Zapošljavanje nakon fakulteta

Iskustva (bivših) studenata: Zahvaljujući volonterskoj praksi došli su do posla iz snova

https://pixabay.com/en/dream-job-application-location-job-2904780/

Za zapošljavanje na željenom mjestu ključno je iskustvo. Pregledavajući oglase za poslove mnogi studenti ostaju razočarani jer većina poslodavaca traži barem godinu dana iskustva. Volonterska praksa prvi je korak u stvaranju karijere, a SIK-ovi bivši volonteri objasnili su zašto je ne bi trebalo zaobići.

Pitanje zapošljavanja nakon fakulteta mnogim studentima već pri samom početku studiranja zadaje noćne more. Često gube motivaciju za studiranjem onog što vole te, kako su pokazale naše ankete, nerijetko upisuju fakultete nakon kojih postoje veće šanse za zaposlenje, a na tom su području, čini se, najugroženije društveno-humanističke znanosti. No, vrijedi li tek tako odustati od svojih snova i život provesti radeći ono što nam je mrsko? Iznimno je bitno maksimalno iskoristiti svoje studentske dane za vlastito usavršavanje te usmjeravanje željenom zanimanju kako po završetku studija ne bi ostali izgubljeni, a životopisi nedovoljno popunjeni.

U sklopu serije članaka portala Studentski.hr Zapošljavanje nakon fakulteta, čiji je cilj informiranje mladih o poslovnom svijetu koji ih čeka nakon diplome, već smo pisali o načinima stjecanja korisnog iskustva tijekom studija, a sada donosimo priče studenata koji su tijekom studentskih dana odradili volontersku praksu. Upitali smo bivše volontere SIK-a koliko im je praksa pomogla u stvaranju karijere i koja su njihova iskustva s ovakvom vrstom rada.

– Volontiranjem je za mene nekako sve počelo, shvatila sam da uz fakultet moram i raditi, da radno vrijeme nije uvijek od 9 do 17 sati, stekla sam prijatelje za cijeli život, milijun poslovnih kontakata i što je najvažnije – konkretno poslovno iskustvo koje mi je otvorilo mnoga vrata i na račun kojeg sam dobila super posao u struci. ― rekla je Jelena Gašpar, nekad studentica Hrvatskih studija, danas zaposlena u marketingu tvrtke CROZ.

Najveći je problem što se za vrijeme obrazovanja teško pronalaze plaćeni studentski poslovi u struci, a neki studenti ne mogu si priuštiti odabir volonterskog posla u području zanimanja pred bilo kojim plaćenim poslom. S druge strane, mnogi zaobilaze volonterske prakse smatrajući ih gubljenjem vremena ili nedovoljno priznatim iskustvom, koje im usto ne donosi džeparac. Međutim, volontiranjem se već tijekom studija sakuplja stručno iskustvo za željeni posao, koje će poslodavci pri kasnijem zapošljavanju cijeniti, te se s fakulteta izlazi spreman za tržište rada. Potrebno je posvetiti vrijeme za vlastiti napredak i razvitak kako nakon diplome ne biste godine provodili na burzi, no prilike se ne stvaraju same. 

– Volontiranje na studentskom portalu bilo je ključno za moj profesionalni razvoj. U tih par godina doveo sam svoje pisanje na razinu dovoljno visoku da mogu bez problema raditi u redakciji velikog medija. ― istaknuo je Marin Karadžija, student novinarstva, trenutno zaposlen na RTL-u.

Volonterski dani, osim za stjecanje uvijek traženog radnog iskustva, pomažu proširiti vidike – postaje jasnije što želite i što očekivati u budućnosti. Jasno je da će svaka praksa dodatno opteretiti studentski raspored, no dobra organizacija i volja za razvitkom ključne su za uspjeh. Nekoliko godina studija brzo će proći, a razlozi za odgađanje i odustajanje neće nestajati. Na kraju, volonterski dani služe zbližavanju ljudi sličnih interesa jer uz rad se uvijek pronalazi vremena za druženje i zabavu.

– Dobra kava i dobar copy, tako su započinjale moje jutarnje smjene tijekom volontiranja na studentskom portalu i uvijek se rado sjetim tih dana. Volonterska praksa otvara mnoga vrata iza kojih se kriju dobra ekipa s kojom dijeliš slične interese, edukacije i na kraju krajeva i prilike za dobar posao baš kao što je i mene dovelo do internshipa u velikoj kompaniji. ― poručila je Jelena Vuković, studentica Filozofskog fakulteta.

Komentari na članak

Vezani članci

Mobitel na stolu

Kada, ako ne sada?

Pet razloga zašto često mijenjati studentski posao

Ponuda studentskih poslova vjerojatno je najbogatija i najraznovrsnija. Studenti i studentice često mijenjaju vrstu studentskog posla tijekom fakulteta. Donosimo pet razloga zašto je to sasvim normalno, ali i poželjno.

PR

Odnosi s javnošću

10 znakova da je PR posao za tebe

Saznaj je li posao stručnjaka za odnose s javnošću za tebe!

Couch potato - Simpson

Pametna raspodjela vremena

Savjeti za produktivnu večer

Donosimo nekoliko savjeta za produktivnije provođenje večeri. Umjesto gledanja filmskih maratona, napravite nešto odlično za sebe.

LinkedIn

Internet bez granica

Na LinkedInu nađite posao vaših snova

Saznajte kako još bolje iskoristiti svoj profil na LinkedInu te koji programi mogu pomoći da vam informacije o poslu na ovoj mreži dolaze izravno na e-mail adresu.

Isto

Youth Future Croatia 2019.

Popis najkorisnijih vještina 21. stoljeća

Kako biste ostvarili uspjeh u zanimanjima budućnosti, nužno je posjedovati određene kompetencije i vještine kojima ćete se usavršavati u radu. Donosimo vam ih, a na SIK-ovoj konferenciji Youth Future Croatia 2019. predavači će govoriti o izgradnji svojih karijera i vještinama koje su oni morali posjedovati kako bi došli do cilja.