Bolje pozicije i satnice

Kako napredovati na studentskom poslu i izboriti se za bolje radne uvjete

ured slika

Ponuda studentskih poslova sve više raste, a studenti postaju ravnopravni članovi radnih kolektiva. Uz nekoliko naših savjeta poboljšajte sliku o sebi u svom radnom okružju i izborite se za bolje uvjete te karijeru koju priželjkujete.

Studentske poslove najčešće promatramo kao neophodni izvor prihoda ili džeparac koji će nam dobro doći. No s vremenom, kako postajemo stariji, nastojimo pronaći poslove koji će biti povezani sa strukom, a možda i postati karijerom kada završimo studij. Bez obzira na to kako promatramo svoje studentske poslove, želimo biti adekvatno plaćeni, raditi u dobrim uvjetima i biti jednaki ostalim zaposlenicima. U nastavku saznajte kako se postaviti na pravi način i izboriti se za zaslužene radne uvjete.

Uvjerite sebe da zaslužujete bolje

Zašto biste baš vi trebali imati veću satnicu? Zašto mislite da biste bili prava osoba za višu poziciju koju priželjkujete? Koje su vaše kvalitete koje vaši radni kolege cijene? Ova pitanja pomoći će vam ocijeniti smatrate li da zaslužujete ono što priželjkujete na svom radnom mjestu. Važno je da ova pitanja sagledate što je realnije moguće. Ako su vaši odgovori na ova pitanja u skladu s onim što želite, onda znate zašto u svom naumu morate ustrajati. Ako mislite da možete bolje, u njima možete pronaći prostor za poboljšanjima.

FOTO: Unsplash

Okružite se motivatorima

Ako želite napredovati, vjerojatno je to zato što na poslu imate dobre primjere onoga što želite postati. U svakom žitu, naravno, ima kukolja, stoga nemojte da vas zlobni kolege ili možda čak nadređena osoba pokolebaju u onome što želite. Priklonite se onima čiji vam se stavovi, radna etika i vrijednosti sviđaju i ugledajte se na njih kako biste postali bolja verzija sebe.

Neka cijene vaš rad

Zaista je pohvalno ako prvi dolazite na posao, a zadnji odlazite u kriznim situacijama kada puno toga treba odraditi. No ako to činite svakoga dana ili svakoga tjedna, prijeći će u naviku i vama i vašim kolegama te poslodavcima, a kada vam svima prijeđe u naviku, vaš će se rad uzimati zdravo za gotovo jer ste uvijek dostupni. Radije svojim vremenom (na poslu, ali i izvan njega) raspolažite pametnije i nastojte u manje vremena biti produktivniji. Nemojte nešto što treba biti timski rad u potpunosti preuzimati od drugih kako biste odradili što više i pritom kolabirali, nego svoje vještine iskoristite kako biste svoj dio posla učinili što kvalitetnije – to neće proći nezamijećeno.

FOTO: Pixabay

Ponašajte se u skladu s uvjetima koje želite

Težite preuzimanju poslova koji vas zanimaju, nemojte na sebe preuzimati veliku količinu zadataka samo kako biste pokazali da vrijedite kao tri radnika. Kada se fokusirate na zaduženja koja vas zaista zanimaju i ispunjavaju, dobit ćete priliku razvijati svoje vještine i zaista zasjati, što vas može dovesti i do više pozicije koju želite. Također, nemojte se bojati preuzeti zasluge za poslove koje ste odradili – pohvale i komplimente za odrađeno preuzimajte sa smiješkom i nemojte u svojoj skromnosti zatajiti sve što ste odradili i učinili, a smatrate vrijednim. To ne znači da trebate neprestano govoriti o svojim postignućima, no nemojte se bojati sebe staviti u prvi plan. Kada drugi uoče da cijenite sebe i svoj rad, počet će vas promatrati puno drugačije i više će zapažati sve što budete činili u budućnosti.

Zahtijevajte unapređenje

Znate da zaslužujete bolje i mislite da su toga svjesni i drugi iz vašega okružja? Kolegama i nadređenim osobama bez straha govorite o potencijalnim poboljšanjima određenih segmenata posla ili im iznosite svoje ideje o mogućim poboljšanjima? Zašto ne biste pritom istaknuli i ulogu koju biste mogli odigrati u tim poboljšanjima i sve dobrobiti koje biste mogli donijeti cjelokupnom poslovanju? Čak i ako se unapređenje ne dogodi odmah, važno je poslodavcu dati do znanja da to želite i da ste spremni od studenta koji je došao kao ispomoć postati važan član kolektiva.

Komentari na članak

Vezani članci

Starter (eSTUDENT)

Projekt udruge eSTUDENT

Tvoja karijera može započeti u Starter Mjesecu karijera

Starter Mjesec karijera dugogodišnji je projekt studentske udruge eSTUDENT, čija je svrha priprema mladih za proces zapošljavanja. Sve njegove sudionike očekuje pregršt korisnog i zanimljivog sadržaja.

Problemi na faksu

Odlazak na fakultet

Tipični strahovi svakog brucoša

Svaka osoba nađe se u strahu kada kreće u nove izazove, a odlazak na fakultet upravo je jedan od takvih. Ne brinite jer znamo kako ublažiti tipične strahove s kojima će se susresti svi brucoši prije početka studentske godine.

Alkohol, zabava

Piti ili ne piti?

10 razloga zbog kojih biste trebali prestati piti alkohol

Mladi u vrlo ranoj dobi počinju konzumirati alkoholna pića zbog njihove primamljivosti. Brojni su razlozi zašto bismo to trebali sprječavati, a mi vam navodimo deset o kojima vjerojatno nikada niste razmišljali.

depresija

Male mudrosti

Stručnjaci savjetuju kako se uspješno riješiti loše navike

Proces rješavanja loših navika nije nimalo lagan ni kratkotrajan, ali je svakako moguć. Postoje određene metode koje vam mogu olakšati tu borbu, a jedna od njih jest ta da lošu naviku uvijek možete zamijeniti nekom novom, dobrom navikom.

https://pixabay.com/en/background-bokeh-light-circle-2709638/

Motivacijska predavanja ususret „Vizionaru”

„Kreativci se ne kriju u diplomama, nego u vama”

S motivacijskim predavanjem diplomiranog strojara koji nikad nije radio u struci, vlasnika restorana koji nema ni dana ugostiteljske škole i kreativnog direktora koji većinu dana posvećuje novim idejama započet će motivacijska predavanja ususret „Vizionaru” koji okuplja ambiciozne studente.