Volonterski projekt

INTERVJU: Studenti Čarobnjaci uspješno populariziraju znanost među djecom

FOTO

Znanstvene čarolije volonterski su projekt kojim studenti među djecom žele popularizirati znanost i prikazati da kemija nije baš – bauk!

Znanstvene čarolije volonterski su projekt u kojem sudjeluju u najvećoj mjeri studenti PMF-a s ciljem popularizacije znanosti prvenstveno među djecom predškolske i mlađe školske dobi. Neki od volontera veselo se smiješe s naslovne fotografije kada su bili aktivni za Dan kemije 2018, pri čemu naglašavaju kako ih je na toj fotografiji tek jedan mali dio i da ih je još puno uključenih.

Provedba je ovog projekta, vođena entuzijastičnom nekolicinom studenata, započela u veljači 2010. U želji da približe znanost najmlađima osmišljene su radionice s područja kemije, ali i fizike, biologije i ekologije, a mi smo popričali s Janom Gašperov, koja nam je u ime svih ostalih kolega Čarobnjaka pobliže objasnila kako funkcioniraju. 

FOTO: Znanstvene čarolije/privatni album

Kako je Projekt pokrenut, čija je bila prvotna ideja?

Projekt je pokrenut uz veliku potporu Hrvatskog kemijskog društva i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Također, Projekt je u akademskoj godini 2010/11. nagrađen posebnom Rektorovom nagradom za područje prirodnih znanosti. Kao što sam spomenula, pokrenula ga je nekolicina studenata s PMF-a te su se radionice održavale samo za vrtićki uzrast. Danas u radu Znanstvenih čarolija sudjeluje više studenata, a održavamo radionice za djecu vrtićke dobi, ali i za učenike osnovnih škola. Bitno je spomenuti da su Znanstvene čarolije volonterski projekt Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva te naši volonteri nisu isključivo s PMF-a, već i sa srodnih fakulteta. Prvotna ideja, popularizacija znanosti među djecom vrtićke dobi, i dalje je tu te ju širimo i među osnovnoškolcima.

FOTO: Znanstvene čarolije/privatni album

Koliko je trenutno studenata uključeno u Čarolije? Koje sve aktivnosti provodite?

Trenutno nas je 35! Primarno se posvećujemo radionicama u vrtićima i školama u Zagrebu, ali i u ostalim gradovima u Hrvatskoj. Radionice su osmišljene tako da djeca samostalno izvedu eksperimente prema uputama studenata koji su voditelji radionica pa uz pomoć i sugestiju uoče promjene i donesu zaključke o procesima i pojavama prisutnima tijekom pokusa. Svaki student radi s grupom od oko šestero djece kako bi u takvim manjim grupama mogli kvalitetnije izvesti same pokuse. Naravno, s obzirom na to da su djeca ta koja rade pokuse, naše su kemikalije potpuno bezopasne i neškodljive jer se radi o kućnim potrepštinama (voda, ulje, mlijeko, brašno i sl.)

FOTO: Znanstvene čarolije/privatni album

Osim toga, posebno smo ponosni na projekt BASF Kid's lab-Malci genijalci koji je započeo u rujnu 2017. godine Taj se projekt provodi već 20 godina u 40 zemalja svijeta, a prvi put ga u Hrvatskoj predstavljaju upravo volonteri Znanstvenih čarolija. Do sada je u tom projektu sudjelovalo više od 850 djece i 20-ak volontera. Uz sve navedeno volonteri aktivno sudjeluju i na brojnim manifestacijama popularizacije znanosti poput Znanstvenog piknika, Festivala znanosti, Znanstvenog kvarta Interlibera i nama najdražem Otvorenom danu kemije.

Koja je najvažnija poruka koju želite poslati ovim volonterskim radom?

Volonterskim radom želimo pokazati ostalim studentima i drugima kako se ljubav prema prirodnim znanostima može pokazati ne samo putem znanstvenih i ozbiljnih radova nego i putem zabavnih pokusa! Mnoga djeca imaju odbojnost prema prirodnim znanostima te im želimo pokazati da uz pomoć onog što koriste svaki dan, mogu napraviti pokuse i objasniti neke znanstvene pojave. Jer, kemija je svuda oko nas... a i u nama – dapače, mi jesmo kemija!

Ako želite pratiti aktivnosti i projekte ovih vrijednih mladih kemičara, možete posjetiti njihovu stranicu

Komentari na članak

Vezani članci

Kakav svinjac

Intervju: Tamara Komljenović

Zlo krme dominira regionalnom zajednicom!

Jeste li čuli za Zlo krme? Niste? Grijeh! Nadamo se da vam se krme neće osvetiti zbog toga, a iz tih razloga vam predstavljamo jedan od najzanimljivijih regionalnih brendova ikada, koji kao glavni lik ima slatku malu ružičastu svinju koja će vam u lice iskreno sasuti sve što joj je na pameti.

Tigrovi na Tehnologijadi

Znanstveno-sportsko natjecanje

Nevjerojatni Tigrovi osvojili šesti naslov zaredom na Tehnologijadi

Tehnologijada je tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje studenata tehnoloških fakulteta Hrvatske i Slovenije. Posljednjih se šest godina studenti FKIT-a kući vraćaju kao pobjednici.

https://www.pinterest.com/pin/7459155618863961/

Work & Travel USA: intervju sa studenticom Veronikom

Radite i putujte po Americi, ali budite na oprezu i čitajte između redaka

Work and Travel USA program je kulturne razmjene studenata koji omogućuju studentima iz cijelog svijeta da tijekom ljetnih mjeseci borave u Americi i da tamo obavljaju poslove sezonskog karaktera. Da bismo dobili informacije iz prve ruke, porazgovarali smo s osječkom studenticom Veronikom.

10 znanstvenih otkrića

Znanstvena otkrića 2015. godine

Deset znanstvenih otkrića koja su obilježila 2015. godinu

2015. godina se bliži kraju, a mi smo za vas izdvojili deset najvećih znanstvenih otkrića ove godine!

Domenica naslovna

Studentski život mlade zvijezde

Domenica poručuje: „Uz puno rada i malo sreće možeš sve!”

Osim što je poznata i uspješna pjevačica, Domenica je također i apsolventica na Glazbenoj akademiji u Splitu, a više o svome školovanju i karijeri otkrila nam je u intervjuu.