Work & Travel USA: intervju sa studenticom Veronikom

Radite i putujte po Americi, ali budite na oprezu i čitajte između redaka

https://www.pinterest.com/pin/7459155618863961/

Work and Travel USA program je kulturne razmjene studenata koji omogućuju studentima iz cijelog svijeta da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i da tamo obavljaju poslove sezonskog karaktera. Da bismo dobili informacije iz prve ruke, porazgovarali smo s osječkom studenticom Veronikom.

Sigurno ste već čuli za program Work and Travel USA i mogućnosti koje on nudi studentima. Možda ste već i maštali o odlasku u Ameriku, o mjestima koje biste voljeli posjetiti i stvarima koje bi voljeli iskusiti.

Ako niste, ukratko, to je program kulturne razmjene studenata koji omogućuje studentima iz cijelog svijeta da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i tamo obavljaju poslove sezonskog karaktera kod poslodavaca širom Amerike. Princip je jednostavan, osigurana vam je viza za rad u trajanju od maksimalno četiri mjeseca i turistička viza, u trajanju od mjesec dana, koja je u sklopu radne vize. Da bismo vam prenijeli iskustvo Work and Travela iz prve ruke, porazgovarali smo s osječkom studenticom Veronikom koja se ljetos odvažila na ovu avanturu.

Za početak nam je odmah otkrila da nije problem riješiti papirologiju vezanu za put, ali da bi novac nekome ipak mogao predstavljati problem.

– Što se tiče same papirologije, mislim da je to najmanji problem jer agencija sve u hodu s tobom rješava, više je problem novac jer otići u Ameriku i nije tako jeftino. Kako svaka, pa i agencija s kojom sam ja išla, ima opciju self-programa i onoga s kojim ti ona pronalazi posao. Izabrala sam self opciju jer sam već unaprijed znala gdje ću raditi i cijena je ipak nešto jeftinija. Što se tiče vize, sve je proteklo poprilično jednostavno i nitko iz moje grupe nije imao nikakvih problema.

Smještaj je Veroniki i njenim trima kolegicama bio osiguran od šefova za koje su radile, pa ga nisu morale tražiti kao većina studenata. Što se tiče posla, nije im ostajalo baš previše slobodnog vremena jer su radile od 7 do 19 h.

– U Ameriku,  točnije državu Delaware, sletjele smo 10. lipnja. Bile smo smještene u mjestu Fenwick Island, a radile smo u jednom restoranu / trgovini s hranom. Radile smo sve, na blagajni, u kuhinji, posluživale smo i na kraju spremale. Nismo imale preveliku želju tražiti drugi posao kao neki, jer nam je i ovaj uzimao sve vrijeme, a bome i energiju.

Delaware ; FOTO: Pinterest
 
Ono malo slobodnog vremena koje je imala, iskorištavala je za izležavanje na plaži jer su bile smještene u kolibi na samoj obali. Cilj im je bio zaraditi što više za preostali mjesec putovanja, pa su im sunce i ocean bili dovoljni za punjenje baterija.

– Taj jedan slobodan dan u tjednu izležavale smo se i uživale na plaži, pokušavajući malo uhvatiti boju, iako je to bilo skoro pa nemoguće, budući da bi ta ista boja nestala do sljedećeg slobodnog dana.

Sve ima svoju cijenu, pa tako i proizvodi koji su neophodni za normalan život, a na koje se, navodi Veronika, u Americi ostavlja puno više novca nego kod nas.

– Počneš cijeniti svježe voće i povrće koje zapravo ima okus i zaželiš se mamine juhe, ali isto tako isprobaš valjda sve kuhinje svijeta, što je naravno jedan veliki plus. Naravno, sve to ima cijenu, a u kategoriji najskupljih stvari definitivno pobjeđuje toaletni papir za kojeg ostavljate čitavo bogatstvo, naravno, ako odlučite preračunati u kune.

Work & Travel ; FOTO: Pinterest

Zadnji mjesec boravka u Americi je, dakle, bio posvećen turističkom obilasku. Planove za posljednji mjesec djevojke su pravile čim su došle, jer su shvatile da će tako najjeftinije proći.

– U Americi je mnoštvo agencija koje vam nude razne izlete ili ture. Nemojte ići s njima, osim ako vam je i nakon 3 i pol mjeseca u Americi engleski na razini kineskog kojeg ne pričate. Agencije su skupe i nećete imati tu slobodu odlučivanja kako najbolje iskoristiti vrijeme koje imate. S agencijom smo išle samo u Washington i Chicago jer nam se to jedino isplatilo, a sve ostalo smo si same organizirale.

Posjetile su i New Orleans, Los Angeles te San Diego od kojeg su iznajmljenim autom vozile sve do San Francisca i tako vidjele većinski dio zapadne obale Kalifornije. Nakon toga su letjele u Las Vegas i zadnja stanica je bila New York.

– Tu vam samo moram reći – nemojte škrtariti. Mi smo iznajmile Airbnb u srcu Brooklyna, doslovno. Radije platite više pa ćete se u konačnici i osjećati sigurnije. Amerika je zemlja velikog kriminala i hrpe beskućnika, a kada si sami organizirate putovanje to uistinu i osjetite i nagledate se i bijede i siromaštva i luksuza i bogatstva, a to vam niti jedna agencija ne može pružiti.

Program Work and Travel USA, ugrubo dakle, ima za cilj studente iz drugih zemalja upoznati s kulturom, načinom života i rada u Americi. Ako se planirate odvažiti na ovaj korak, budite pametni i oprezni, a Veronika za kraj daje još jedan vrlo bitan savjet.

– U svakom slučaju, sve dobro čitajte jer se lako možete pretvoriti u jednog od beskućnika, a to ne želite. No, u globalu, iskustvo je nevjerojatno i ako imate priliku i novac, zašto ne? Odrast ćete tamo u prvih tjedan dana što kod kuće u komforu obiteljskog doma ne biste ni za 10 godina.

Komentari na članak

Vezani članci

Mladi kipari Zagreba

Intervju s Mladim kiparima Zagreba

"Za bavljenje kiparstvom treba biti šljaker, to je kreativna bauštela"

Adrian Marok, Luka Krešimir Stipić, Petar Ćujo i Ivan Nestić kiparski je kvartet koji je povodom proslave spomendana bl. Alojzija Stepinca pokazao svoje umijeće.

Dijana Fudurić

Programi „Work and Travel“ i „Au pair“

Nezaboravna iskustva s razmjene u SAD-u: „Čeka vas avantura života!“

Saznali smo iz prve ruke kako je izgledao život mladih koji su boravili u SAD-u u sklopu programa „Work and Travel“ i „Au pair“. S nama su podijelili doživljaje s putovanja i otkrili zašto će to iskustvo pamtiti do kraja života.

Parnu, Estonija

Intervju: Dino Đula

Mogućnosti postoje, ali se mi nekada sami ograničavamo jer se bojimo izaći iz vlastite komfortne zone

Putnik, avanturist, zaljubljenik u nove stvari i ovisnik o svijetu dijeli s vama kako funkcionira program Youth in action i kako kroz njega možete proputovati druge zemlje.

Antun Brzak

Intervju s Antunom Brzakom

„Iako je sve nekako u znaku novca, uvjeren sam da još uvijek postoji 'romantika' u sportu i vjerujem da će uvijek postojati."

Simpatični nam je Antun u intervjuu pokazao da ne moramo biti visoki da bismo bili veliki.

Studentsko putovanje

Studentsko iskustvo u susjedstvu

FOTO/INTERVJU: Iskustva prvih hrvatskih studenata na Fakultetu za turizem na slovenskom Sveučilištu u Mariboru

Fakultet za turizam u Brežicama najmlađi je fakultet Sveučilišta u Maribori na koji pravo upisa imaju hrvatski državljani, potpuno besplatno na redovitom programu studija. Donosimo vam intervju i iskustva hrvatskih studenata, ujedno prvih upisanih i uspješnih diplomanata turizma sveučilišnog programa na Fakultetu za turizam.