Tulum za pamćenje

Podignite tulum na novu razinu uz ove kombinacije hrane i pića

Klopa i cuga za tulum

Vikend je pred nama! Pripremate li kod sebe kakvo okupljanje ili tulum, učinite to kreativno. Shootersi od želea u obliku lubenica, meksičke kokice ili nešto drugo od naših prijedloga zadivit će vaše prijatelje.

Opuštena atmosfera, poznati ambijent i dragi nam ljudi razlozi su zbog kojih toliko volimo kućne tulume.

Sastavni dio ovakvih okupljanja najčešće su čašica alkohola i nešto za prigristi. Kako vaše sljedeće ekipno druženje u udobnosti doma ne bi sličilo na prethodne, donosimo vam par zanimljivih recepata.

Zasigurno ćete naći nešto novo, iznenaditi svoje društvo te podignuti tulum na novu razinu.  

Pjenušava sangrija

Potrebno vam je: jedna reska jabuka, kruška, naranča, 0,75 l pjenušca, 2dl svježe iscijeđenog soka od naranče te nekoliko komada zvjezdastog anisa (začinsko bilje).

Priprema: narežite voće na kockice ili ploške. Prelijte ga narančinim sokom i pjenušcem. Dodajte anis pa ostavite najmanje dva sata da se ohladi (najbolje bi bilo da se hladi tijekom noći).

Ovi sastojci dovoljni su za 4 osobe. Za sastojke ćete potrošiti 20-ak kuna, a vrijeme potrebno za pripremu manje je od 10 minuta.

Pjenušava sangria
 

Shootersi od želea u obliku lubenica

Potrebno vam je: 10 limeta, 85 g crvene želatine (može i bezbojna ako ćete koristiti crveni sok), 240 ml votke, 240 ml soka po želji (primjerice, brusnica odgovara bojom i okusom). Sok od manga, papaje, ananasa i drugog egzotičnog voća nemojte koristiti jer se zbog specifičnih enzima ne može pretvoriti u žele. 

Priprema: prepolovite limete i iscijedite sok. Izokrenite polovice (iznutra prema van) i očistite unutrašnjost od mesa. Vratite ih u prvotni položaj – neka izgledaju kao čašice. Posložite ih u ravni lim za pečenje. Zagrijte sok u manjoj posudi do vrenja, dodajte mu želatinu i miješajte pjenjačom sve dok tekućina ne postane jednolična i guste strukture. Ulijte votku i dobro promiješajte. Mješavinu ravnomjerno rasporedite po košaricama od limete te ohladite (najmanje četiri sata). Kada se želatina stisne, uzmite oštar nož i prepolovite ih na jednake kriške. 

Ovi sastojci predviđeni su za izradu 40 kriški (za 5 osoba). Za sastojke ćete potrošiti 50 kuna, a vrijeme pripreme je 15 minuta.

Shootersi od želea
 

Meksičke kokice za odrasle

Potrebno vam je: 1-2 žlice ulja (suncokretovo ili kokosovo), 100g kukuruza za kokice, 2 žlice maslinova ulja, prstohvat kajenskog papra (ili ljute slavonske paprike), 1 žličica mljevenog kumina, 1 žličica suhog origana, sok i pulpa pola limun, 0,3 dl tekile.

Priprema: zagrijte ulje u tavi ili loncu. Dodajte kukuruz, promiješajte i poklopite. Čekajte dok ne počne pucati. Lagano protresite tavu/lonac zajedno s poklopcem. Kokice odmaknite s vatre kad zrna eksplodiraju (svake 2-3 sekunde). Posolite ih dok su tople. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Ugrijte ulje u tavi, dodajte sve začine, sok limuna i tekilu. Smjesom prelijte kokice i sve dobro promiješajte. Provjerite je li dovoljno ljuto. Raširite kokice po limu pa kratko zapecite u pećnici dok ne postanu hrskave.

Sastojci za ovu količinu kokica predviđeni su za 4 osobe. Oko 15 kuna potrebno vam je za sastojke, a vrijeme pripreme je 10 minuta.

Meksičke kokice za odrasle
 

Pohani luk

Potrebno vam je: 2 veća luka, pola kilograma oštrog brašna, 1 žličica crvene mljevene slatke paprike, sol, 2 bjelanjka, 0,5 l ulja za prženje 

Priprema: Luk narežite na kolute debljine oko 1 cm, posolite te neka odstoji barem 10 minuta. Pomiješajte oštro brašno i crvenu mljevenu papriku. Bjelanjke pomiješajte s istom količinom vode. Kolute od luka provucite kroz mješavinu brašna, bjelanjaka te ponovo kroz brašno. Potom ih pržite 2 minute na vrelom ulju.

Ova količina sastojaka dovoljna je za 6-8 osoba. Potrošit ćete manje od 10 kuna, a vrijeme pripreme je 10-ak minuta. 

Pohani luk
 
  

Čokoladni souffle

Potrebno vam je: 125 g maslaca, 3 jaja, 1 vanilin šećer, 10 dag šećera, 1 žlica kakaa, 8dag brašna, 15 dag čokolade za kuhanje.

Priprema: otopite čokoladu za kuhanje i maslac na pari. Pjenasto umiješajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se čokolada rastopi, lagano je dodajte u jaja i šećer, a potom u kakao i brašno. Sve dobro izmiješajte. Namastite kalupe za muffine s maslacem i pospite malo brašna. Najbolje bi bilo kada biste pekli u predviđenim kalupima. Smjesu, skoro do vrha, stavite u svaki kalup ili košaricu. Stavite peći na 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Unutrašnjost mora ostati kremasta. Čim se ispeče, izvadite iz pećnice i prebacite na tanjur. Možete poslužiti sa šlagom ili sladoledom od vanilije. 

Ova količina smjese dovoljna je za 8-9 soufflea. Za sastojke vam je potrebno 20-ak kuna, a vrijeme pripreme je 15 minuta. 

Čokoladni souffle
 

Uz ovakvu kombinaciju hrane i pića, vaš će tulum svima ostati u lijepom sjećanju, a vi ćete svojim trudom pokazati koliko vam je stalo do vaših prijatelja. Želimo vam dobru zabavu!

 
 
 

Komentari na članak

Vezani članci

Nizozemski studenti u staračkom domu

Međugeneracijski program u Nizozemskoj

Nizozemska zna kako da studenti besplatno dobiju dom

U Nizozemskoj je na inovativan način riješen problem nedostatka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima i loše kvalitete studentskih soba.

Woodrow Wilson

Nezadovoljstvo američkih studenata

Prosvjedi na Sveučilištu Princeton

Studenti sveučilišta Princeton organizirali su prosvjed i traže preimenovanje zgrada koje nose ime predsjednika Woodrowa Wilsona zbog njegovih rasističkih stavova.

Mediji na drugi način 2014

Udruga Komuna organizira

Studentski simpozij „Mediji na drukčiji način“ na temu „Cenzura“

Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

8 savjeta koje će vam pomoći u bržem učenju!

Za opasne štrebere

Osam savjeta koji će vam pomoći u bržem učenju

Spadate li i vi u onu skupinu ljudi kojima treba dva tjedna da pripreme kolokvij? Jeste li jako ljubomorni na vaše kolege koji kažu da su učili samo noć prije ispita i dobiju odličnu ocjenu? Ako jeste, ovo je članak za vas!

Ulaz

Ciklus predavanja "Uhvati me za riječ"

Istaknuti hrvatski poduzetnik otkriva kako iz studentskih klupa zakoračiti u poslovni svijet

Novo predavanje u ciklusu "Uhvati me za riječ" održat će Nenad Bakić. Svi koji žele ubrzati svoj put do uspjeha, 7. travnja mogu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stupiti u dijalog s ovim istaknutim poduzetnikom.