Ususret Uskrsu

KVIZ: Provjerite svoje znanje o uskršnjim običajima

Uskršnji kviz

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a uz njegovo obilježavanje veže se niz različitih običaja. Koliko znate o njima provjerite u kvizu koji smo vam pripremili.

U sklopu nadolazećeg blagdana pripremili smo vam kratak kviz o neobičnim i zanimljivim običajima u drugim zemljama, pa provjerite koliko su vam poznati i tuđi običaji zapravo vezani uz Uskrs. 

Uskrs je, naime, najveći kršćanski blagdan. Prethodi mu korizma, koja traje četrdeset dana, a kroz nju se vjernici pripremaju za ovaj blagdan.

Nedjelju prije Uskrsa slavi se Cvjetnica. Tada se u crkvu nose grančice masline na blagoslov te se ujutro umiva u cvijeću, najčešće u ljubičicama. Zatim slijedi Veliki tjedan koji obilježava Isusovu posljednju večeru, Isusovu muku i smrt te vazmeno bdjenje.

Tradicionalno se za Uskrs peku sirnice, bojaju se pisanice – glinena jaja pronađena su na grobovima starih naroda na našem prostoru. Za bojanje pisanice prije su se koristile prirodne boje, a danas se najčešće koriste industrijske. Jedna od najpoznatijih tradicija jest tuckanje pisanicama. Kao i u mnogim zemljama, tako je i u Hrvatskoj na uskršnje jutro popularna borba jajima u kojoj je pobjednik onaj čije jaje na kraju borbe nije razbijeno.

Koliko vi znate o uskršnjim običajima provjerite u kvizu na poveznici. Ne zaboravite ni na naše uskršnje nagradne igre koje se održavaju na našim društvenim mrežama – Facebooku i Instagramu

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi vam Studentski.hr!

Komentari na članak

Vezani članci

Padel

Sportski centar na Velesajmu

Padel, najbrže rastući sport na svijetu, prikupio simpatije hrvatskih sportaša

Robert Prosinečki i Janko Janković, vlasnici Padel.hr centra, doveli su svjetski hit sport u Zagreb. Zaigrajte i vi sa svojom ekipom i zagrijte se za sportski kviz.

Sin City

Okušajte svoje znanje

Veliki filmski kviz gostuje u sklopu KotarFEST!-a u Delnicama

Ljubitelje filma i kvizova dočekat će brojne raznovrsne kategorije dupkom pune kvalitetnih pitanja i mozgalica. Na kvizu sudjeluju ekipe od minimalno dva i maksimalno četiri člana.

Uskrs, jaja

Uskrsne nedoumice

Rok trajanja i skladištenje kuhanih jaja

Bacanje hrane može se spriječiti dobrom procjenom potrebne količine, no ako ipak nešto preostane, važno je znati koji je rok trajanja i na koji ga se način može produljiti.

Uskršnja jaja

Nagradni natječaj

Pazi jaje ako želiš pokupiti nagrade!

Uskrs nam je stigao, a to uključuje ne samo pisanice, jaja i šunku, već i poklone! Kako bi ih osvojili i pritom se sjajno zabavili, pripazite na jaja - odigrajte našu igricu!

foto

Intervju s Karlom Triplat

Studentica koja je osvojila 50 000 kn u Potjeri tvrdi da joj studij kroatistike pomaže u kvizovima

Kako je to kad se kao studentica prijaviš u TV-kviz Potjera i u završnom dijelu u potpunosti sama pobijediš Lovca i osvojiš nezanemarivih 50 000 kuna? Odgovor na to i još nekoliko studentskih pitanja dala nam je Karla Triplat.