Doživotno iskustvo

Sedam lekcija koje naučimo na prvom poslu

Poslovni sastanak

Za sve koji imaju problema sa suočavanjem s izazovima novog radnog okruženja, donosimo glavne lekcije na koje treba obratiti pažnju. Odnosi s kolegama, radna etika, pogled na budućnost te neprekidna želja za znanjem.

Prvi je posao uzbudljiva i zastrašujuća stvar. Veliki korak u svijet odraslih. Istovremeno, to je životno razdoblje koje nas toliko toga nauči te iz kojeg dobijemo neprocjenjivo iskustvo. Izdvojili smo sedam važnih lekcija koje se nauče na početku, a primjenjuju u cijeloj karijeri.

U redu je pitati

Nijedan poslodavac neće od vas očekivati da znate odgovore na sva pitanja, pogotovo ako se radi o prvom poslu. Zato ukoliko postoje neke nedoumice, treba pitati. Bez straha, to neće biti dokaz neznanja, već želje za učenjem i daljnjim napredovanjem. Jedino na što treba paziti pametan je odabir osobe kojoj se postavlja pitanje te pamćenje dobivenih odgovora da ne bi došlo do ponavljanja istih pitanja.

Treba biti skroman

Skromnost je vrlina koju treba njegovati, a ona je na poslu jako važna, posebice ako je riječ o timskom radu. Treba biti svjestan svojih mogućnosti, ali i svojih kvaliteta te zadržati samopouzdanje. No, treba ostati prizeman i poštovati sve kolege.

Razvijanje odnosa

Upoznavanje kolega na poslu i razvijanje prijateljskih odnosa s njima vrlo je bitno. Putem njih dobivaju se dobri savjeti, informacije i iskustvo te iz svega toga može proizaći i novo prijateljstvo. Upravo su oni ti koji olakšavaju borbu s novim radnim danom i svim njegovim izazovima.

FOTO: Pixabay

Mentori puno znače

Stariji kolege koji već duže vrijeme rade mogu biti od velike pomoći. Od njih se može puno naučiti, iz njihovog iskustva i odnosa s drugim ljudima. Takvu je osobu najbolje pitati za savjet, što se, ukoliko je ta osoba otvorena za tu mogućnost, može pretvoriti i u mentorstvo.

Više DA, nego NE

Realnost je da se u početku obavljaju poslovi koji možda nisu najidealniji. Slaganje ogromne količine papira, kopiranje bezbroj dokumenata, cjelodnevno upisivanje podataka u tablicu pa čak i kuhanje kave. Takve zadatke ne treba odbijati jer što više iskustva, više boljih poslova!

Instant-uspjeh ne postoji

Mnogi misle kako je završetkom školovanja i prvim poslom trud gotov. Nema više učenja, nema više ispita. Ali, nije tako. Nakon ulaska u svijet posla novo putovanje tek započinje. Ponovno treba učiti i ponovno se treba truditi. Jer bez truda nema uspjeha. Na svakom poslu postoje razočarenja preko kojih treba prijeći i hrabro krenuti dalje.

Sami određujemo svoj profesionalni put

Izazovi koje pruža svaki posao i svaka profesija mogu učvrstiti i ukazati na određene kvalitete i preferencije. Poslovni put skrojen je od truda i rada koji omogućuju uviđanje stvarnih želja za budućnost. Na taj način, puno je lakše izboriti se i ostvariti željene ambicije.

Komentari na članak

Vezani članci

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

Radno iskustvo za sve mlade: pridruži se Studentski.hr timu!

Središnji hrvatski studentski portal nudi ti priliku da stekneš radno iskustvo prije završetka fakulteta i tako izbjegneš gužve na burzi!

Erasmus+ brojke

Iskustva i dojmovi

Erasmusovci kao vedri, čudnih navika, ali i nepoželjni cimeri

– S prvom sam imala sreće, došla mi je super cura iz Poljske. Drugi put baš i nisam jer je došla neka mutava Korejka s kojom se nisam slagala jer mi nikad nije htjela otvoreno reći što joj smeta kod mene pa smo se na kraju posvađale i razišle. – istaknula je studentica.

Studenti u Nanobitu

Studentski poslovi

Nanobit traži "ozbiljne igrače" za testiranje videoigrica

Saznajte kako nastaju računalne igre u Hrvatskoj i kolika je mogućnost zapošljavanja studenata u jednoj od najuspješnijih game development kompanija i izvoznika u Hrvatskoj.

https://pixabay.com/en/amsterdam-canal-city-district-2551/

Luka Basa

I kurve zarađuju više od mene, a ranije završavaju „smjenu”

Kod nje vam nema popusta za studente ili umirovljenike. Tarifa je tolika, pa se ti prijatelju misli je l' imaš il' nemaš para. Da mi je vidjeti tog studenta koji može platiti kurvu. Bar na pola sata.

Studenti

Buđenje interesa i "znatiželje"

Agencija Degordian nadahnjuje volontere Studentskog.hr

Želja za radom, kreativnost, potreba za novim znanjima i iskustvima – sve su to osobine mladih volontera Studentskog.hr. Prepoznala ih je i agencija Degordian koja podržava rad portala.