Intervju s Hanom Kilijan

Studentica otkrila detalje o funkcioniranju Volonterske skupine HKS-a

foto

Pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje jako zanimljiva i vrlo aktivna volonterska skupina. Studentica Hana Kilijan objasnila nam je kako funkcioniraju i opisala akcije u kojima su već sudjelovali.

Pri zagrebačkom Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje Volonterska skupina koja okuplja studente svih njegovih odjela. Formalno je nastala 2013. godine, a otkad postoji, stalno je aktivna iako se svake godine broj aktivnih članova mijenja, što je i očekivano s obzirom na period diplomiranja. Trenutno broji oko 20 studenata odjela za psihologiju, sociologiju, komunikologiju, povijest i sestrinstvo.

FOTO: Volonteri HKS-a

Aktivnosti kojima se bave kao i način njihova djelovanja objasnila nam je studentica Hana Kilijan. Tvrdi da članovi skupine sudjeluju u organizaciji i dogovoru akcija, a za provedbu samih akcija pozivaju sve studente Sveučilišta. Imaju podršku Sveučilišta u svakom smislu – organizacijski i financijski. Jednom u godini ono im omogući zajednički izlet na neku od lokacija u Hrvatskoj, što ih posebno razveseli jer se svi još više povežu.
 
FOTO: Volonteri HKS-a
 
Hana tvrdi da je cilj skupine razvijanje svijesti o važnosti volontiranja kod studenata HKS-a, zatim poticanje na volontiranje na Sveučilištu i izvan njega te promicanje kršćanskih i općeljudskih vrijednosti karitativnim radom. Misija je promoviranje volonterstva, stvaranje mogućnosti za volontiranje, aktivno djelovanje te stalna prisutnost Volonterske skupine u sveučilišnoj i društvenoj zajednici. Mnogi se studenti prije nisu susreli s volontiranjem, a djelovanjem u Volonterskoj skupini ono ih je privuklo te su nastavili volontirati neovisno o skupini, što je posebno važno. Često mnogi od nas imaju želju nekamo se uključiti, ali ne znaju kako i kamo krenuti. 
 
FOTO: Volonteri HKS-a
 
Studenti u svakoj akademskoj godini stavljaju naglasak na dvije volonterske akcije: Božićna (tijekom došašća) i Korizmena akcija (tijekom korizme). Svake se godine skupina dogovara i zajedno odlučuje kojom će se akcijom baviti i u koje vrijeme. Ako se pruži prilika, volontiraju i neovisno o tim akcijama, što dogovaraju na mjesečnim susretima.
 
Neke od provedenih akcija koje je važno spomenuti jesu: božićna radionica za djecu iz doma Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, sudjelovanje na projektu 72sata bez kompromisa kao Volonterska skupina HKS-a, prikupljanje sredstava za djecu iz sirotišta Mali dom u Keniji, prikupljanje čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, prikupljanje hrane i volontiranje u Socijalnom dućanu, prikupljanje hrane za Caritas župe sv. Antuna Padovanskoga, prikupljanje i odnošenje hrane potrebitim obiteljima, organiziranje okruglih stolova socijalne i karitativne tematike, suradnja s Kućom bl. Alojzija Stepinca za nezbrinutu djecu u Brezovici, prikupljanje odjeće za beskućnike i druženje s njima te suradnja s dječjim domom Laduč. 
 
FOTO: Volonteri HKS-a

– Meni su osobno najdraže one akcije u kojima sudjeluju svi studenti i profesori. Smisao je da cijela sveučilišna zajednica sudjeluje i konkretno čini nešto za druge. Izdvojila bih akciju prikupljanja sredstava za djecu iz sirotišta Mali dom u Keniji, kada je svaki odjel i svaka godina prikupljala za svoje dijete i za njegove potrebe. Uz akciju smo održali i tribinu o životu djece u sirotištu te preko volontera koji djeluju u Keniji pobliže upoznali njihov život i mogućnosti obrazovanja u Keniji. – kaže nam Hana. 

Za kraj izdvajamo prikupljanje i odnošenje hrane potrebitim obiteljima u došašću, gdje su studenti i profesori doživjeli iskustvo susreta s potrebitima. Smisao je svakog volontiranja konkretno djelovanje, a susret s onima koji su u potrebi daje mu dodatnu čar. Ove aktivne, vrijedne studente koji provode hvalevrijedne akcije možete potražiti i podržati na društvenim mrežama

Komentari na članak

Vezani članci

Krka

Novi programi kreativnog volontiranja

Istražite veličanstvene prirodne ljepote volontiranjem u Parkovima prirode diljem Hrvatske

Krka, Mljet, Papuk, Velebit, Plitvička jezera samo su neki od predivnih parkova koji kriju neizmjerne ljepote Lijepe Naše. Osim što ih možete turistički istražiti, od sada imate priliku koja se ne propušta – prijaviti se na jedan od programa volontiranja u svakom od postojećih parkova.

konvencija

"May the force be with you"

Postani Star Wars volonter

Sila preuzima Zagreb. Postani jedan od volontera koji će oživjeti svijet Zvjezdanih ratova ove godine u Zagrebu.

EUSA volonteri

Europske sveučilišne igre 2014.

Postani volonter na Univerzijadi u Rotterdamu

Prijaviti se mogu samo studenti ili diplomirani studenti koji studiraju na nekom od europskih fakulteta.

Razgovor za posao

Volontiraj i ti

Volontiranje za poslodavce ravnopravno s radnim iskustvom; potvrdili i volonteri Studentskog.hr

U poslovnom svijetu neprestano se inzistira na radnom iskustvu. Jedan je od načina kako studenti mogu dobiti potrebno iskustvo volontiranje. Ono se pokazalo korisnim i u slučajevima mnogih članova portala Studentski.hr.

Međunarodna ljetna škola Oslo - seminar u Lillehammeru

Međunarodna ljetna škola Oslo

„Ako želite upoznati svijet, dođite u Oslo!“

Razgovarali smo s Milom Lečić koja je prošle godine sudjelovala na Međunarodnoj ljetnoj školi u Oslu i saznali kako se prijaviti i dobiti stipendiju za nezaboravno ljeto u Norveškoj.