Online shopping

Najčešće zamke internetske kupovine i kako se izvući

https://www.pexels.com/photo/woman-holding-card-while-operating-silver-laptop-919436/

Kupovina preko interneta jednostavna je i odlična za osobe koje ne vole gužvu i beskrajne redove na blagajni. No isto tako nije u potpunosti sigurna jer su kupci na taj način češće izloženi krađi i raznoraznim prevarama. Jedan od načina na koji se mogu osigurati jest detaljnija provjera stranica s kojih naručuju ili limitirani iznos na kartici kojom plaćaju.

U današnje doba napredne tehnologije teško se oduprijeti internetskoj kupovini. Čak i ako ste najveći protivnici takve prakse, ponekad je nemoguće ignorirati sve oglase koji iskaču. No takav način shoppinga ima svoje čari, pogotovo jer možete kupovati iz udobnosti vlastitog doma, izbjeći nepodnošljive gužve, a i izbor je puno veći. Međutim, postoje i određene opasnosti koje vrebaju s druge strane ekrana i mogu nepravedno oštetiti potrošača.

Važno je prije obavljanja kupovine pročitati Terms & Conditions, odnosno onaj dugačak tekst koji svi preskaču. Iako oduzima koju minutu vremena, može biti koristan jer često sadrži informacije koje vam mogu biti bitne.

Kada naiđete na neku zanimljivu online trgovinu s kojom se dosad niste susreli, prvi je korak čitanje ocjena i komentara drugih korisnika. Te izjave treba uzimati s rezervom zato što mogu biti lažne ili čak plaćene od trgovine, što je u posljednje vrijeme učestala pojava.

Plaćanje dostave ponekad može udvostručiti cijenu proizvoda koji se kupuje. Informacija o cijeni dostave često je skrivena i za nju se sazna tek nakon što ste unijeli osobne podatke i podatke o kartici. Stoga treba prethodno istražiti cijenu i sve dodatne troškove koji bi se mogli putem pojaviti.

Najčešća opasnost jest krađa novca. Većina internetskih trgovina traži podatke o kartici i direktno povlači novac s vašeg računa prilikom kupnje. Postoje slučajevi gdje platite neki proizvod, ali ga nikada ne dobijete. Također, često se s računa povlači iznos puno veći od cijene samog proizvoda. Ovakva zlouporaba kartice može se spriječiti korištenjem Visa web prepaid kartice koju svojim korisnicima nudi OTP banka. Rizik se prvenstveno smanjuje na način da vi određujete limit kartice uplatom na račun i tako nitko ne može skinuti dodatne količine novca. Dodatnu sigurnost jamči ugovor između OTP banke i Croatia osiguranja koji omogućuje naknadu štete. Također postoji mogućnost online kontrole uslugom OTPdirekt kojom se mogu kontrolirati troškovi i financije u svakom trenutku.

Posebna je pogodnost i činjenica da ovu prepaid karticu mogu dobiti osobe koje do sada nisu mogle ugovoriti kreditnu karticu zbog neredovitih primanja, što se pogotovo odnosi na studente. Kartica se može koristiti i na prodajnim mjestima te za podizanje novca na bankomatu, ali je izrazito prikladna za situacije u kojima postoji opasnost od zlouporabe, poput online kupovine. Zato je ovo dobra prilika za sve one koji su dosad izbjegavali internetski shopping zbog straha od krađe ili dodatna sigurnost za one koji redovito svoj ormar obnavljaju upravo preko interneta.

Komentari na članak

Vezani članci

Internet kupovina

Na današnji dan

Savjeti za internetsku kupovinu povećavaju sigurnost potrošača u digitalnom svijetu

Zbog događaja koji se odvio 15. ožujka 1962. godine, danas imamo pravo na reklamaciju, zamjenu ili povrat novčanih sredstava zbog nekvalitetnih kupljenih proizvoda.

Euri

Programi „It Lab“ i „Generalna proba“

Erste banka omogućuje studentima obavljanje plaćene stručne prakse

Erste banka otvara priliku za stručnu praksu za studente tehničkog i ekonomskog usmjerenja. Prijave traju do 30. travnja.

Bowling club Zagreb

Sadržaj u Zagrebu koji morate isprobati

Mjesto odličnog provoda za sve uzraste i svačiji džep

Sve što jednom studentu treba za dobru zabavu jest kombinacija dobrog društva, obilja smijeha, malo sporta ili adrenalina i još mnogo toga po vašem izboru. Upravo zato vam donosimo savršen prijedlog za predispitno opuštanje i zabavu prije ljetnog raspusta.

Monopoly man

Daleko od očiju, daleko od bankrota

Nevidljiva štednja

Nevidljiva štednja je relativno nepoznat pojam, no svi ga prakticiramo na različite načine. Jedini način da premostimo ovaj psihološki jaz je praksa zapisivanja ušteđenog iznosa.

Kasne dvadesete

Nepotrebni troškovi vs. godišnja ušteda

Štednja u studentskim danima – istina ili mit?

Jednom kad uploviš u studentske vode, tvojem čamcu ponajviše prijeti financijsko potonuće. Pronaći ćeš posao ili kombinirati troškove studentskog života na kojekakve načine. No, hoćeš li uspjeti (u)štedjeti?