Malo vremena, puno rezultata

Novogodišnje odluke koje bi se mogle isplatiti

Novogodišnje odluke

Manje novogodišnje odluke koje ne iziskuju previše napora lakše su ostvarive i korisnije za studentski život. Donosimo ti neke od njih.

Godina 2018. polako kuca na vrata što za većinu studenata znači početak sezone ispita i stresa. Još ovo malo slobodnog vremena iskoristi za odmor, zabavu (po mogućnosti umjereno), ali i razmišljanje o odlukama koje ćeš moći primijeniti u novoj godini. Znamo da su novogodišnje odluke mnogima samo „mrtvo slovo na papiru“, ali ako racionalno zacrtaš svoje ciljeve, oni se mogu ostvariti. Iako većina ljudi ima slične ciljeve tipa: „smršavit ću“, „prestat ću pušiti“ itd. mi ti predstavljamo listu manjih, ali značajnih ciljeva koji su lakše ostvarivi.

Ostani u dobrim odnosima sa svojom obitelji

Dinamika obiteljskih odnosa nije ista ako studiraš u drugom gradu. Svejedno, nastoj bar tu i tamo nazvati roditelje, braću, sestre... znamo da takvi razgovori uključuju i dosadna pitanja kao „jesi li se toplo obukao“, „jesi li jeo“, ali bit će ti drago kad popričaš s njima ili im se potužiš na neki svoj problem. Isto vrijedi i za bake i za djedove. Uljepšat ćeš im dan, a ti ćeš osim savjeta čuti i iscrpna izvješća o sapunicama.

Budi dobar cimer

Tijekom studiranja dosta ćeš se družiti sa svojim cimerima. Nekad je teško naći kompromis, bit će svađa i nesuglasica, ali probaj postati bolji cimer. Redovno pozdravi, pitaj kako je, pazi da pospremiš za sobom, da nisi previše bučan... Dobri će ti odnosi s cimerom uvelike smanjiti količinu stresa i na neki način 2018. učiniti lakšom.

Radi redovito

I još ćemo jednom ponoviti: radi redovito! Tako ćeš izbjeći stres, bit ćeš produktivniji, a tvoji će zadaci biti kvalitetnije odrađeni. Nije jednostavna navika, ali je itekako isplativija. Jedino ako ne želiš pola godine izgledati kao zombie.

Organiziraj se

Većina se studenata bez obzira na studij bori s istim problemom: manjkom organizacije. Neka ti organizacija bude prioritet u ovoj godini. To se može postići na različite načine, npr. uz popis zadataka. Uz dobru organizaciju, život će ti postati jednostavniji.

Pažljivo u menzi

Menza je prijatelj, ali i neprijatelj studenata. Budi oprezan što i koliko stavljaš na tanjur. Uz pravi odabir imat ćeš više energije kroz dan i manje šlaufića.

Foto: Pinterest

Nađi aktivnost koja te ispunjava

...neki sport ili tečaj, razne su mogućnosti. Uz dobru organizaciju sve je izvedivo.

Naspavaj se

Kava nije zamjena za san. Neka ti visoko na listi prioriteta bude minimalno sedam sati sna dnevno.

Iskoristi vrijeme kvalitetno

Ovo svima teško pada, ali prijevod glasi: manje Facebooka, Instagrama, igrica, binge watchinga. To ne znači da ih trebaš ukinuti, nego samo malo smanjiti.

Štedi

Ovo pravilo je slično kao i organizacija: teško za usvojiti, ali se isplati. Ne moraš svaku kunu odmah potrošiti. Nešto stavi i sa strane za neke buduće (pametnije) troškove.

Informiraj se

Bar je u današnje doba lako doći do informacija. Pročitaj ponešto o aktualnim događanjima. U nekoj budućoj konverzaciji neće ti biti naodmet.

Ima još puno pravila, ali sva ne stanu u jedan članak. Važno je samo da daješ 100% od sebe i rezultati neće izostajati. Mi ti želimo da ti ova godina bude najbolja do sada.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/startup-meeting-brainstorming-594091/

Istraživanje o navikama učenja

Dok studenti otkrivaju da su skloniji učiti samostalno, psihologinja naglašava prednosti različitih oblika učenja

Rezultati istraživanja pokazali su da veći broj studenata učenju pristupa samostalno. S psihološkog stajališta oba su načina korisna te nose određene prednosti, a kako će tko pristupiti učenju stvar je individualnog izbora.

Vatromet

Što nudi Zadar?

DOČEK NOVE GODINE U ZADRU

Ukoliko ostajete u Zadru ili se nalazite u blizini, a niste još odlučili gdje ćete provesti najluđu noć u godini, Studentski.hr za vas donosi nekoliko ponuda

Trčanje s preponama

Prevare u atletici

Otkriveni podaci IAAF-a o dopingiranim atletičarima

Sumnjive rezultate krvnih nalaza ima preko 800 atletičara u razdoblju od 2001. do 2012. godine.

djetelina s četiri lista-sreća

Znanstveni dokazi

Studenti koji pišu ispite sretnom kemijskom ostvaruju bolje rezultate

Sreća je važan dio našeg života jer sve što radimo smatramo kako ovisi o količini sreće koju imamo. Znanstvenici tvrde kako sreća ne postoji, već se radi o samoispunjavajućem proročanstvu.

Nova godina

Na današnji dan

VIDEO: Novogodišnja praznovjerja: što učiniti da nam 2016. bude sretna?

Ako ste praznovjerni i želite da nova godina bude bolja od prethodne, do ponoći ćete imati pune ruke (i usta) posla.