Kategorije studentskih domova

Kratki vodič kroz studentski smještaj u Zagrebu II: Cvjetno, „Šara“, Lašćina

Paviljon na Šari II

Nakon što smo vas proveli kroz „najstudentskije“ mjesto u Zagrebu, donosimo pregled i ostalih, nešto mirnijih domova, u kojima vam mira i tišine, ali i zabave te dobrog društva sigurno neće nedostajati.

Da Zagreb, osim partijanerskog i ne odveć tihog doma smještenog uz Savu, ima još konja za trku, svjedoče domovi Šara, Lašćina i Cvjetno naselje. U njima će, budući da se smatraju oazama mira i zelenila smještenima usred zagrebačke vreve i asfalta, svoj novi dom pronaći svi oni studenti kojima je poznati savski duh drag, ali koji ipak traže mirnije mjesto za život i borbu sa studentskim obvezama. Iako su mirno i tiho okružje glavna odlika svih spomenutih domova, druženja i dobrih tuluma u njima nikad ne nedostaje. Porazgovarali smo s bivšim i sadašnjim stanarima te vam u nastavku donosimo pregled dojmova i savjete iz prve ruke koji će vam biti zlata vrijedni tijekom prvih dana života u studentskom domu.

Cvjetno naselje smatra se drugom kategorijom studentskog smještaja, a nalazi se između Save i Šare te s viših katova možete ugledati i HRT koji se nalazi u susjedstvu. Ako studirate na FSB-u ili FFZG-u, do njih ćete iz ovog doma stići nakon petnaestak minuta lagane šetnje kroz istoimeni zeleni kvart, a do FER-a će vam trebati dvadesetak – ako poznajete ljude koji poznaju prečice (ili jednostavno pogledate kartu). Naselje je nedavno obnovljeno i sastoji se od osam paviljona te teretane, menze i slastičarnice. Sobe su po prostranosti odmah iza prve kategorije smještaja, ali je ormara ipak nešto manje. Ipak, namještaj je bijel s detaljima čije boje ovise o paviljonu i katu na kojima se nalazite, a iznad kreveta imat ćete i plutenu ploču. Iako kupaonicu dijelite samo s cimerima, kuhinju ćete morati potražiti negdje na katu. S odabirom sobe ne možete pogriješiti jer se od sunca možete skloniti pomoću roleta (iako vrućini svakako nećete moći pobjeći), a društvo u dvorištu neće biti tako mnogobrojno i bučno kao na Savi, iako su ležerna druženja na klupicama dobrodošla. Jedino što morate izbjegavati jesu sobe 5. i 6. paviljona koje su okrenute jedne prema drugima i gledaju na kuhinju menze. Vjerujte nam, ne miriše uvijek lijepo, a uznemirujuće glasno druženje s kamionima za odvoz smeća zakazano je za 5 ujutro svakoga dana.

– Bila sam u domu na Cvjetnom tri godine, uključujući i jednu godinu dok dom još nije bio obnovljen. Uglavnom mogu reći da imam samo pozitivna iskustva – kako nisam baš tip osobe za uobičajen studentski život, odgovaralo mi je što je na Cvjetnom uglavnom tiho i moguće je imati potpunu privatnost, jer kada se zatvoriš u sobu, kao da si u svom malom stanu i ne moraš imati doticaja s drugim ljudima ako ne želiš. Isto tako, oni docimeri koje sam uspjela upoznati su uvijek bili dragi i nikad nismo imali problema, atmosfera je stvarno ugodna u cijelom domu. Jedino negativno što bih izdvojila je hrana u menzi, iako je opet dobra strana što nikad nema redova i tete su drage. Al ne znaju kuhati. I to što slastičarnica ne radi vikendom nema veze s mozgom. – s nama je svoje iskustvo podijelila bivša stanarka Cvjetnog.

FOTO: Facebook / Ekipa s Cvjetnog

Studentski dom Ante Starčević s adresom na Zagrebačkoj aveniji 2 vjerojatno niste ni zamijetili ako se niste kakvim poslom do njega zaputili. Tri su paviljona popularne Šare smještena između tramvajskih stanica Učiteljski fakultet i Vjesnik, što podrazumijeva i blizinu FF-a, FER-a, FSB-a te NSK-a. Dom je relativno očuvan te nećete imati problema sa starim i derutnim namještajem, no sobe su još manje od onih na Savi. Svaka soba ima vlastiti hladnjak, a po dvije dijele malu kupaonu koja se nalazi između njih. Iako slovi kao najglasniji, jedino je u prvom paviljonu dostupan bežični internet, no imajte spreman i kabel, za svaki slučaj. Na svakom se katu nalaze učionica i praonica rublja te čajna kuhinja. Iako ima mnoštvo dodatnih prostora poput teretane, igrališta i tulumare, glavni je nedostatak ovoga doma menza pa ćete se ako poželite nešto prigristi morati zaputiti do obližnjih pekarnica ili najbliže trgovine smještene na Zagrepčanki. Za pravi obrok morat ćete prošetati do menzi na Cvjetnom ili u SC-u. Ovaj se mirni dom budi tijekom predbožićnih dana kada stanari skupa ukrašavaju portu i drvca oko nje pa obiteljskog ugođaja nikad ne nedostaje. Šara je poznata i po Božiću na Šari, predbožićnim palačinkijadama, a posebno oživi tijekom ljetnih dana kada postane poprište najboljeg studentskog tuluma u gradu – Šarijade. Obiteljskoj atmosferi pridonose i prijateljski odnosi sa zaposlenicima doma: sigurno nikad nećete proći pokraj porte, a da ne razmijenite koju ljubaznu riječ s uvijek raspoloženim portirom, a s blagajnicom Titom najvjerojatnije ćete i popiti kavu koji put, pogotovo ako dođete platiti stanarinu dok ju ona još pije. Sve to pridonosi šarmu ovog malog doma od kojega će vam se zasigurno biti teško rastati.

– Na drugoj godini bio sam na Šari. To je manji dom pa se brzo priviknete na njegovo osoblje koje vam priraste srcu. Ja sam živio u prvom paviljonu, koji jedini ima wi-fi, dok su ostali paviljoni imali samo žičani internet. Velika je mana doma što nema menzu, a najbliža je ona na Cvjetnom. Dom je dosta miran, ali ne i potpuno miran pa se u svako doba dana nešto događa. Sobe su u relativno dobrom stanju, imaju puno polica i ladica, kojih ostane i viška nakon useljenja. Bio sam vrlo zadovoljan cjelokupnim iskustvom, a upoznao sam i hrpu novih ljudi. Jedino što bih zamjerio ovome domu jest domar koji u rane jutarnje sate strojem čisti lišće ispod prozora, pa onda nije neuobičajeno čuti kolege kako mu ljuto dobacuju da prestane. Sve u svemu, toplo preporučujem! – rekao nam je Borna, bivši stanovnik Šare.

FOTO: Studentski.hr

Studentski dom Lašćina sastoji se od deset paviljona smještenih na Lašćinskoj cesti, u blizini Kvaternikova trga te parka Maksimir, što ga čini savršenom stambenom lokacijom za studente koji pohađaju fakultete smještene u tom dijelu grada. Svi paviljoni imaju po katu sanitarni čvor te čajnu kuhinju, a učionica se nalazi u osmom paviljonu. Od deset paviljona jedan je glazbeni. U okružju doma nalaze se i igralište te višenamjenska dvorana, kao i menza, a u prvom se paviljonu nalazi TV dvorana.

– Kad sam živjela na Lašćini, najviše mi je smetalo što sam sobu dijelila s još dvjema djevojkama, u takvim uvjetima nema nimalo privatnosti. Također, namještaj je star i oronuo. Ipak, kao pozitivne stvari ovoga doma izdvojila bih menzu kojoj nemam zamjerke, kao i blizinu mom faksu i još nekim fakultetima. Puno sam manje vremena trošila na putovanje dok sam živjela tamo – podijelila je s nama iskustva bivša stanarka Lašćine.

Nakon svih dojmova koje smo skupili i više-manje oduševljenih poruka kolega, na vama je samo da odlučite koji vam je dom savršeno mjesto za život. Ako vas pak zanima što sve nudi Studentsko naselje Stjepan Radić, posjetite poveznicu. No, kamo god se uselili, vjerujemo da nećete pogriješiti i da će u sobu, koliko god mala bila, stati puno smijeha, radosti i lijepih uspomena.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Komentari na članak

Vezani članci

Caffe bar Cvjetno

SD Cvjetno naselje

Više mjesta za druženje u novootvorenoj slastičarnici na Cvjetnom

Subvencionirane slastice nakon više od godine dana opet se poslužuju u Studentskom domu Cvjetno naselje.

Obnova studentskih domova - hodnik

Kontroverzna renovacija

Hrvatska vraća svih 220 milijuna kuna Europske unije dodijeljenih za obnovu domova?

Činilo se da je Hrvatska financirala tek dio obnove studentskih domova sa svojih 65 milijuna kuna. Utvrdi li se da nije bilo opravdanja za izravni pregovarački postupak između SC-a i Projektgradnje, bit će prisiljena vratiti cijeli iznos od 220 milijuna koji je Europska unija dodijelila.

Paviljon na Šari

SN „Dr. Ante Starčević”

Nova procedura otklanjanja kvarova na Šari; studenti i majstori potpisuju Zahtjevnicu

U slučaju da primijetite kvar u svojoj sobi, morat ćete potražiti knjigu Zahtjevnica na porti doma. Prijavu kvara evidentira student u numeriranoj Zahtjevnici u dva primjerka.

Naslovna, podrum

Problemi u 6. paviljonu

Sanacijski upravitelj odgađa saniranje podruma na Cvjetnom; HKIG utvrdio da se vještačenje može odmah obaviti

Nakon što je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak obrazložio da je za sanaciju podruma potrebno pričekati ljeto, predsjednica Domskog odbora kontaktirala je s Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva, koja je utvrdila da se vještačenje može obaviti i dok su stanari prisutni u paviljonu.

Paviljon na Šari II

Studentski centar Zagreb

Bodovne granice za smještaj u studentskom domu ponovo spuštene

Pravo na useljenje u studentski dom imate ako ste se prijavili na natječaj i na njemu ostvarili najmanje 1335 bodova. Granica je ista za brucoše i starije studente.