Online shopping

Najčešće zamke internetske kupovine i kako se izvući

https://www.pexels.com/photo/woman-holding-card-while-operating-silver-laptop-919436/

Kupovina preko interneta jednostavna je i odlična za osobe koje ne vole gužvu i beskrajne redove na blagajni. No isto tako nije u potpunosti sigurna jer su kupci na taj način češće izloženi krađi i raznoraznim prevarama. Jedan od načina na koji se mogu osigurati jest detaljnija provjera stranica s kojih naručuju ili limitirani iznos na kartici kojom plaćaju.

U današnje doba napredne tehnologije teško se oduprijeti internetskoj kupovini. Čak i ako ste najveći protivnici takve prakse, ponekad je nemoguće ignorirati sve oglase koji iskaču. No takav način shoppinga ima svoje čari, pogotovo jer možete kupovati iz udobnosti vlastitog doma, izbjeći nepodnošljive gužve, a i izbor je puno veći. Međutim, postoje i određene opasnosti koje vrebaju s druge strane ekrana i mogu nepravedno oštetiti potrošača.

Važno je prije obavljanja kupovine pročitati Terms & Conditions, odnosno onaj dugačak tekst koji svi preskaču. Iako oduzima koju minutu vremena, može biti koristan jer često sadrži informacije koje vam mogu biti bitne.

Kada naiđete na neku zanimljivu online trgovinu s kojom se dosad niste susreli, prvi je korak čitanje ocjena i komentara drugih korisnika. Te izjave treba uzimati s rezervom zato što mogu biti lažne ili čak plaćene od trgovine, što je u posljednje vrijeme učestala pojava.

Plaćanje dostave ponekad može udvostručiti cijenu proizvoda koji se kupuje. Informacija o cijeni dostave često je skrivena i za nju se sazna tek nakon što ste unijeli osobne podatke i podatke o kartici. Stoga treba prethodno istražiti cijenu i sve dodatne troškove koji bi se mogli putem pojaviti.

Najčešća opasnost jest krađa novca. Većina internetskih trgovina traži podatke o kartici i direktno povlači novac s vašeg računa prilikom kupnje. Postoje slučajevi gdje platite neki proizvod, ali ga nikada ne dobijete. Također, često se s računa povlači iznos puno veći od cijene samog proizvoda. Ovakva zlouporaba kartice može se spriječiti korištenjem Visa web prepaid kartice koju svojim korisnicima nudi OTP banka. Rizik se prvenstveno smanjuje na način da vi određujete limit kartice uplatom na račun i tako nitko ne može skinuti dodatne količine novca. Dodatnu sigurnost jamči ugovor između OTP banke i Croatia osiguranja koji omogućuje naknadu štete. Također postoji mogućnost online kontrole uslugom OTPdirekt kojom se mogu kontrolirati troškovi i financije u svakom trenutku.

Posebna je pogodnost i činjenica da ovu prepaid karticu mogu dobiti osobe koje do sada nisu mogle ugovoriti kreditnu karticu zbog neredovitih primanja, što se pogotovo odnosi na studente. Kartica se može koristiti i na prodajnim mjestima te za podizanje novca na bankomatu, ali je izrazito prikladna za situacije u kojima postoji opasnost od zlouporabe, poput online kupovine. Zato je ovo dobra prilika za sve one koji su dosad izbjegavali internetski shopping zbog straha od krađe ili dodatna sigurnost za one koji redovito svoj ormar obnavljaju upravo preko interneta.

Komentari na članak

Vezani članci

Titanic

Gradi se replika najpoznatijeg broda na svijetu

Titanic II zaplovit će svjetskim morima 2018. godine

106 godina nakon što je Titanic potonuo na dno Atlantskog oceana, njegova će replika krenuti na put iz Jiangsua u Dubai.

Naslovna

Na današnji dan

Zanimljivosti i pitanja vrijedna milijuna u najpopularnijem kvizu na svijetu

Na današnji dan prije 19 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu počeo se prikazivati jedan od najpoznatijih kvizova ikad – „Tko želi biti milijunaš?“. Otad se proširio cijelim svijetom, prikazivao se u 120 zemalja, na 83 različita jezika.

Putovanje

Predavanje Urbane mladeži

Putovanje svijetom s 0 kuna i dozom talenta

Kako bi povećala razinu mobilnosti, Urbana mladež organizira susret u sklopu kojeg će otkriti kako je moguće pretvoriti hobi u besplatno putovanje. Održat će se 24. siječnja u 20 sati.

budget, novac, štednja

Učinkovita raspodjela novca

Financijska metoda vrčeva olakšava one dane u mjesecu

Trebaš pomoć s financijama? Donosimo ti metodu koja olakšava organizaciju troškova.

Pokloni pexels

Blagdansko darivanje

Kako pronaći savršen poklon, k tome i besplatan?!

Mučiš muku s pronalaskom savršenog poklona za prijatelja, dečka, curu, obitelj, ma... bilo koga?! Znamo, i nama je bilo tako dok nismo shvatili kako pristupiti tomu uistinu kompliciranom procesu, ali ono još važnije, kako te iste poklone dobiti besplatno! Iako se može činiti kao san, znanje što ćeš napokon kupiti prijatelju i činjenica kako će to netko drugi platiti ovaj su put stvarnost!