Seminarski rad

Par trikova za savršen esej

Esej

Pisanje eseja i podnesaka je mukotrpan rad za svakog studenta. No, uz dobre savjete, i taj problem je lako rješiv.

Pisanje seminarskih radova ili podnesaka zna biti veliki problem, pogotovo kada ne znate o čemu točno trebate pisati, kako rad treba izgledati i na što paziti tijekom pisanja. Upravo zbog toga dajemo vam par savjeta koji će vam pomoći u savladavanju problema zvanog esej.

1. Ostavite si vremena za razmišljanje o temi

Iako je lako ignorirati sve obveze do zadnjeg trenutka, ipak pokušajte to izbjeći. Uzmite si vremena i pokušajte razmisliti o temi o kojoj planirate pisati. Pokušajte se sjetiti knjiga koje ste pročitali na tu temu, zanimljivih informacija koje ste čuli ili nečega što ste slučajno vidjeli na TV-u, a što može biti korisno za vaš esej. Također, ne zaboravite napraviti detaljnu pretragu interneta za korisnim informacijama i dostupnom literaturom.

2. Postanite prijatelj sa svojim mentorom

Mentor je svakako važan dodatak prilikom pisanja eseja. S obzirom da se radi o osobi koja je stručna u području o kojem pišete svoj seminarski rad, svakako se pokušajte sprijateljiti sa svojim mentorom. On može biti izvor dobrih i zanimljivih informacija koje će vam pomoći u pisanju, pa vrijeme konzultacija iskoristite na pametan način.

3. Nemojte samo početi pisati

Prethodna priprema je iznimno bitna jer vam ona pomaže u stvaranju koncepta rada što omogućava lakše pisanje. Nemojte samo sjesti i početi pisati prije nego što imate jasnu ideju i informacije o temi o kojoj pišete jer vas to može dovesti u probleme; može doći do toga da na sredini eseja zapnete i ne znate kakao nastaviti dalje, esej vam na kraju takvog pristupa radu može izgledati nepovezano i nekoherentno ili možete doći do određene točke pisanja kada ćete shvatiti da ipak želite promijeniti temu. Ad hoc pisanje svakako pokušajte izbjeći.

4. Tražite prijatelje da vam pomognu

Ako ste u mogućnosti, svakako tražite pomoć od svojih prijatelja. Kada u eseju razvijete određenu temu, često se zna dogoditi da ne vidimo neke logičke probleme u našoj argumentaciji, a u tome vam može pomoći osoba koja je izvan samog eseja i koja će vaše pogreške lakše detektirati. Svakako tražite mišljenje prijatelje glede vaše argumentacijske sheme i tražite savjet za poboljšanje.

5. Ne zaboravite na važnost referenca

S obzirom da svi fakulteti imaju strogu politiku kažnjavanje glede plagijata, nemojte se služiti copy-paste metodom. Također, neki profesori religiozno provjeravaju vaše reference pa se potrudite da one budu točno navedene. Nadalje, zbog krivo navedenih referenci profesor vam može odbiti esej ili vam može uskratiti bodove koji vam mogu utjecati na završnu ocjenu. Reference su jako bitne u akademskom pisanju tako da svakako vodite računa o njima.

6. Ne zaboravite dokazati tezu

Svaki esej ima tezu koju branite ili opovrgavate, zbog toga je jako bitno da ne zaboravite na nju tijekom pisanja. Može vam se dogoditi da vas tok misli prilikom pisanja odvede u nekom drugom smjeru pa da, zbog toga, zaboravite navesti argumente koji brane ili opovrgavaju vašu temeljnu tezu. Zbog toga vam profesor može odbiti esej i navesti da ste promašili temu.

7. Brojevi i grafikoni su važni

Bilo da analizirate statističke rezultate parlamentarnih izbora ili raščlanjujete sastavnice proračuna, svakako se koristite grafovima kako biste dokazali svoju tezu. Ovdje morate paziti na točno navođenje brojeva ili grafikona iz sigurnih i provjerljivih izvora.

8. Učinite vaš esej zanimljivim

Pokušajte pisati na zanimljiv i dinamičan način, no nikako ne odstupajte od uvriježenog akademskog diskursa.

9. Pazite na homonime i homofone

Homonimi su riječi koje se isto pišu, ali imaju različito značenje, a homofoni su riječi koje se različito pišu, a isto se izgovaraju. Ta dva termina je važno imati na umu pogotovo kada pišete esej na stranom jeziku, na primjer na engleskome. Morate paziti na riječi ako što su which/witch, buy/by, i right/write. Da biste to izbjegli, maltretirajte prijatelje da vam pročitaju esej jer se time povećava vjerojatnost da će se pogreška detektirati, a time i ispraviti.

10. Pazite na izgled eseja

Izgled eseja često ovisi o samom profesoru kod kojeg pišete seminarski rad. Neki preferiraju cambridgeovsko, a drugi oxfordsko navođenje citata, neki zahtijevaju prored 1,5, a drugi 2,0. Jako je bitno da znate kakav izgled eseja očekuje vaš profesor jer će vam u protivnom esej sigurno biti odbijen.

Komentari na članak

Vezani članci

Dodjela stipendija

Stipendiranje zagrebačkih studenata

Dodijeljene stipendije studentima Sveučilišta u Zagrebu

Održana je svečanost dodjela stipendija Sveučilišta u Zagrebu za stipendiste i počasne goste. Dodijeljeno je 510 stipendija u 4 kategorije, a naglasak je bio na prosjeku ocjena i osvojenim nagradama.

Liječnik

Zdravstvena zaštita studenata

Suradnja Studentskog centra Rijeka i HZJZ-a donosi aktiviranje Ambulante za studente SN Trsat

Studentski centar udružio je snage sa Zavodom za javno zdravstvo, a prvi pozitivan korak prema podizanju razine zdravstvene zaštite riječkih studenata predstavlja proces pokretanja Ambulante u sklopu Paviljona 1 u SN Trsat. Početak suradnje obilježit će se predavanjem liječnika o važnosti brige za vlastito reproduktivno i mentalno zdravlje.

stres

Briga za zdravlje

U pet jednostavnih koraka do smanjenja blagdanskog stresa

Iako lijepo, blagdansko razdoblje sa sobom donosi i mnogo stresa. Uz nervozu oko sitnica poput odabira darova za najmilije, za studente su tu i akademske obaveze koje su se odjednom nagomilale. Ako vam je dosta svega i trebate pomoć kako biti opušteniji i zdraviji, ovo je tekst za vas.

FOI Varaždin

Prilike i primjeri međunarodne suradnje

8. Dan međunarodne suradnje na varaždinskom FOI-ju

Na programu će sudjelovati gosti predavači iz akademske zajednice, gospodarstva i Agencije za mobilnost i programe EU-a, kao i studenti koji su dio svog boravka, odnosno prakse proveli u inozemstvu.

Aplikacija Menzer

Intervju: Filip Šaina

Menzer: Aplikacija koja će postati najbolji prijatelj svakom studentu

Devetnaestogodišnji student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Filip Šaina, osmislio je aplikaciju koja vam otkriva stanje salda na iksici, što je na meniju u menzi i koliko će vas otprilike koštati obrok. Skinite, isprobajte i ocijenite!