iz sirotišta Mali dom u Keniji, prikupljanje čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, prikupljanje hrane i volontiranje u Socijalnom dućanu, prikupljanje hrane za Caritas župe sv. Antuna Padovanskoga, prikupljanje i odnošenje hrane potrebitim obiteljima, organiziranje okruglih stolova socijalne i karitativne tematike, suradnja s Kućom bl. Alojzija Stepinca za nezbrinutu djecu u Brezovici, prikupljanje odjeće za beskućnike i druženje s njima te suradnja s dječjim domom Laduč. 
 
FOTO: Volonteri HKS-a

– Meni su osobno najdraže one akcije u kojima sudjeluju svi studenti i profesori. Smisao je da cijela sveučilišna zajednica sudjeluje i konkretno čini nešto za druge. Izdvojila bih akciju prikupljanja sredstava za djecu iz sirotišta Mali dom u Keniji, kada je svaki odjel i svaka godina prikupljala za svoje dijete i za njegove potrebe. Uz akciju smo održali i tribinu o životu djece u sirotištu te preko volontera koji djeluju u Keniji pobliže upoznali njihov život i mogućnosti obrazovanja u Keniji. – kaže nam Hana. 

Za kraj izdvajamo prikupljanje i odnošenje hrane potrebitim obiteljima u došašću, gdje su studenti i profesori doživjeli iskustvo susreta s potrebitima. Smisao je svakog volontiranja konkretno djelovanje, a susret s onima koji su u potrebi daje mu dodatnu čar. Ove aktivne, vrijedne studente koji provode hvalevrijedne akcije možete potražiti i podržati na društvenim mrežama

Komentari na članak

Vezani članci

Snimanje kalendara Dogue

Snimanje fotografija za kalendar

INTERVJU I FOTO: „Douge“ – modna revija udomljenih kućnih ljubimaca

Udruga Traži se prijatelj provela je projekt „Dogue“ – snimanje kalendara za 2017. godinu s modelima i udomljenim kućnim ljubimcima. Pitali smo ih kako su došli na tu ideju, jesu li se ljubimci snašli na setu i kakvi su im planovi za budućnost.

Rektorat

Kulturolozi snimili priču o Borovu

INTERVJU i VIDEO: Studenti pokazali da je za velike stvari potrebno samo malo truda i ljubavi

Studenti osječkog Odjela za kulturologiju snimili su kratki film koji je izazvao reakcije građana svih dobnih skupina.

Plastic Knives

Intervju s duom Plastic Knives

''Damjan će svirati bubnjeve, a ja ću štimati gitaru cijeli nastup''

Očekuje nas svirka Plastic Knivesa u Vintage Industrial Baru 25. svibnja. Saznali smo što su nam momci pripremili.

Šut

Olimpijske igre 2016.

Volontirajte u Brazilu na Olimpijadi

Oduvijek ste sanjali da ćete jednog dana biti na Olimpijskim igrama? Rio 2016 volonter program vam sada nudi tu mogućnost. Rok za prijavu je 15. studenoga, a volonterima su osigurani hrana, prijevoz po Riu, ekskluzivni tečajevi kao i obogaćen CV.

Antonija i Nina

Intervju s Ninom Jocić i Antoniom Šakić

O agencijskom svijetu, studentima u agencijama, karijeri i Danima komunikacija

Porazgovarali smo s Ninom Jocić i Antoniom Šakić o agencijskom svijetu, očekivanjima za Dane komunikacija i seminar koji će održati, ali i o njihovim počecima te željama mladih.