LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaboravite na klasične sendviče

Pet jednostavnih recepata za zdrav ručak

Isprobajte ove brze i jednostavne recepte i sigurno nećete požaliti.

Isprobajte ove brze i jednostavne recepte i sigurno nećete požaliti.

Budimo iskreni, studenti se ne hrane zdravo. Rastrgani između učenja, predavanja, seminara i izlazaka, često posežemo za najjednostavnijim i najbržim riješenjem, gotovim sendvičem ili burekom iz najbliže pekare. Mi vam donosimo pet brzih i jednostavnih recepata za jela koja će vas oduševiti. Najbolje od svega, kada vas očekuje naporan dan na faksu, mnoga od njih možete spakirati, ponijeti sa sobom u ruksaku i pojesti ukusan i hranjiv ručak.

1. Pureći savici

Ovaj recept je iznimno jednostavan. Trebaju vam dvije tortiljee od punog zrna koje su dostupne u većini trgovina, lagani kremasti sir, nasjeckana zelena čili paprika, češnjak i sol po ukusu, te narezana pureća šunka. Pomiješajte krem sir, češnjak i nasjeckane čili papričice i namažite na tortillu. Na sir stavite narezanu šunku. Možete dodati i sloj gaude ili nekog drugog narezanog sira ukoliko želite. Sve čvsto zamotajte, narežite na komade koju su vama najpraktičniji i spremni ste za uživanje u ovoj poslastici.

2. Pizza pasta salata

Ovo je savršeno jelo za tople proljetne dane. Potrebna vam je tjestenina, pola crvene i zelene paprike koju ćete nasjeckati, nekoiko cherry rajčica koje ćete razrezati na četvrtine, te malo bosiljka. Umjesto bosiljka možete upotrijebiti i origano, a ako svoju salatu želite dignuti na višu razinu, dodajte par narezanih crnih maslina i feferona, te pospite s malo naribanohg parmezana. Tjesteninu po vašem izboru morate najprije skuhati al dente, i ohladiti pod hladnom vodom. Zatim pomiješajte sve sastojke, dodajte malo maslinovog ulja i octa, te soli i papra po želji. Prije serviranja pustite da se hladi u hladnjaku sat vremena. 

3. Popečci od tune

Ako volite tunu, ovo je pravi recept za vas. Potrebne su vam dvije konzerve tune, malo senfa, malo sitno natrganog kruha, možete iskoristiti i već osušeni, jedno jaje, malo limunovog soka, maslinovog ulja i maslaca, te svježeg nasjeckanog peršina. Iscijedite ulje ili vodu iz konzerve tune. Ukoliko koristite tunu u maslinovom ulju, možete ga sačuvati i iskoristiti u idućem koraku. Pomješajte tunu s nasjeckanim peršinom, limunovim okom pola limuna, dvije žličice senfa, sitno natrganim kruhom, i jednom čajnom žlicom vode. Dodajte sol i papar po želji. Dodajte jaje i dobro sve izmiješajte. Podijelite smjesu u nekoliko kuglica, koje potom oblikujete u popečke. Zatim ih pržite na malo maslinovog ulja i maslaca dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Ove popečke možete servirati s prženim krumpirom i malo tartar umaka, ili jednostavno staviti u pecivo i napraviti alternativni sendvič.

4, Salata od jaja i avokada

Avokado postaje sve popularnija i dostupniija namirnica kod nas i iznimno je zdrav. Za ovu salatu potreban vam je jedan avokado i šest jaja. Jaja stavite kuhati u vodi na jakoj vatri. Kuhajte ih 10 do 12 minuta kako bi bila tvrdo kuhana, te ih odmah ohladite pod hladnom vodom kad su gotova. Kada su jaja potpuno ohlađena, oljuštite ih i grubo narežite. U posudu stavite avokado i dodajte limunovog soka i soli po želji. Iznimno jednostavan način guljenja avokada možete pogledati na poveznici. Avokado izgnječite do željene gustoće, te potom dodajte narezana tvrdo kuhana jaja. Sve pomiješajte dok se dobro ne poveže. Salatu možete jesti samu ili na tostiranom kruhu i savršen je odabir za lagani ručak. 

5. Posebna kajgana

Proljeće i ljeto obiluju povrćem, i zaista bi bila šteta ne iskoristiti to obilje. Za ovo jelo potrebno vam je pola patlidžana, pola tikvice, malo paprike, pola žutog luka, dva jaja i jedna kobasica ili dvije hrenovke. Patlidžan i tikvicu ogulite i nasjeckajte na kockice. Papriku nasjeckajte na tanke trakice. Nasjeckano povrće zatim pirjajte u tavi na malo ulja i pola glavice nasjeckanog luka. Patlidžan i tikvice će otpustiti dosta vode, pa pirjajte dok voda ne ishlapi. Zatim dodajte kuhanu kobasicu ili dvije hrenovke izrezane na tanje kolutiće i pustite da se malo propirjaju. Uzmite dva jaja i izmutite ih, te dodajte u tavu s povrćem i mješajte dok se lagano ne zgrušaju. Dok miješate, dodajte soli i papra po želji. Prema želji, možete iskoristiti i mladi luk kada je u ponudi, a možete dodati i jedan zdenka sir ukoliko ga volite. Ovu posebnu kajganu možete poslužiti samu uz malo kruha ili uz neku salatu i prženi krumpir i biti će savršeni zdrav obrok koji će vas satima držati sitima.

FOTO: WIKIMEDIA