Volonterski projekt

INTERVJU: Studenti Čarobnjaci uspješno populariziraju znanost među djecom

FOTO

Znanstvene čarolije volonterski su projekt kojim studenti među djecom žele popularizirati znanost i prikazati da kemija nije baš – bauk!

Znanstvene čarolije volonterski su projekt u kojem sudjeluju u najvećoj mjeri studenti PMF-a s ciljem popularizacije znanosti prvenstveno među djecom predškolske i mlađe školske dobi. Neki od volontera veselo se smiješe s naslovne fotografije kada su bili aktivni za Dan kemije 2018, pri čemu naglašavaju kako ih je na toj fotografiji tek jedan mali dio i da ih je još puno uključenih.

Provedba je ovog projekta, vođena entuzijastičnom nekolicinom studenata, započela u veljači 2010. U želji da približe znanost najmlađima osmišljene su radionice s područja kemije, ali i fizike, biologije i ekologije, a mi smo popričali s Janom Gašperov, koja nam je u ime svih ostalih kolega Čarobnjaka pobliže objasnila kako funkcioniraju. 

FOTO: Znanstvene čarolije/privatni album

Kako je Projekt pokrenut, čija je bila prvotna ideja?

Projekt je pokrenut uz veliku potporu Hrvatskog kemijskog društva i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Također, Projekt je u akademskoj godini 2010/11. nagrađen posebnom Rektorovom nagradom za područje prirodnih znanosti. Kao što sam spomenula, pokrenula ga je nekolicina studenata s PMF-a te su se radionice održavale samo za vrtićki uzrast. Danas u radu Znanstvenih čarolija sudjeluje više studenata, a održavamo radionice za djecu vrtićke dobi, ali i za učenike osnovnih škola. Bitno je spomenuti da su Znanstvene čarolije volonterski projekt Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva te naši volonteri nisu isključivo s PMF-a, već i sa srodnih fakulteta. Prvotna ideja, popularizacija znanosti među djecom vrtićke dobi, i dalje je tu te ju širimo i među osnovnoškolcima.

FOTO: Znanstvene čarolije/privatni album

Koliko je trenutno studenata uključeno u Čarolije? Koje sve aktivnosti provodite?

Trenutno nas je 35! Primarno se posvećujemo radionicama u vrtićima i školama u Zagrebu, ali i u ostalim gradovima u Hrvatskoj. Radionice su osmišljene tako da djeca samostalno izvedu eksperimente prema uputama studenata koji su voditelji radionica pa uz pomoć i sugestiju uoče promjene i donesu zaključke o procesima i pojavama prisutnima tijekom pokusa. Svaki student radi s grupom od oko šestero djece kako bi u takvim manjim grupama mogli kvalitetnije izvesti same pokuse. Naravno, s obzirom na to da su djeca ta koja rade pokuse, naše su kemikalije potpuno bezopasne i neškodljive jer se radi o kućnim potrepštinama (voda, ulje, mlijeko, brašno i sl.)

FOTO: Znanstvene čarolije/privatni album

Osim toga, posebno smo ponosni na projekt BASF Kid's lab-Malci genijalci koji je započeo u rujnu 2017. godine Taj se projekt provodi već 20 godina u 40 zemalja svijeta, a prvi put ga u Hrvatskoj predstavljaju upravo volonteri Znanstvenih čarolija. Do sada je u tom projektu sudjelovalo više od 850 djece i 20-ak volontera. Uz sve navedeno volonteri aktivno sudjeluju i na brojnim manifestacijama popularizacije znanosti poput Znanstvenog piknika, Festivala znanosti, Znanstvenog kvarta Interlibera i nama najdražem Otvorenom danu kemije.

Koja je najvažnija poruka koju želite poslati ovim volonterskim radom?

Volonterskim radom želimo pokazati ostalim studentima i drugima kako se ljubav prema prirodnim znanostima može pokazati ne samo putem znanstvenih i ozbiljnih radova nego i putem zabavnih pokusa! Mnoga djeca imaju odbojnost prema prirodnim znanostima te im želimo pokazati da uz pomoć onog što koriste svaki dan, mogu napraviti pokuse i objasniti neke znanstvene pojave. Jer, kemija je svuda oko nas... a i u nama – dapače, mi jesmo kemija!

Ako želite pratiti aktivnosti i projekte ovih vrijednih mladih kemičara, možete posjetiti njihovu stranicu

Komentari na članak

Vezani članci

Ništa

Intervju s dobitnicom nagrade „Mlada nada“

Diplomski rad kao kruna studiranja u jednom trenutku postao glavno oružje Karoline Zelenike

Karolina Zelenika 25-godišnja je studentica zadnje godine dvopredmetnog diplomskog studija komparativne književnosti i sociologije. Iza sebe ima diplomu iz komunikologije, a osim toga uspješna je književnica koja svoju ljubav prema pisanju manifestira na razne načine i usput stvara prekrasne tekstove.

Svemir

Međunarodno priznanje

Golem uspjeh Bojana Vršnaka s Geodetskog fakulteta u području svemirske meteorologije

Na 14. europskom tjednu svemirske meteorologije, koji se održava od 27. studenoga do 1. prosinca u Belgiji, dr. sc. Bojanu Vršnaku, znanstvenom savjetniku zagrebačkoga Geodetskog fakulteta, dodijeljena je prestižna nagrada u području svemirske prognostike.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Otvorene prijave za Rektorovu nagradu

Prijave za Rektorovu nagradu mogu se obaviti putem online obrasca do petka, 28. travnja, u 16 sati. Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se na Sveučilištu u Zagrebu u utorak, 20. lipnja 2017.

PSE

Vrijeme je za nove udžbenike iz kemije

Popunjen sedmi red periodnog sustava elemenata

Znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a zaslužni su za otkriće ovih četiriju elemenata, a 30. prosinca, sada već prošle godine, odobrila ih je Međunarodna unija čiste i primijenjene kemije. Jedan od elemenata mogao bi biti nazvan po Lemmyju Kilmisteru

Lana Pajdaš

Intervju s blogericom Lanom Pajdaš

„Fun Museums“ – riznica ideja za zabavna putovanja koja uključuje muzeje i izvorne doživljaje

Neobična putovanja, zabavni muzeji i inovativan pristup kulturnoj baštini teme su kojima se blogerica Lana Pajdaš svakodnevno bavi u svojem projektu „Fun Museums – The Magnificent Joy of Discovery”.