Bolje pozicije i satnice

Kako napredovati na studentskom poslu i izboriti se za bolje radne uvjete

ured slika

Ponuda studentskih poslova sve više raste, a studenti postaju ravnopravni članovi radnih kolektiva. Uz nekoliko naših savjeta poboljšajte sliku o sebi u svom radnom okružju i izborite se za bolje uvjete te karijeru koju priželjkujete.

Studentske poslove najčešće promatramo kao neophodni izvor prihoda ili džeparac koji će nam dobro doći. No s vremenom, kako postajemo stariji, nastojimo pronaći poslove koji će biti povezani sa strukom, a možda i postati karijerom kada završimo studij. Bez obzira na to kako promatramo svoje studentske poslove, želimo biti adekvatno plaćeni, raditi u dobrim uvjetima i biti jednaki ostalim zaposlenicima. U nastavku saznajte kako se postaviti na pravi način i izboriti se za zaslužene radne uvjete.

Uvjerite sebe da zaslužujete bolje

Zašto biste baš vi trebali imati veću satnicu? Zašto mislite da biste bili prava osoba za višu poziciju koju priželjkujete? Koje su vaše kvalitete koje vaši radni kolege cijene? Ova pitanja pomoći će vam ocijeniti smatrate li da zaslužujete ono što priželjkujete na svom radnom mjestu. Važno je da ova pitanja sagledate što je realnije moguće. Ako su vaši odgovori na ova pitanja u skladu s onim što želite, onda znate zašto u svom naumu morate ustrajati. Ako mislite da možete bolje, u njima možete pronaći prostor za poboljšanjima.

FOTO: Unsplash

Okružite se motivatorima

Ako želite napredovati, vjerojatno je to zato što na poslu imate dobre primjere onoga što želite postati. U svakom žitu, naravno, ima kukolja, stoga nemojte da vas zlobni kolege ili možda čak nadređena osoba pokolebaju u onome što želite. Priklonite se onima čiji vam se stavovi, radna etika i vrijednosti sviđaju i ugledajte se na njih kako biste postali bolja verzija sebe.

Neka cijene vaš rad

Zaista je pohvalno ako prvi dolazite na posao, a zadnji odlazite u kriznim situacijama kada puno toga treba odraditi. No ako to činite svakoga dana ili svakoga tjedna, prijeći će u naviku i vama i vašim kolegama te poslodavcima, a kada vam svima prijeđe u naviku, vaš će se rad uzimati zdravo za gotovo jer ste uvijek dostupni. Radije svojim vremenom (na poslu, ali i izvan njega) raspolažite pametnije i nastojte u manje vremena biti produktivniji. Nemojte nešto što treba biti timski rad u potpunosti preuzimati od drugih kako biste odradili što više i pritom kolabirali, nego svoje vještine iskoristite kako biste svoj dio posla učinili što kvalitetnije – to neće proći nezamijećeno.

FOTO: Pixabay

Ponašajte se u skladu s uvjetima koje želite

Težite preuzimanju poslova koji vas zanimaju, nemojte na sebe preuzimati veliku količinu zadataka samo kako biste pokazali da vrijedite kao tri radnika. Kada se fokusirate na zaduženja koja vas zaista zanimaju i ispunjavaju, dobit ćete priliku razvijati svoje vještine i zaista zasjati, što vas može dovesti i do više pozicije koju želite. Također, nemojte se bojati preuzeti zasluge za poslove koje ste odradili – pohvale i komplimente za odrađeno preuzimajte sa smiješkom i nemojte u svojoj skromnosti zatajiti sve što ste odradili i učinili, a smatrate vrijednim. To ne znači da trebate neprestano govoriti o svojim postignućima, no nemojte se bojati sebe staviti u prvi plan. Kada drugi uoče da cijenite sebe i svoj rad, počet će vas promatrati puno drugačije i više će zapažati sve što budete činili u budućnosti.

Zahtijevajte unapređenje

Znate da zaslužujete bolje i mislite da su toga svjesni i drugi iz vašega okružja? Kolegama i nadređenim osobama bez straha govorite o potencijalnim poboljšanjima određenih segmenata posla ili im iznosite svoje ideje o mogućim poboljšanjima? Zašto ne biste pritom istaknuli i ulogu koju biste mogli odigrati u tim poboljšanjima i sve dobrobiti koje biste mogli donijeti cjelokupnom poslovanju? Čak i ako se unapređenje ne dogodi odmah, važno je poslodavcu dati do znanja da to želite i da ste spremni od studenta koji je došao kao ispomoć postati važan član kolektiva.

Komentari na članak

Vezani članci

Ženska torba

Nadohvat ruke

Predmeti koje bi trebala sadržavati svaka ženska torba

Za one koji pakiraju torbu ne samo za plažu već i za posao donosimo popis stvari koje bi se u njoj trebale naći kako biste si olakšali život u vrelim ljetnim danima.

Success kid/uspjeh

U novu godinu s novim odlukama

Mali savjeti za veću produktivnost

Da biste bili produktivniji, ne morate raditi više, nego promišljenije. Odustanite od loših navika što prije. Mi vas upozoravamo na 12 pogubnih.

Produktivnost

Efikasno upravljanje vremenom

Jutarnje navike koje povećavaju produktivnost

Način na koji strukturiramo svoje vrijeme ujutro uvelike utječe na produktivnost tijekom ostatka dana. Usvajanjem ovih jutarnjih navika, povećanje produktivnosti je neupitno.

Mia Dimšić_naslovna

Mlada osječka glazbenica Mia Dimšić

INTERVJU: „Nikad ne odustajte jer je to jedini pravi način da se živi”

„Živimo u sredini koja nas mlade često obeshrabruje i poručuje nam da ne možemo baš sve što hoćemo, ali nije tako.”

Konferencija „Financijski ekspert budućnosti“

Financijski klub

Dođite na konferenciju „Financijski ekspert budućnosti“ i izgradite temelje za vrhunsku karijeru na području financija

Konferencija će se sastojati od predavanja, radionica i panel rasprava, na kojima možete dobiti korisne savjete i informacije o tržištu rada i prijavi za posao koje bi svaki student trebao znati prije zapošljavanja.