Ususret Uskrsu

KVIZ: Provjerite svoje znanje o uskršnjim običajima

Uskršnji kviz

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a uz njegovo obilježavanje veže se niz različitih običaja. Koliko znate o njima provjerite u kvizu koji smo vam pripremili.

U sklopu nadolazećeg blagdana pripremili smo vam kratak kviz o neobičnim i zanimljivim običajima u drugim zemljama, pa provjerite koliko su vam poznati i tuđi običaji zapravo vezani uz Uskrs. 

Uskrs je, naime, najveći kršćanski blagdan. Prethodi mu korizma, koja traje četrdeset dana, a kroz nju se vjernici pripremaju za ovaj blagdan.

Nedjelju prije Uskrsa slavi se Cvjetnica. Tada se u crkvu nose grančice masline na blagoslov te se ujutro umiva u cvijeću, najčešće u ljubičicama. Zatim slijedi Veliki tjedan koji obilježava Isusovu posljednju večeru, Isusovu muku i smrt te vazmeno bdjenje.

Tradicionalno se za Uskrs peku sirnice, bojaju se pisanice – glinena jaja pronađena su na grobovima starih naroda na našem prostoru. Za bojanje pisanice prije su se koristile prirodne boje, a danas se najčešće koriste industrijske. Jedna od najpoznatijih tradicija jest tuckanje pisanicama. Kao i u mnogim zemljama, tako je i u Hrvatskoj na uskršnje jutro popularna borba jajima u kojoj je pobjednik onaj čije jaje na kraju borbe nije razbijeno.

Koliko vi znate o uskršnjim običajima provjerite u kvizu na poveznici. Ne zaboravite ni na naše uskršnje nagradne igre koje se održavaju na našim društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam Studentski.hr!

Komentari na članak

Vezani članci

Collegium putovanja nagradna igra

Collegium Putovanja pozivaju

Osvoji besplatno apsolventsko putovanje na Lefkadu i Krf!

Potrebno je puno snalažljivosti, ponešto znanja i malo sreće – i možda baš ti postaneš pobjednik APSOLVENT KVIZA u kojem možeš sudjelovati na Collegiumovoj službenoj Facebook stranici.

Kvisko2

Televizijska emisija postala je mobilna aplikacija

INTERVJU: Mobilna aplikacija Kvisko zadivit će sve ljubitelje emisije Kviskoteka

Preuzimanje ove aplikacije za pametne telefone potpuno je besplatno, a autori pripremaju i aplikaciju za svjetsko tržište.

Božićni običaji_2

Muke po Božiću

Groteska zvana božićni običaji „po naški"

Prežderavanje na adventskim kućicama ko da sutra ne postoji. Znaš, to je onaj tip ljudi koji mljackaju dok jedu jer misle da je njihova adventska kobasica u pozlaćenom pecivu sa šljokicama bolja od one obične, K plus kobasice koju inače jedeš svaki drugi dan. Ali pogodi u čemu je razlika? Ova na adventu je ispljuvana od strane konobara kojem nisi ostavio napojnicu.

KOZa 2016

Kvizovi općeg znanja

Pripremite se za novu sezonu KOZe

Kviz će voditi neuništivi „stand-up ninja” Goran Vugrinec Goc, koji se s godišnjeg vraća pun elana, energije i dobrih šala.

One does not simply

FAK-ov filmski kviz

Veliki filmski kviz otvara novu sezonu u Zagrebu

FAK je konačno  najavio da će se sljedeći zagrebački Veliki kviz održati u subotu, 19. rujna, u dvorani Produkcije kulture Aplauz u Zvonimirovoj 63, s početkom u 20 sati.