Glazba, kultura, sport i zabava

S receptom raznovrsnog programa očekuje nas još jedan Student Day Festival

Predstavljen Student Day Festival 2017

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Kruno Topolski te Tomislav Maslak iz benda PleteRI predstavili su nadolazeće ovogodišnje izdanje Student Day Festivala.

Na konferenciji za medije održanoj 5. svibnja u Akvariju na Kampusu najavljen je osmi Student Day Festival. Ove će se godine održati od 29. svibnja do 3. lipnja u Rijeci. Događaj organizira Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci u suradnji s RIKUP-om, a cjelokupni je program besplatan za sve posjetitelje.

Najnovije izdanje nastavlja sa svojim prokušanim receptom raznovrsnog programa koji objedinjuje bogati glazbeni line-up te kulturne, sportske i zabavne sadržaje. Na glavnom Open air flooru od stranih imena izdvajamo Kirila Djaikovskog, kojeg nazivaju alkemičarom zvuka, što ne čudi s obzirom na to da vješto spaja etničke zvukove Balkana s modernom dance produkcijom. Zabavljat će nas, uz strana, i domaća imena među kojima možemo izdvojiti Jinxe i Marijana Bana te mlade riječke snage Muhe bez glave, PleteRI-e, Nord i dobitnicu Porina Antonelu Doko. Na KBS WareHouse flooru nastupa Danny Howells, jedan od najpoznatijih engleskih producenta i DJ-eva te mnoštvo renomiranih regionalnih house i techno izvodača poput LTJ Bukema. Uz glazbeni dio programa očekuje nas još pregršt događanja: Culture Week, koji će se ove godine održati od 29. svibnja do 1. lipnja. Studentski dan sporta održava se u sklopu Festivala, a organizira se zajedno s Riječkim športskim sveučilišnim savezom. Također, predstavit će se studentske udruge sa svojim projektima. Nakon nekoliko godina ponovno se vraća znanstveni dio festivala kojemu je cilj promocija znanosti.

Na press konferenciji sudjelovali su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Kruno Topolski te Tomislav Maslak iz benda PleteRI.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, istaknula je kako se Festival održava već 8. godinu zaredom i da ga već možemo nazvati tradicijom, a svake ga godine posjećuje sve više ljudi. Procjenjuje se da ga je lani posjetilo više od 20 000 ljudi, što ga čini jednim od najvećih manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, ali je jedini besplatan – što ga čini posebnim i jedinstvenim. Rektorica je stavila posebnu važnost na održavanje kulturnog, znanstvenog i sportskog djela manifestacije, čime se festival proteže na cijeli tjedan, od 29. svibnja do 3. lipnja. Jedna je od aktivnosti Culture weeka interdisciplinarna radionica ri:verzija tijekom koje će se reinventirati već postojeći simboli Grada Rijeke, a obuhvatit će 15-ak studenata. Također, naglasila je važnost promocije riječkih bendova i glazbenika koji će nastupiti na glazbenom dijelu.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke rekao je, nakon pohvale Sveučiištu, da je SDF od iznimnog značaja za urbani turizam Grada Rijeke te uvelike doprinosi afirmaciji Rijeke kao turističkog grada. Spomenuo je već tradicionalnu utakmicu između Grada i Sveučilišta, nadajući se pobjedi Grada te je povezao Culture Week s Europskom prijestolnicom kulture. Goran Petrc u ime Primorsko-goranske županije nadodao je kako je Županija prepoznala važnost Festivala i da će ga podržavati kako ove godine tako i ubuduće.

Kruno Topolski, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, ponosan je na cjelokupnu organizaciju i na rast koji je festival ostvario tijekom osam godina. Nadovezao se na rektoricu spominjući važnost Culture weeka, sporta, znanosti i prezentaciju projekata studentskih udruga koja će se održati u petak i subotu, 2. i 3. lipnja. Napomenuo je da se radi o jedinstvenom događaju za studente i građane Rijeke koji će za vrijeme njegova trajanja moći saznati što sve rade studenti i studentske udruge tijekom cijele godine. Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci ove je godine financirao 100 projekata u iznosu većem od 650 000 kn, među kojima su i brojne udruge koje će svoj rad i trud predstaviti javnosti na Korzu. U sklopu sportskog dijela koji organizira zajedno s Riječkim sportskim sveučilišnim savezom održat će se malonogometni turnir, košarka 3v3, biciklijada. Na kraju je pozvao sve zainteresirane da prate Facebook stranicu Festivala na kojoj će tijekom narednog perioda biti detaljno objavljene aktivnosti i izvođači.

Tomislav Maslak, član grupe PleteRI, rekao je da mu je iznimna čast nastupati na ovakvom festivalu. Bend je osnovan 2013. godine, u procesu je stvaranja drugog albuma, a album prvijenac primio je izvrsne kritike.

Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Put oko svijeta z u 80 dana"

Kulturno uključivanje

„Zajc“ prilagođava predstave slijepim i slabovidnim osobama

Vernov „Put oko svijeta u 80 dana“ prikazat će se 28. i 29. prosinca u riječkom HNK-u. Riječ je o izvedbama koje će moći pratiti slijepe i slabovidne osobe, a ujedno je to i početak sezone prilagođenih predstava.

Rijeka EPK

Kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Poziv za predlaganje programa: Rijeka 2020 – Luka različitosti

Grad Rijeka je raspisao Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Gladijatori – igraj se i uči!

Predstavljanje pop-up slikovnice i bojanke

Inovativan, zabavan i interaktivan način učenja o kulturnoj baštini

Manifestacija „Spectacvla Antiqva“, mobilne aplikacije, slikovnica i bojanka „Gladijatori – igraj se i uči!“ te pilot suveniri doprinose revitalizaciji antičkog naslijeđa, jačaju identitet i prepoznatljivost Pule i Istre na mapi kulturnog turizma te razvijaju „brand“ Pula+heritage.

RGNF

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Zagreb je domaćin najveće studentske energetske konferencije u Europi

Prisutne očekuju aktualne energetske teme, predavanja predstavnika vodećih europskih i svjetskih kompanija iz naftno-plinske industrije te predavanja studenata iz sveučilišta diljem svijeta.

STIFF otvaranje

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci

Budite dio filmskog žirija STIFF festivala

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci traži kreativne, poduzetne i vrijedne studente za filmski žiri STIFF festivala. Rok za prijavu je 8. rujna 2016. godine.